Skip to main content

Βουτιά 6% στο Χρηματιστήριο – «Αιμορραγία» σε τράπεζες και blue chips

REUTERS/Thomas Pete

«Δοκιμάζονται» οι 1.600 μονάδες - Βουτιά σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις ανησυχίες για τους εμπορικούς δασμούς να προκαλούν sell off και να στρέφουν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.

Η ελληνική αγορά «δοκιμάζει» τις αντοχές των 1.600 μονάδων, συνεχίζοντας την πορεία διόρθωσης από τα υψηλά 15ετίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αθροιστικές απώλειες της εβδομάδας υπερβαίνουν το -8%, καθώς μόνο μέσα στο τελευταίο διήμερο έχουν χαθεί περισσότερα από 7 δισ. ευρώ.

Φυσικά, η ανησυχία για τον κίνδυνο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, μετά και τα αντίποινα της Κίνας, διαδραματίζει καίριο ρόλο. Ο Stoxx 600 κατρακυλά κατά τουλάχιστον -4, ενόσω η Wall Street ετοιμάζεται να ανοίξει με βαριές απώλειες, αδυνατώντας να συνέλθει από τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία ήταν η χειρότερη της τελευταίας 5ετίας.  

Συγκεκριμένα, στην τελευταία ημέρα της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή πτώση κατά -5,88% και διαμορφώνεται στις 1.580,81 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 97 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.678,70 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 85 μονάδες (από 1.579,15 έως 1.664,93 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 246 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,9 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οπισθοχωρούν έως και -7%, με την Optima Bank να συρρικνώνεται κατά τουλάχιστον -9%. Από εκεί και πέρα, οι Titan – Cenergy – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Viohalco, οι οποίες έχουν έκθεση στις ΗΠΑ, διολισθαίνουν από -6% έως -8%, ενώ απώλειες της τάξης του -5% καταγράφουν οι Aktor, Lamda, Metlen, Sarantis, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Βουτιά στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων, οπισθοχωρεί στο -6,48% και τις 1.470 μονάδες, συνεχίζοντας να καίει το «λίπος» από το μέχρι πρότινος ράλι.

Η μετοχή της Eurobank αναδιπλώνεται στο -7,16% και τα 2,295 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -6,41% και τα 4,67 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -6,41% και τα 4,67 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -5,91% και τα 8,278 ευρώ.

Πτώση άνω του -4% εμφανίζει η μετοχή της Τρ. Κύπρου, η οποία μειώνεται προς τα 5,4 ευρώ. Η μετοχή της Optima, παράλληλα, υποχωρεί στο -9,2% και τα 13,9 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-5,25% και τις 3.919 μονάδες), η μετοχή της Cenergy περιορίζεται στο -8,2% και τα 8,2 ευρώ, επηρεαζόμενη από την έκθεση στις ΗΠΑ (υπολογίζεται στο 2,5% του κύκλου εργασιών). Titan Cement, Viohalco και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες επίσης έχουν εξαγωγές στις ΗΠΑ, κατρακυλούν κατά τουλάχιστον -6%, ενώ οι μετοχές των Aktor Group, Lamda, Metlen, Sarantis, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ χάνουν τουλάχιστον -5%. Είναι ενδεικτικό ότι αυτήν την στιγμή όλα τα blue chips βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης και της Coca – Cola, η οποία χθες σκαρφάλωσε στα ρεκόρ των 43 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-4,45% και 2.468 μονάδες), η μετοχή της ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -7,7% και τα 2,86 ευρώ, διορθώνοντας από τα ιστορικά ρεκόρ των 3,1 ευρώ. Πτώση άνω του -5% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Fourlis, Ideal, Lavipharm, AVAX, EXAE, Intracom και Intralot, με τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Πλαστικά Θράκης, ΟΛΠ, Noval, Kρι Κρι, Quest, Autohellas και Austriacard να πέφτουν άνω του -2%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Fais Group, η οποία εξακολουθεί να αγνοεί την άνοδο, υποχωρώντας κατά επιπλέον -7,6%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 108 μετοχές κινούνται πτωτικά, τέσσερις μετοχές σημειώνουν άνοδο, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 112,0 δισ. ευρώ, χάνοντας σχεδόν 7 δισ. ευρώ σε μόλις δύο ημέρες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: 12 μετοχές που «αντιστέκονται» στους δασμούς

Σε κλοιό… δασμών το Χρηματιστήριο

«Μαρτυρικά» εξελίσσεται η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ξεφόρτωμα των τοποθετήσεών τους, αναζητώντας ασφαλέστερα καταφύγια.

Οι φόβοι για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, με το εύρος των απωλειών να συγκρίνεται με την 5η Αυγούστου του 2024, όταν τα χρηματιστήρια απώλεσαν τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες ώρες.

Αυτή η κατάσταση είναι δύσκολο να αφήσει ανεπηρέαστη τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία χάνει σχεδόν 7 δισ. ευρώ το τελευταίο διήμερο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Φεβρουαρίου (κάτω των 1.600 μονάδων) και αναδιπλούμενη από τα πρόσφατα ρεκόρ της 15ετίας.

Εάν και οι δασμοί δεν αφορούν σε μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία, οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο ΑΕΠ είναι αυτό που προβληματίζει περισσότερο τις εγχώριες εισηγμένες, οι οποίες θα επηρεαστούν σε περίπτωση επιβράδυνσης της διεθνούς ζήτησης.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει την ικανότητα αλλά και τη δυνατότητα να στήσει ορισμένα «αναχώματα», παρουσιάζοντας μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με το εξωτερικό. Αυτό φάνηκε και χθες, με τις απώλειες του Γ.Δ. να υπολείπονται των αντίστοιχων στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Η ανθεκτική εταιρική κερδοφορία, τα μεγάλα μερίσματα προς τους μετόχους, τα διαδοχικά εταιρικά deals και η προοπτική επιστροφής στις Αναπτυγμένες Αγορές (την επόμενη εβδομάδα η ενδιάμεση αξιολόγηση του FTSE Russell) μπορούν να προσφέρουν πολύτιμα στηρίγματα.

Σε τεχνικό επίπεδο, άλλωστε, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει θετική, καθώς ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών βρίσκεται στις 1.500 μονάδες, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να έχει αρκετό «λίπος» ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι η άνοδος του Γ.Δ. μέσα στο 2025 εξακολουθεί να ανέρχεται στο +8,7%.

Βαριές απώλειες στο εξωτερικό

Οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν το νέο οικονομικό τοπίο, το οποίο αιφνιδίασε άπαντες λόγω της σφοδρότητας και της ευρύτητας των εμπορικών δασμών της Ουάσιγκτον. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα χειρότερα έπονται, με την Κίνα πριν λίγο να απαντά στην Ουάσιγκτον, επιβάλλοντας έξτρα φόρο 34% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Κι όλα αυτά, ενόσω αναμένεται και η επίσημη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα futures της Wall Street προμηνύουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση (-900 μονάδες ο Dow Jones), σε συνέχεια της μεγάλης χθεσινής βουτιάς (η χειρότερη της 5ετίας). Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 κατρακυλά στο -4,3% και τις 499 μονάδες, ενόσω ο γερμανικός DAX διολισθαίνει στο -4,5% και τις 20.725 μονάδες. Το πρωί οι ασιατικές αγορές έδωσαν «παράταση» στην πτώση, με τον Nikkei να χάνει κατά -2,7%.

Το πρόσωπο πίσω από το ράλι του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)