Skip to main content

Η μεγάλη αποεπένδυση: Πώς ο Τραμπ μετατράπηκε από «στοίχημα» των δισεκατομμυριούχων σε «επισφαλές ενεργητικό»

Κάποιοι έδωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να τον δουν να εκλέγεται - Οι ελπίδες για μία «χρυσή εποχή» μετατράπηκαν σε εφιάλτη

Κάποτε τον έβλεπαν σαν επενδυτικό στοίχημα. Τώρα τον αντιμετωπίζουν σαν επισφαλές περιουσιακό στοιχείο. Δισεκατομμυριούχοι που στήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ με τα κεφάλαιά τους, τις επιχειρηματικές τους σχέσεις και τη δημόσια εικόνα τους, τώρα απομακρύνονται άρον άρον.

Οι νέες εξαγγελίες του για μαζικούς δασμούς σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές μετατρέπουν τις αγορές σε πεδία αναταραχής, επαναφέρουν φαντάσματα πληθωρισμού και βάζουν στον χάρτη το ενδεχόμενο ύφεσης. Η «επένδυση Τραμπ» χάνει στήριξη — κι αυτή τη φορά, όχι από την αντιπολίτευση, αλλά από τα ίδια του τα κεφάλαια.

Από αναπτυξιακή άνοιξη σε πυρηνικό χειμώνα

Ο Μπιλ Άκμαν, δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund και πρώην υποστηρικτής του Τραμπ, προειδοποίησε ότι οι δασμοί αυτοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν “οικονομικό πυρηνικό χειμώνα”. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσε τον Πρόεδρο να εξετάσει ένα 90ήμερο πάγωμα των δασμών για να επιτρέψει διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι μια εκτεταμένη εμπορική διαμάχη θα μπορούσε να μειώσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και να βλάψει τη φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών. ​

Ο Τζέιμι Ντάιμον, CEO της JPMorgan Chase, εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των δασμών στην οικονομία. Σε ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ανέφερε ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις παγκόσμιες οικονομικές συμμαχίες της Αμερικής και να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών. ​

Ακόμη και ο Μασκ

Ο Έλον Μασκ, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ, αμφισβήτησε δημόσια τη φιλοσοφία εμπορίου της κυβέρνησης, επικρίνοντας την έλλειψη πρακτικής οικονομικής εμπειρίας του κορυφαίου εμπορικού συμβούλου του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο. Ο Μασκ πρότεινε τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ως εναλλακτική λύση. ​

Η δυσαρέσκεια δεν περιορίζεται μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο Κεν Γκρίφιν, CEO της Citadel, εξέφρασε ανησυχίες ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών. Παρά την προηγούμενη υποστήριξή του προς τον Τραμπ, ο Γκρίφιν αντιτίθεται σε ορισμένες από τις πολιτικές του, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αύξησης του ελλείμματος των ΗΠΑ.

Ρήγμα στο κόμμα

Οι πολιτικές δασμών του Τραμπ έχουν επίσης προκαλέσει ρήγμα εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Πρώην ηγέτες όπως ο Μιτς ΜακΚόνελ και σημαντικοί δωρητές, όπως ο Άρτ Πόουπ, έχουν προειδοποιήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές και τις αμερικανικές οικογένειες.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν προτείνει νομοθεσία για τον περιορισμό της εξουσίας του Προέδρου στην επιβολή δασμών, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη εσωτερική αντίθεση.

Έγινε…ασύμφορος

Η επενδυτική ελίτ που κάποτε έβλεπε στον Τραμπ έναν «deal maker» με το ένστικτο του καρχαρία, σήμερα τον αντιμετωπίζει σαν αστάθμητο παράγοντα — έναν πολιτικό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια αλυσίδα αξίας με ένα tweet.

Η ρήξη δεν είναι ιδεολογική· είναι ψυχρά αριθμητική. Τα spreadsheets δεν λένε πια «Τραμπ». Οι δισεκατομμυριούχοι δεν του γυρίζουν την πλάτη γιατί έγινε πιο ακραίος, αλλά γιατί έγινε… ασύμφορος. Κι όπως ξέρει κάθε επενδυτής, όταν το asset καίει, το ξεφορτώνεσαι. Ακόμα κι αν κάποτε το φώναζες «σωτήρα».