Περισσότερα από 7 δισ. ευρώ έχουν στοιχίσει μέχρι σήμερα οι εμπορικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη, υπό το βάρος της διεθνούς αβεβαιότητας και ανησυχίας, να εγκαταλείπει άρον – άρον τα υψηλά 15ετίας και να βάζει (προσωρινά) τέλος στο παρατεταμένο ράλι, το οποίο τρέχει από τον περασμένο Νοέμβριο.
Πρόκειται για μια διόρθωση, η οποία ναι μεν έχει «χαλάσει» τις μέχρι πρότινος άψογες αποδόσεις της αγοράς, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως μια φυσιολογική -αν όχι αναγκαία- εξέλιξη.
Εξάλλου, η ισχυρή ανοδική τάση των προηγούμενων μηνών (από τις 1.366 μονάδες του Νοεμβρίου φθάσαμε έως τις 1.746 μονάδες του Μαρτίου) προσφέρει στη Λεωφόρο Αθηνών μεγάλα αποθέματα «λίπους», προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς της διεθνούς αναστάτωσης. Σίγουρα, μια πιθανή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, ως απόρροια της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, δύναται να επιδεινώσει την κατάσταση, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα «θεμέλια» του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο, προς το παρόν δεν βρισκόμαστε σ’ αυτό το σημείο.
Μπορεί ο Γενικός Δείκτης, κατά την τρέχουσα περίοδο, να κάνει μια μεγάλη «κοιλιά», αλλά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται εμφανώς άνω του βασικού σημείου στήριξης των 1.500 μονάδων, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών. Μόνο εφόσον χαθεί το εν λόγω «ανάχωμα», μπορούμε να αρχίσουμε να ανησυχούμε πραγματικά, κάνοντας δεύτερες σκέψεις για τη βιωσιμότητα της θετικής μακροπρόθεσμης τάσης.
Την ίδια στιγμή, οι αισιόδοξοι έχουν κάθε λόγο να παραμένουν «πιστοί» στις προοπτικές της Αθήνας. Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα, τα επιχειρηματικά deals, τα ικανοποιητικό discount σε σχέση με το εξωτερικό, τα ελκυστικά σημεία εισόδου σε αρκετές μετοχές και η υπεραπόδοση της εγχώριας οικονομίας, αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αναθερμάνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον ανά πάση ώρα και στιγμή. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι τα πράγματα δεν θα χειροτερέψουν στο διεθνές σκηνικό.
Βήμα… αναβάθμισης
Επίσης, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα -και συγκεκριμένα την Τρίτη 8 Απριλίου– η ελληνική αγορά περιμένει την ενδιάμεση αξιολόγηση του FTSE Russell, ο οποίος είναι πιθανό να δώσει ημερομηνία για την επαναφορά του Χ.Α. στο κλαμπ των Αναπτυγμένων Αγορών, βάζοντας τέλος στη «μαύρη κηλίδα» που άνοιξε η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον Moody’s, ο FTSE Russell -ένας από τους τρεις παρόχους που αξιολογούν το ελληνικό χρηματιστήριο- έχει ελεύθερο… πεδίο, προκειμένου να οδηγήσει τη Λεωφόρο Αθηνών στις Αναπτυγμένες Αγορές, (το Χ.Α. είναι το μοναδικό στην Ε.Ε. που ανήκει στις Αναδυόμενες και όχι στις Αναπτυγμένες Αγορές). Και το πρώτο βήμα προς αυτόν τον στόχο είναι η ενδιάμεση αξιολόγηση της 8ης Απριλίου. Μην ξεχνάμε ότι, με βάση την αξιολόγηση του FTSE Russell, το Χ.Α. πληροί όλα τα κριτήρια για αναβάθμιση, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της πιστοληπτικής ικανότητας, η οποία πρέπει να ανήκει στην επενδυτική κατηγορία και να μην έχει αρνητικό outlook.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε εξέλιξη προς την κατεύθυνση της επαναφοράς στις Αναπτυγμένες Αγορές αποκωδικοποιείται ως ένα θετικό βήμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς θα «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση σε μια «δεξαμενή» κεφαλαίων κυρίως παθητικών funds (δηλαδή αυτών που ακολουθούν παθητικά συγκεκριμένους δείκτες), αξίας άνω των 12-15 τρισ. δολαρίων, τα οποία επενδύονται αποκλειστικά σε μετοχές των Αναπτυγμένων Αγορών. Το αντίστοιχο ποσό στις Αναδυόμενες Αγορές ανέρχεται σε 2-3 τρισ. δολάρια.
Επομένως, μιλάμε για μια τεράστια διαφορά ως προς τις δυνατότητες αξιοποίησης. Την ίδια στιγμή, στα θετικά συγκαταλέγεται αφενός η ποιότητα των κεφαλαίων, καθώς πρόκειται για επενδύσεις με πιο μακροπρόθεσμο προσανατολισμό, αφετέρου η ενίσχυση της ρευστότητας και του ημερήσιου τζίρου. Επίσης υπάρχει και το ζήτημα του πρεστίζ.
Η ατζέντα της εβδομάδας
Εκτός του FTSE Russell, βέβαια, η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει αρκετές ακόμη ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Και μπορεί η σημερινή ημέρα να είναι… κενή, αλλά αύριο (8/4) αφενός η διοίκηση της Fourlis δίνει στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία του 2024, αφετέρου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση των Autohellas, Tράπεζα της Ελλάδος και Κρι – Κρι.
Επίσης, την Τετάρτη (9/4) η Quest Συμμετοχών ανακοινώνει τα μεγέθη του τελευταίου 12μηνου, ενώ μία ημέρα αργότερα, δηλαδή την Πέμπτη (10/4) είναι η σειρά της Orilina να πράξει το ίδιο. Ευρώπη Holdings, ΕΥΑΘ και Εβροφάρμα έπονται την Παρασκευή (11/4). Στις 10 Απριλίου, τέλος, είναι προγραμματισμένη η αποκοπή του δικαιώματος για την είσπραξη του ετήσιου μερίσματος της Autohellas, ύψους 0,85 ευρώ ανά μετοχή.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)