Απόλυτος πανικός. Αυτό είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στις αγορές παγκοσμίως. Το τσουνάμι δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, τα αντίποινα που ετοιμάζουν μετά τους Κινέζους και οι Ευρωπαίοι και οι δηλώσεις που αποκαλύπτουν ότι εκ μέρους των Αμερικάνων τουλάχιστον δεν υπάρχει διάθεση για οπισθοχώρηση προκαλούν τρόμο.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VΙΧ, γνωστός και ως «δείκτης του φόβου» στις αγορές, αυτή τη στιγμή καταγράφει άνοδο σχεδόν 18%, φτάνοντας περίπου στις 53 μονάδες. Νωρίτερα είχε ξεπεράσει ακόμη και τις 60 μονάδες.
Υπήρξαν μόνο δύο περίοδοι τα τελευταία 20 χρόνια κατά τις οποίες ο VIX έκλεισε τη μέρα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων:
- Στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009, κατά το τέλος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και
- Στις αρχές του 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μαζικό ξεπούλημα στις αγορές.
H πορεία του διαχρονικά
Ο VIX παρακολουθείται στενά σε περιόδους αναταραχής στις αγορές. Ανιχνεύει τις προσδοκίες για μεταβολές των τιμών μετοχών κατά τις επόμενες 30 ημέρες, βάσει του τι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι επενδυτές για δικαιώματα προαίρεσης (options) που σχετίζονται με τον δείκτη S&P 500.
Όταν αυξάνεται ο φόβος, οι επενδυτές συνήθως στρέφονται σε options για να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους — και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για αυτά. Αυτό σημαίνει ότι ο VIX κινείται αντίθετα με την αγορά μετοχών: εκτινάσσεται όταν οι αγορές καταρρέουν. Την τελευταία δεκαετία, ο VIX είχε μέσο όρο λίγο πάνω από τις 19 μονάδες. Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό υψηλό του ήταν 89,53 μονάδες, τον Οκτώβριο του 2008.
Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής.