Σε κλοιό έντονων ρευστοποιήσεων παραμένει για 3η σερί συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το ζήτημα των εμπορικών δασμών έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια για επερχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.
Η ελληνική αγορά, αν και βρίσκει στηρίξεις στον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.500 μονάδες), βλέπει τις απώλειες των τελευταίων ημερών να ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ, ενόσω οι traders βρίσκονται σε κινούμενη άμμο, περιμένοντας τα αντίποινα των χωρών στον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε η Ουάσιγκτον.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Stoxx 600 στην Ευρώπη πραγματοποιεί βουτιά της τάξης του -4% και πέφτει στις 476 μονάδες. Κοντά στο -4,3% ανέρχεται η κάμψη στον γερμανικό DAX. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, προαναγγέλλοντας μια πτώση άνω των 700 μονάδων.
Όλα αυτά έχουν αναγκάσει την Αθήνα να «γυρίσει» στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, «τρώγοντας» το μεγαλύτερο μέρος των φετινών κερδών, τα οποία μέχρι πριν λίγες ημέρες ξεπερνούσαν το +18%. Υπενθυμίζεται ότι η εκκίνηση του 2025 είχε δοθεί από τις 1.469 μονάδες.
Κάπως έτσι, στην πρώτη ημέρα της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει εκτεταμένες απώλειες κατά -5,37% και διαμορφώνεται στις 1.511,76 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 85 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.597,55 μονάδες).
Μάλιστα, κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης, η κάμψη άγγιξε έως και το -8,9%, οδηγώντας την αγορά έως το ναδίρ του φετινού έτους, δηλαδή στις 1.455 μονάδες.
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 142 μονάδες (από 1.455,08 έως 1.597,43 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 222 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 7,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι απώλειες στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεπερνούν το -5%, συνεχίζοντας τη μεγάλη διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας. Βαριές απώλειες άνω του -3% εμφανίζουν και οι μετοχές των Metlen, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil κ.α.
Sell off στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει στο επίκεντρο του εν εξελίξει sell off, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται στο -6,32% και τις 1.367 μονάδες, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των μέχρι πρότινος κερδών.
Η μετοχή της Eurobank οπισθοχωρεί στο -6,57% και τα 2,13 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -6,46% και το 1,9035 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -5,63% και τα 4,36 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -6,38% και τα 8,126 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Optima Bank, η οποία πριν λίγες ημέρες φιγούραρε στα 16 ευρώ, έχει πλέον «γυρίσει» στα 12,9 ευρώ, χάνοντας σήμερα -7,9%. Στο -5,8% και τα 5,1 ευρώ αναδιπλώνεται και η μετοχή της Τρ. Κύπρου.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-5,40% και 3.711 μονάδες), η εικόνα είναι… δραματική, με τη μετοχή της ΔΕΗ να κατρακυλά στο -7,0% και να προσγειώνεται στα 13,3 ευρώ. Στο -7,1% και και το 1,81 ευρώ οπισθοχωρεί και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία έχει μια έκθεση άνω του -5% στην αμερικανική αγορά. Από εκεί και πέρα, απώλειες τουλάχιστον -5% παρουσιάζουν οι μετοχές των Aktor, Cenergy, Coca Cola, Lamda, Metlen, Viohalco και Ελλάκτωρ. Επίσης, άνω του -3% πέφτουν οι μετοχές των Helleniq Energy, Jumbo, Titan Cement, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-8,47% και 2.268 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει αρνητικά στο -7,8% και τα 2,6 ευρώ, με τη μετοχή της Intralot να «γυρίζει» στο -6,7% και το 0,86 ευρώ (χαμηλό 17 μηνών). Οι μετοχές των Fourlis, Lavipharm, Quest, AVAX, Alumil, Κρι Κρι, Noval και Τεχνικής Ολυμπιακής διολισθαίνουν άνω του -6%,ενώ με απώλειες της τάξης του 3% έως 5% ακολουθούν οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Trade Estates, Profile, Ideal και Autohellas. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΠ ενισχύεται κατά +1,5% και ανακτά τα 37 ευρώ, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 110 μετοχές κινούνται πτωτικά, πέντε μετοχές σημειώνουν άνοδο, ενώ τρεις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 106,2 δισ. ευρώ.
Η «χασούρα» των 12 δισ. ευρώ
Περισσότερα από 12 δισ. ευρώ έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής οι εμπορικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη, υπό το βάρος της διεθνούς αβεβαιότητας και ανησυχίας, να εγκαταλείπει άρον – άρον τα υψηλά 15ετίας και να βάζει (προσωρινά) τέλος στο παρατεταμένο ράλι, το οποίο τρέχει από τον περασμένο Νοέμβριο.
Κι αν μέχρι πριν λίγες ώρες γράφαμε ότι η ελληνική αγορά έχει αποθέματα «λίπους», προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς της διεθνούς αναστάτωσης, αυτό σίγουρα ανατρέπεται από την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, η οποία εξελίσσεται εξόχως αρνητικά, θέτοντας σε δοκιμασία τις στηρίξεις των 1.500 μονάδων, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.
