Δεν είναι απλά μία ανάσα ανακούφισης. Είναι ένας ενθουσιασμός που είαμε να δούμε επί δεκαετίες στις αγορές. Η στροφή 180 μοιρών από τον Ντόναλντ Τραμπ στους δασμούς, με παύση 90 ημερών για όσους θέλουν να διαπραγματευτούν – πυροδοτεί ένα ενθουσιώδες ράλι.
Μετά τα θεαματικά κέρδη της Wall Street το βράδυ της Τετάρτης, ήταν η σειρά των ιαπωνικών μετοχών σήμερα, Πέμπτη, να κάνουν άλμα. Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei 225 καταγράφει κέρδη άνω του 8% και ο ευρύτερος δείκτης Topix ενισχύεται κατά 7,44%.
Στην Κορέα, ο Kospi παρουσιάζει άνοδο 5,36%, ενώ ο Kosdaq ενισχύεται επίσης 5,32%. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ειναι στο +4,69%.
Παράλληλα, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην Κίνα, καθώς ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από την κινεζική ενδοχώρα στο 125%, σε αντίποινα για την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα επιβάλει αντίστοιχους δασμούς 84% σε αμερικανικά προϊόντα. Παρά την κλιμάκωση, ο δείκτης CSI 300 στη Σαγκάη καταγράφει άνοδο περίπου 1%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά έως και 4% και τα κέρδη του έχουν πλέον περιοριστεί στο 1,7%.
Η καλύτερη ημέρα από το 2001 στη Wall Street
Το ράλι της Ασίας έρχεται στον απόηχο της ιστορικής ανόδου των αμερικανικών δεικτών, μετά την ανακοίνωση Τραμπ περί «παγώματος» των ανταποδοτικών δασμών που είχε επιβάλει στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο άνω του 12%, τη μεγαλύτερη ημερήσια από τον Ιανουάριο του 2001, όταν η φούσκα των dot.com γνώριζε προσωρινή ανάκαμψη πριν τη μεγάλη κατάρρευση.
Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 9,5%, στη μεγαλύτερη άνοδό του από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 7,9% ή 2.963 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο από τον Μάρτιο του 2020. Να θυμίσουμε ότι τότε είχε μπει στη ζωή μας η πανδημία του Covid και οι αγορές κατέγραφαν συχνά ακραίες διακυμάνσεις.
Τι ανάγκασε τον Τραμπ να κάνει πίσω
Ο Τραμπ είχε αντέξει την ελεύθερη πτώση της Wall Street με χαρακτηριστική άνεση. Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει «ανόητους» όσους ανησυχούν για τις βουτιές των μετοχών. Όμως, όταν άρχισε να αιμορραγεί και η αγορά ομολόγων, το κλίμα άλλαξε. Σύμφωνα με τη Capital Economics, αυτή ήταν η κρίσιμη καμπή που οδήγησε τελικά στην υποχώρηση.
Η ανακοίνωση για 90ήμερη παύση ήρθε άμεσα. Όλες οι χώρες θα δουν τους αμοιβαίους δασμούς να ορίζονται στο ελάχιστο 10%, με εξαίρεση την Κίνα, για την οποία το ποσοστό εκτοξεύεται στο 125%. Όπως εκτιμά η CE, ο Τραμπ μάλλον τρομοκρατήθηκε από την αντίδραση των αγορών και αναμένεται να παρατείνει επανειλημμένα την παύση. Ένα σενάριο που, στην πράξη, παραπέμπει στον καθολικό δασμό 10% που είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
Σε αντάλλαγμα, άλλες χώρες φαίνεται να προσφέρουν συμβολικές παραχωρήσεις στις εμπορικές πρακτικές τους, ώστε να διευκολυνθεί το αφήγημα Τραμπ περί «νίκης στο εμπόριο».
Κίνα – ΗΠΑ: Σύγκρουση χωρίς ορατή αποκλιμάκωση
Η σύγκρουση με την Κίνα, ωστόσο, δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Όπως επισημαίνει η Capital Economics, είναι αδύνατον να διατηρηθεί ο δασμός του 125% για πολύ. Πιο ρεαλιστικό είναι ένα σενάριο σταθεροποίησης γύρω στο 60%, έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις.
«Υποψιαζόμαστε πως τελικά θα ξεκινήσουν συνομιλίες, αλλά η πλήρης άρση των επιπλέον δασμών που επιβλήθηκαν από την Ημέρα Ορκωμοσίας και μετά μοιάζει απίθανη», σχολιάζουν οι αναλυτές της CE. Το πιθανότερο είναι ένα νέο status quo, με υψηλότερους αλλά όχι εκρηκτικούς δασμούς, και μια παρατεταμένη ψυχροπολεμική αβεβαιότητα να πλανάται πάνω από τις δύο υπερδυνάμεις.