Σε πτωτική αγορά μπήκε πλέον ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας στη Wall Street, ενώ S&P 500 και Dow Jones βούλιαξαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020. Οι ανταποδοτικοί δασμοί που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησαν έντονες ανησυχίες για ένα γενικευμένο παγκόσμιο πόλεμο, που θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Ο Nasdaq, που φιλοξενεί πολλές κορυφαίες τεχνολογικές, οι οποίες πωλούν και κατασκευάζουν προϊόντα στην Κίνα, έκλεισε με πτώση 5,8% στις 15.587,79 μονάδες. Η πτώση αυτή ακολουθεί την αντίστοιχη 6% της Πέμπτης και οδηγεί το δείκτη σε απώλειες 22% από το ιστορικό υψηλό του περυσινού Δεκεμβρίου.
Ο S&P 500 βούλιαξε στις 5.047,08 μονάδες με πτώση 5,97%, στη μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο του 2020. Ο δείκτης έχασε 4,84% την Πέμπτη και τώρα απέχει περισσότερο από 17% από το ιστορικό υψηλό του. Μέσα σε δύο ημέρες, ο S&P 500 απώλεσε 10% της αξίας του.
Όσο για τον Dow Jones κατακρημνίστηκε κατά 2.231,07 μονάδες με πτώση 5,5% στις 38.314,86 μονάδες, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020. Είχε χάσει 1.679 μονάδες την Πέμπτη με πτώση πλέον από το ιστορικό υψηλό του 15%. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που πέφτει περισσότερο από 1.500 μονάδες σε διαδοχικές συνεδριάσεις.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι το Πεκίνο θα επιβάλει δασμό 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα, απογοητεύοντας τους επενδυτές που ευελπιστούσαν ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να διαπραγματευθούν με τον Τραμπ πριν από την επιβολή αντιποίνων.
Οι τεχνολογικές μετοχές καθοδήγησαν αυτή την «αιμορραγία», με τη μετοχή της Apple να χάνει 7% της αξίας της, οδηγώντας τις απώλειές της στο 13% για την εβδομάδα. Η Nvidia βούλιαξε επίσης 7%, ενώ η Tesla 10%. Και οι τρεις εταιρείες έχουν μεγάλο άνοιγμα στην Κίνα και είναι από αυτές που πλήττονται περισσότερο από τα αντίποινα της Κίνας.
Εκτός τεχνολογίας, η Boeing και η Caterpillar, επίσης με μεγάλη έκθεση στην Κίνα, ήταν μεταξύ αυτών που άσκησαν έντονες πιέσεις στον Dow με πτώση 9% και 6% αντίστοιχα.
«Η bull market είναι νεκρή. Και ενώ φαίνεται να βρίσκεται κοντά στον πάτο, ανησυχούμε ότι ο αντίκτυπος ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει η Έμιλι Μποουερσοκ, διευθύνουσα σύμβουλος και εταίρος της Bowersock Capital Partners.
Oι επενδυτές είναι φυσικό να στραφούν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το 4%. Ο δείκτης VIX της Wall Street που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα έκανε άλμα πάνω από το 40, ένα εξαιρετικά ακραίο επίπεδο, που παρατηρείται μόνο σε ραγδαίες πτώσεις των αγορών.
Σε εβδομαδιαία βάση, o S&P 500 υποχώρησε 9%, στην χειρότερη εβδομάδα από την πανδημία του Covid στις αρχές του 2020.