Πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι οριζόντιοι δασμοί των ΗΠΑ στο εμπόριο προκαλούν αναταραχή σ’ όλες τις διεθνείς αγορές.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο DAX στη Γερμανία χάνει περισσότερο από -2%, ενώ τα futures του Dow Jones δείχνουν μια πτώση της τάξης των 1.000 μονάδων στη Wall Street, υπό τον φόβο των επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Αθήνα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη απ’ όλα τα παραπάνω, με αποτέλεσμα να υποχωρεί κάτω των 1.700 μονάδων, αν και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων προσφέρουν επιλεκτικές στηρίξεις, περιορίζοντας το αρχικό εύρος της πτώσης (έως και -1,7%).
Συγκεκριμένα, στην τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει συγκρατημένες απώλειες κατά -1,13% και διαμορφώνεται στις 1.689,66 μονάδες, χάνοντας 19 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.708,89 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.679,23 έως 1.689,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 13,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η Eurobank χάνει -3%, με τις Alpha – Πειραιώς – Εθνική να αναδιπλώνονται κατά τουλάχιστον -2%. Κάμψη άνω του -1% εμφανίζουν και οι Motor Oil, Viohalco, ΟΠΑΠ, Metlen, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, η Coca Cola συνεχίζει την κατάρριψη νέων ρεκόρ, κερδίζοντας περίπου +1,5%.
Βουτιά στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των ρευστοποιήσεων, καθώς διολισθαίνει στο -2,36% και τις 1.594 μονάδες. Βέβαια, ο κλάδος έχει υπεραποδώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρουσιάζοντας κέρδη άνω του +25% μέσα στο 2025.
Η μετοχή της Eurobank αναδιπλώνεται στο -3,00% και τα 2,52 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -2,34% και τα 2,211 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -2,32% και τα 5,05 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -2,05% και τα 9,386 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,51% και 4.154 μονάδες), η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συρρικνώνεται στο -2,09% και τα 2,11 ευρώ, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Titan Cement, Metlen και Jumbo να χάνουν περισσότερο από -1%. Σχεδόν στο -2% καθορίζονται οι απώλειες στη μετοχή της Motor Oil, η οποία χθες ανακοίνωσε μείωση της κερδοφορίας κατά -64% για το 2024. Ωστόσο, κράτησε το μέρισμα σε υψηλά επίπεδα, μοιράζοντας το ποσό του 1,4 ευρώ/μετοχή. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola συνεχίζει σε αχαρτογράφητα εδάφη, σκαρφαλώνοντας στο +2% και τα 42,8 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το report της Berenberg Bank.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,66% και 2.588 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -2% και τα 5,4 ευρώ, ενόσω οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Alumil, Quest και Lavipharm χάνουν περισσότερο από -2%. Απώλειες της τάξης του -1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Ideal, AVAX, Intralot, Κρι Κρι, Noval, ΟΛΠ και Πλαστικά Θράκης. Αντίθετα, η μετοχή της Profile εκτοξεύεται +5% και επιστρέφει στα ρεκόρ των 5,4 ευρώ, χάρη στις αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης. Κατά +1,2% ενισχύεται και η μετοχή της Autohellas, η οποία αυξάνεται στα 12,5 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 13 μετοχές κινούνται ανοδικά, 69 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 117,8 δισ. ευρώ.
Ο «τυφώνας» Τραμπ φθάνει και στην Αθήνα
Δύσκολη προμηνύεται η σημερινή ημέρα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι οριζόντιοι δασμοί των ΗΠΑ στο εμπόριο έχουν προκαλέσει παγκόσμιο sell off.
Οι αναλυτές φοβούνται ότι τα τιμωρητικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ θα πλήξουν τη διεθνή οικονομία, προκαλώντας επιβράδυνση ή και ύφεση του ΑΕΠ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επενδυτική ψυχολογία.
Τα παραπάνω είναι αδύνατο να μην επηρεάσουν την Ελλάδα, ιδίως από τη στιγμή που οι αμερικανικοί δασμοί αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (20% σε όλες τα εισαγόμενα προϊόντα από την Ε.Ε.).
Κάπως έτσι, το Χρηματιστήριο Αθηνών καλείται σήμερα να αποτιμήσει κάθε πιθανό σενάριο αυτού του εν εξελίξει εμπορικού πολέμου, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, εν αναμονή των αντιμέτρων των θιγόμενων κρατών.
Όλα αυτά, πάντως, λαμβάνουν χώρα σε μια ιδιαιτέρως θετική συγκυρία για την Αθήνα, η οποία βλέπει τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα και τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals να έχουν οδηγήσει το Χ.Α. στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών (>1.700 μονάδες).
Την ίδια στιγμή, μην ξεχνάμε και την προοπτική επιστροφής στις Αναπτυγμένες Αγορές, καθώς την επόμενη εβδομάδα (8/4) δεν αποκλείεται ο FTSE Russell να κάνει ακόμη ένα βήμα, δίνοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο την πολυπόθητη ημερομηνία αναβάθμισης.
Στο ταμπλό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στη Motor Oil, η οποία χθες ανακοίνωσε τα οικονομικά μεγέθη του 2024 (μειωμένα κατά -64%), αλλά και το μέρισμα του 2025 (1,4 ευρώ/μετοχή). Σήμερα, επίσης, είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση της MIG.
Βουτιά σε Wall, Ιαπωνία και Ευρώπη
Στο εξωτερικό, όπως προαναφέρθηκε, το κλίμα δεν είναι καλό, με τους αναλυτές να αποτιμούν τις επιθετικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι δασμοί που ανακοινώθηκαν αφορούν περισσότερες από 180 χώρες και περιοχές, με τα κράτη της Ε.Ε. να «τιμωρούνται» με έξτρα φόρο 20%. Το τι σημαίνουν όλα αυτά για την παγκόσμια οικονομία, εν αναμονή και των αντίμετρων, είναι εξόχως ανησυχητικό, όπως προειδοποιούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα futures της Wall Street προμηνύουν ένα έντονα αρνητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση, με τον Dow Jones να ετοιμάζεται για βουτιά της τάξης των 1.000 μονάδων. Πτώση άνω του -3% δείχνουν τα προσυμβόλαια και στην περίπτωση του S&P 500. Την ίδια στιγμή, ο Nikkei στην Ιαπωνία κατρακυλά κατά -3,3%, με τον Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ να έπεται στο -1,8%.
Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 χάνει περισσότερο από -1,5%, με αποτέλεσμα να πέφτει στις 528 μονάδες. Απώλειες της τάξης του -2% παρουσιάζει ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ στο -1% κυμαίνεται ο FTSE 100 στο Λονδίνο.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)