Εφόσον χαθεί το εν λόγω «ανάχωμα», οφείλουμε να αρχίσουμε να ανησυχούμε πραγματικά για την προοπτική του Γενικού Δείκτη, κάνοντας δεύτερες σκέψεις για τη βιωσιμότητα της θετικής μακροπρόθεσμης τάσης.
Κι όλα αυτά, φυσικά, κόντρα σε μια σειρά θετικών παραγόντων, οι οποίοι υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να συντηρήσουν επί μακρόν το ανοδικό momentum της Αθήνας, όπως είναι για παράδειγμα τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα, τα επιχειρηματικά deals, τα ικανοποιητικό discount σε σχέση με το εξωτερικό, τα ελκυστικά σημεία εισόδου σε αρκετές μετοχές και η υπεραπόδοση της εγχώριας οικονομίας.
Βήμα… αναβάθμισης
Στο μεταξύ, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα -και συγκεκριμένα την Τρίτη 8 Απριλίου- η ελληνική αγορά περιμένει την ενδιάμεση αξιολόγηση του FTSE Russell, ο οποίος είναι πιθανό να δώσει ημερομηνία για την επαναφορά του Χ.Α. στο κλαμπ των Αναπτυγμένων Αγορών, βάζοντας τέλος στη «μαύρη κηλίδα» που άνοιξε η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον Moody’s, ο FTSE Russell -ένας από τους τρεις παρόχους που αξιολογούν το ελληνικό χρηματιστήριο- έχει ελεύθερο… πεδίο, προκειμένου να οδηγήσει τη Λεωφόρο Αθηνών στις Αναπτυγμένες Αγορές, (το Χ.Α. είναι το μοναδικό στην Ε.Ε. που ανήκει στις Αναδυόμενες και όχι στις Αναπτυγμένες Αγορές). Και το πρώτο βήμα προς αυτόν τον στόχο είναι η ενδιάμεση αξιολόγηση της 8ης Απριλίου. Μην ξεχνάμε ότι, με βάση την αξιολόγηση του FTSE Russell, το Χ.Α. πληροί όλα τα κριτήρια για αναβάθμιση, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της πιστοληπτικής ικανότητας, η οποία πρέπει να ανήκει στην επενδυτική κατηγορία και να μην έχει αρνητικό outlook.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε εξέλιξη προς την κατεύθυνση της επαναφοράς στις Αναπτυγμένες Αγορές αποκωδικοποιείται ως ένα θετικό βήμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς θα «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση σε μια «δεξαμενή» κεφαλαίων κυρίως παθητικών funds (δηλαδή αυτών που ακολουθούν παθητικά συγκεκριμένους δείκτες), αξίας άνω των 12-15 τρισ. δολαρίων, τα οποία επενδύονται αποκλειστικά σε μετοχές των Αναπτυγμένων Αγορών. Το αντίστοιχο ποσό στις Αναδυόμενες Αγορές ανέρχεται σε 2-3 τρισ. δολάρια.
Η ατζέντα της εβδομάδας
Εκτός του FTSE Russell, βέβαια, η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει αρκετές ακόμη ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Και μπορεί η σημερινή ημέρα να είναι… κενή, αλλά αύριο (8/4) αφενός η διοίκηση της Fourlis δίνει στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία του 2024, αφετέρου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση των Autohellas, Tράπεζα της Ελλάδος και Κρι – Κρι.
Επίσης, την Τετάρτη (9/4) η Quest Συμμετοχών ανακοινώνει τα μεγέθη του τελευταίου 12μηνου, ενώ μία ημέρα αργότερα, δηλαδή την Πέμπτη (10/4) είναι η σειρά της Orilina να πράξει το ίδιο. Ευρώπη Holdings, ΕΥΑΘ και Εβροφάρμα έπονται την Παρασκευή (11/4). Στις 10 Απριλίου, τέλος, είναι προγραμματισμένη η αποκοπή του δικαιώματος για την είσπραξη του ετήσιου μερίσματος της Autohellas, ύψους 0,85 ευρώ ανά μετοχή.
Νέα βουτιά στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, ο φόβος για αντίποινα στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ επιτείνουν τις ανησυχίες για μια επερχόμενη ύφεση της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω, εμμένοντας στην αυστηρή εμπορική πολιτική και προκαλώντας σοκ σε επενδυτές και αναλυτές.
Κάπως έτσι, το sell off των μετοχών συνεχίζεται για 3η διαδοχική συνεδρίαση, με τον Stoxx 600 στην Ευρώπη να πραγματοποιεί βουτιά της τάξης του -4% και να πέφτει στις 476 μονάδες. Κοντά στο -4,3% ανέρχεται η κάμψη στον γερμανικό DAX. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, προαναγγέλλοντας μια πτώση άνω των 700 μονάδων.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)