Μετά τη χειρότερη έναρξη τριμήνου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ο πόνος στα διεθνή χρηματιστήρια αντί να υποχωρεί εντείνεται. Οι ρευστοποιήσεις λαμβάνουν μορφή ακατάσχετης αιμορραγίας, κοκκινίζοντας τα ταμπλό σε κάθε γωνιά του πλανήτη. To Bloomberg υπολογίζει ότι 9,5 τρισ. δολάρια έχουν «καεί» από την αξία των μετοχών διεθνώς.
Το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων βρήκε τους επενδυτές σε άτακτη φυγή. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε με το «καλημέρα» 7% για να περιοριστούν στη συνέχεια ελαφρώς οι απώλειες κοντά στο 5,6% με 6%.
LIVE – Κραχ στα χρηματιστήρια: Όλες οι εξελίξεις
Ο Dax στη Φραγκφούρτη καταγράφει πτώση 6,61% στις 10:55 ώρα Ελλάδος. Ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 5,91% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο εμφανίζει απώλειες άνω του 7,1%.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες άνω των 100 μονάδων ή 6%.
Οι αγορές της Ασίας βιώνουν το απόλυτο σοκ με το σφυροκόπημα να είναι πιο ισχυρό για τις κινεζικές μετοχές. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng γκρεμίζεται λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο -13,6%.
Στη Σανγκάη ο βασικός δείκτης υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως το -8%. Απώλειες έως και 8% και για τον Nikkei 225 στο Τόκιο. Ο BSE Sensex στο ινδικό Χρηματιστήριο καταγράφει απώλειες της τάξης του 4,37%. Το Σίντνεϊ δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο, με τις απώλειες να υπερβαίνουν το 4,2%.
Στη Wall Street τα συμβόλαια που συνδέονται με τον Nasdaq-100 ηγούνται των απωλειών, σημειώνοντας πτώση άνω του 4%, ενώ πτώση καταγράφουν και τα futures που συνδέονται με τον S&P 500 και τον Dow.
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται επίσης το Bitcoin, με την τιμή του στα 69.000 δολάρια – πολύ μακριά από τα επίπεδα των 100.000 δολαρίων που είχε εκτιναχθεί στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.
Μεγάλες απώλειες και για το πετρέλαιο με την τιμή του αμερικανικού αργού να προσγειώνεται στα 60 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ να είναι κοντά στα 63 δολάρια.
Έρχονται αντίποινα – Ανατρέπονται όλες οι προβλέψεις
Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι αμερικανικές μετοχές έχασαν 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αξία τους κατά τη διάρκεια διήμερης «καταιγίδας» της περασμένης εβδομάδας, αφότου ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς πολύ βαρύτερους από αυτούς που ανέμεναν οι περισσότεροι και σήμανε την έναρξη ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Η Κίνα ήδη δήλωσε ότι θα ανταποδώσει με ίσης αξίας επιβαρύνσεις στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ αγαθά. Σήμερα αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αγορές παραγώγων αντέδρασαν γρήγορα, προεξοφλώντας σχεδόν 5 μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη φέτος, κάτι που οδηγεί σε απότομη πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων (και ανάλογη άνοδο των τιμών τους) και πιέζει το δολάριο έναντι ασφαλών καταφυγίων.
Το «μακελειό» εντάθηκε τη στιγμή που ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι επενδυτές «πρέπει να πάρουν το φάρμακό τους» και ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με την Κίνα μέχρι να επιλυθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Το Πεκίνο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι αγορές έχουν μιλήσει σχετικά με τα σχέδια αντίποινης της χώρας.
«Το μόνο πραγματικό “stop” στην αγορά είναι το iPhone του Προέδρου Τραμπ», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Sean Callow, ανώτερος αναλυτής συναλλάγματος της ITC Markets στο Σίδνεϊ, «και δεν δείχνει να τον ενοχλεί ιδιαίτερα η πτώση των αγορών ώστε να επανεξετάσει μια πολιτική στην οποία πιστεύει επί δεκαετίες».
Οι επενδυτές είχαν υποθέσει ότι η απώλεια τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία και το πιθανό σοκ στην οικονομία θα ανάγκαζαν τον Τραμπ να αναθεωρήσει τα σχέδιά του. «Το μέγεθος και ο αποσταθεροποιητικός αντίκτυπος των εμπορικών πολιτικών των ΗΠΑ, αν συνεχιστούν, είναι ικανά να εκτροχιάσουν την μέχρι τώρα υγιή επέκταση της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε από την πλευρά του ο Bruce Kasman, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan, εκτιμώντας τον κίνδυνο ύφεσης στο 60%. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια πρώτη μείωση από τη Fed τον Ιούνιο», προσέθεσε. «Ωστόσο, πλέον θεωρούμε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίζει με μειώσεις σε κάθε συνεδρίαση έως και τον Ιανουάριο, φέρνοντας το ανώτατο εύρος του επιτοκίου στο 3,0%».
Το άλλο sell off που ανησυχεί
Ενώ όμως όλοι στρέφουν την προσοχή στις μετοχές ή στη βουτιά του πετρελαίου, είναι ένα άλλο στοιχείο ενεργητικού που στέλνει ακόμη πιο ηχηρό σήμα κινδύνου. Πρόκειται για τα λεγόμενα «σκουπίδια» της αγοράς χρέους (junk bonds), δηλαδή ομόλογα υψηλού κινδύνου και υψηλών αποδόσεων.
Ένα sell off ανάλογο του οποίου είχαμε να δούμε από την εποχή της πανδημίας του Covid-19 και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 σαρώνει τη συγκεκριμένη κατηγορία ενεργητικού. Και αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές είναι «σήμα» για ύφεση και πιθανόν νέα παγκόσμια κρίση.
Τα spreads των junk bonds λειτουργούν διαχρονικά ως ευαίσθητος δείκτης της οικονομικής ψυχολογίας. Όταν οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων υψηλού κινδύνου απομακρύνονται από εκείνες των κρατικών, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: οι επενδυτές θεωρούν ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας αυξάνεται. Και ιστορικά, αυτός ο φόβος έχει προηγηθεί των κρίσεων.
Το 2008, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης, το spread ξεπέρασε τις 2.100 μονάδες βάσης. Το 2020, κατά την έναρξη της πανδημίας, ξεπέρασε τις 1.000.
Διαβάστε ακόμη:
→Μετά τους δασμούς: Τα 2 σενάρια για το επόμενο βήμα του Τραμπ
→Ο Τραμπ κάνει την… Κίνα Σπουδαία Ξανά: Το απροσδόκητο δώρο του στον Σι