Με τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ να έχουν προκαλέσει σεισμό στην παγκόσμια οικονομία, οι ρωγμές στις αγορές ανοίγουν επικίνδυνα. Μέσα στο περιβάλλον αυτό οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο.
Το βρίσκουν αρχικά στην αγορά κρατικού χρέους. Οι τιμές των κρατικών ομολόγων, ευρωπαϊκών και αμερικανικών, επιδίδονται σε ράλι και οι αποδόσεις τους βυθίζονται.
Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν τη Δευτέρα σε νέο χαμηλό δυόμισι ετών. Η απόδοση του γερμανικού διετούς ομολόγου. ,που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, υποχώρησε κατά 16,5 μονάδες βάσης, στο 1,69%, αφού άγγιξε νωρίτερα και το 1,665%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου του 2022. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριήμερη πτώση από τα μέσα Μαρτίου του 2023.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρωζώνη, υποχώρησε κατά 10,5 μονάδες βάσης στο 2,51%, αφού άγγιξε και το 2,479%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι στις 5 Μαρτίου, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και δεκαετίες, όταν τα γερμανικά κόμματα συμφώνησαν σε ένα τεράστιο πακέτο επενδύσεων σε υποδομές και άμυνα. Όσο για τα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές βλέπει την απόδοσή του να διολισθαίνει στο 3,4%.
«Οι αγορές δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα του Τραμπ, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει αμετακίνητος», σχολίασε στο Reuters ο Rainer Guntermann, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Commerzbank. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 1,65% τον Δεκέμβριο, από 1,75% την Παρασκευή και 1,9% την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν τις ανακοινώσεις του Τραμπ. Οι τιμές προεξοφλούν επίσης πιθανότητα 90% για μείωση 25 μονάδων βάσης ήδη την επόμενη εβδομάδα.
Μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση
«Μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με ανταποδοτικά μέτρα από τους εμπορικούς εταίρους και νέους δασμούς από τον Τραμπ θα ενίσχυε την αβεβαιότητα και θα επιδείνωνε την κρίση», προειδοποιεί ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, παραλληλίζοντας την κατάσταση με τον εμπορικό πόλεμο που κορυφώθηκε με τη Μεγάλη Ύφεση. «Σε ακραία περίπτωση, η κατάρρευση των χρηματιστηρίων θα μπορούσε να μετατραπεί σε προσωρινό πανικό, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και πλήττοντας ακόμη περισσότερο τις καταναλωτικές και επενδυτικές αποφάσεις.»
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αντί για το δολάριο, είναι το ευρώ που προβάλλει ως ασφαλές καταφύγιο, μαζί με τα παραδοσιακά καταφύγια του γιεν και του ελβετικού φράγκου. Το ευρώ ενισχύεται σήμερα κατά 0,5% στα 1,1018 δολάρια, κοντά σε υψηλά εξαμήνου.
Ενισχυμένο το ευρώ, ποια νομίσματα πιέζονται
Τα νομίσματα με υψηλό ρίσκο, όπως το νεοζηλανδικό δολάριο, καθώς και οι κορόνες Σουηδίας και Νορβηγίας, υποχωρούν αντιθέτως έναντι του δολαρίου. Η στερλίνα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 1,2902 δολάρια. Το αυστραλιανό δολάριο, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται ως δείκτης διάθεσης για ρίσκο, υποχώρησε σε χαμηλό πενταετίας, και διαπραγματευόταν τελευταία 0,4% χαμηλότερα, στα 0,6023 δολάρια.
«Το ευρώ έχει παρουσιάσει πολύ καλή εικόνα τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακοίνωση των δασμών», επισημαίνει η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Rabobank. «Ίσως αυτό να οφείλεται στο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης ή απλώς στο ότι οι επενδυτές αποσύρονται από τα αμερικανικά assets και δεν έχουν ακόμη καταλήξει πού να κατευθύνουν τα χρήματά τους», εξηγεί.
Παρότι το δολάριο συνήθως θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, αυτή η ιδιότητα φαίνεται να εξασθενεί καθώς μεγαλώνει η αβεβαιότητα για τους δασμούς και εντείνεται η ανησυχία για την επίπτωσή τους στην ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Όλες οι εξελίξεις στο liveblοg της Ναυτεμπορικής.
Διαβάστε ακόμη:
→Εικόνα πλήρους κατάρρευσης στις αγορές: Βυθίζονται μετοχές, πετρέλαιο, Bitcoin
→Τραμπ όπως… Lehman Brothers: Ο δείκτης φόβου VIX εκτινάσσεται και ξυπνάει μνήμες από το ζοφερό 2008