Skip to main content

Γιατί οι Αμερικανοί «πετρελαιάδες» τα βάζουν με τον Τραμπ

REUTERS/Pilar Olivares

Η βιομηχανία του πετρελαίου συνέβαλε επίσης σημαντικά στην προεκλογική εκστρατεία του  Ντόναλντ Τραμπ

Με πτωτικές τάσεις, αλλά πάνω από τα 64 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται σήμερα το Brent και πάνω από τα 61 δολάρια το αμερικανικό αργό, αλλά τα νέα δεν είναι καλά για την αμερικανική εξορυκτική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Οι τιμές αυτές του πετρελαίου αποτελούν μια πολύ επικίνδυνη ζώνη για τους Αμερικανούς παραγωγούς, καθώς εκεί ακριβώς βρίσκεται η λεπτή γραμμή μεταξύ ζημιών και κερδών για κάθε βαρέλι που αντλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κόστος άντλησης σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ υπολογίζεται στα 65 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί πλέον να μην είναι να κερδοφόρες. Αποτέλεσμα; Πολλές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ θα πρέπει να κλείσουν!

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, αλλά ένας από αυτούς είναι και η δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Οι τιμές αν και ανέκαμψαν κάπως, εξακολουθούν να είναι μειωμένες πάνω από 10 δολάρια, σε σχέση με τα προ δασμολογικών αυξήσεων, επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Οι νέοι δασμοί

«Η αυξανόμενη αναταραχή αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η προσπάθεια του Τραμπ να ξαναγράψει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου, έχει υπονομεύσει τον στόχο του να ενισχύσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ και να επιτύχει ενεργειακή κυριαρχία», εξηγούν παράγοντες της αγοράς ενέργειας. «Η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία είναι απρόθυμη να αυξήσει την προσφορά  αργού, δεδομένου ότι η τιμή του έχει μειωθεί κατά περίπου 20% από την ορκωμοσία του Τραμπ πριν από λιγότερο από τρεις μήνες».

«Η ύφεση της αγοράς που προκλήθηκε από τον εμπορικό πόλεμο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επηρεάζει σχεδόν κάθε τομέα της οικονομίας», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.  «Η πίεση που δέχεται η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου, είναι τεράστια. Και είναι η βιομηχανία που τα τελευταία 15 χρόνια, κατέστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες κορυφαίο παραγωγό αργού στον κόσμο. Μια βιομηχανία που συνέβαλε επίσης σημαντικά στην προεκλογική εκστρατεία του  Ντόναλντ Τραμπ.»

Επικρίσεις από την βιομηχανία πετρελαίου

Ήδη πολλά εξέχοντα μέλη της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου δηλώνουν πώς μετανιώνουν για την υποστήριξή τους στον πρόεδρο Τραμπ, ενώ δεν λείπουν και οι ανοικτές επικρίσεις.

Οι επικρίσεις των μεγιστάνων της πετρελαϊκής βιομηχανίας ακούστηκαν μάλιστα έντονα στο τουρνουά γκολφ «Spring Swing» της «Ενωσης Πετρελαίου της Κοιλάδας Πέρμιαν», στο Τέξας. «Οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου στο Τέξας εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες γιατί ο πρόεδρος που βοήθησαν να εκλεγεί, προκαλεί πτώση των τιμών του πετρελαίου», ανέφεραν παράγοντες της αγοράς ενέργειας. «Το  αργό πετρέλαιο στο δυτικό Τέξας εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε επίπεδα που αντιπροσωπεύουν συρρίκνωση για τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας», προσθέτουν. Επιπλέον, η αύξηση των δασμών στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, προσθέτει περισσότερα προβλήματα στους παραγωγούς.

Πέφτουν οι μετοχές

Ήδη, στον τομέα πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών ανήκουν οι μισές από τις 20 μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις του S&P 500 Index από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε τους δασμούς, στις 2 Απριλίου.  «Δεν γνωρίζω βιομηχανία που να έχει υποστηρίξει περισσότερο τον Τραμπ από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου », λέει ο Κερκ Έντουαρντς, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Πετρελαίου. «Οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι από το πόσο γρήγορα μπορεί να πέσει η τιμή του πετρελαίου».

Επιδεινώνοντας τα προβλήματα της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, ο  ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεσμεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα να τριπλασιάσουν από τον επόμενο μήνα την αύξηση της παραγωγής που είχαν προγραμματίσει . «Δασμοί και ΟΠΕΚ μαζί συγκλόνισαν ολόκληρη τη βιομηχανία», δήλωσε ο Λίνχουα Γκουάν,  διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Surge Energy, με έδρα το Χιούστον.

Τι θα γίνει στα πρατήρια

Ο Τραμπ ταρακουνά την παγκόσμια οικονομία με τη χαοτική δασμολογική του πολιτική, αλλά τουλάχιστον  φαίνεται πώς οι οδηγοί θα επωφεληθούν κάπως ενόψει του Πάσχα, με χαμηλότερες τιμές των καυσίμων στα πρατήρια. Τουλάχιστον αυτή είναι η προσδοκία των ειδικών. «Αναμένουμε ότι οι τιμές των καυσίμων θα μειωθούν κάπως, καθώς η τιμή του πετρελαίου είναι ο κύριος παράγοντας στην εξέλιξη των τιμών των καυσίμων», δηλώνουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας. Ωστόσο, προαπαιτούμενο είναι  βέβαια οι εταιρείες πετρελαιοειδών να μεταφέρουν το μειωμένο κόστος στους πελάτες τους. Ενδέχεται μάλιστα να χρειαστούν μερικές ακόμη ημέρες για να φτάσουν στους οδηγούς οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων.

Πολλά πρατήρια μπορεί να έχουν ακόμα τις δεξαμενές τους γεμάτες με τα πιο ακριβά καύσιμα.

Η έκταση της πτώσης των τιμών στα πρατήρια υγρών καυσίμων λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου εξαρτάται από άλλους παράγοντες. Η ενισχυμένη ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο θα παίξει επίσης ρόλο. Ωστόσο, λόγω του κόστους διύλισης και των ισχυόντων ειδικών φόρων κατανάλωσης, η μείωση της τιμής θα είναι μικρότερη.