Να αντισταθεί στο πτωτικό κλίμα εν όψει των νέων δασμών Τραμπ επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκει δυνάμεις, ώστε να παραμείνει στην περιοχή των 1.700 μονάδων.
Η ελληνική αγορά, με στήριξη από την αναβάθμιση του Fitch στις τράπεζες αλλά και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων (+15,5% από τις αρχές του έτους).
Ωστόσο, η μεταβλητότητα της τρέχουσας εβδομάδας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής (μην ξεχνάμε τη διόρθωση της Δευτέρας), αφενός εξαιτίας της ανάγκης για αφομοίωση, αφετέρου εξαιτίας των όσων συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν με το ζήτημα των εμπορικών μέτρων των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά +0,15% και διαμορφώνεται στις 1.700,93 μονάδες, κερδίζοντας 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.698,34 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.699,51 έως 1.706,07 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, Eurobank και Εθνική, οι οποίες είδαν την αξιολόγησή τους να επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα, ενισχύονται κατά +1%. Την ανοδική κίνηση συνεχίζει και ο ΟΤΕ, ο οποίος προσεγγίζει τα 15,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ χάνει περισσότερο από -1%.
Συσσώρευση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης συσσωρεύει δυνάμεις στο +0,38% και τις 1.616 μονάδες, με τη μεταβολή του 2025 να υπερβαίνει το +25%, εν μέσω των θετικών εξελίξεων στον κλάδο.
Η μετοχή της Eurobank διευρύνεται στο +1,32% και τα 2,533 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο +1,14% και τα 9,616 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -0,62% και τα 2,235 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,50% και τα 5,128 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,12% και 4.190 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ δίνει συνέχεια στην ανοδική κίνηση, καθώς σκαρφαλώνει στο +1,1% και τα 15,47 ευρώ. Κέρδη άνω του +1% εμφανίζει και η μετοχή της Coca – Cola, η οποία επιστρέφει στις παρυφές των 42 ευρώ, με τις μετοχές των Viohalco και Sarantis να έπονται στο +0,7%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ αναδιπλώνεται στο -1% και τα 13,7 ευρώ. Κατά τουλάχιστον -1% υποχωρεί και η μετοχή της Aktor Group, ενώ η μετοχή της Aegean «πέφτει» κάτω των 12 ευρώ, καθώς μειώνεται κατά -0,8%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,31% και 2.622 μονάδες), η μετοχή της Trade Estates ξεχωρίζει στο +1,3% και το 1,63 ευρώ, καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε αύξηση της κερδοφορίας κατά +75% στο 12μηνο του 2024, με αποτέλεσμα να εισηγηθεί τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ/μετοχή. Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ συνεχίζει την αναρρίχηση στα ιστορικά υψηλά των 3 ευρώ, καθώς σκαρφαλώνει στο +1,8% και τα 3,09 ευρώ. Άνοδο στο +1,6% και τα 2,4 ευρώ εμφανίζει και η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ σπεύδει να αφομοιώσει το εκρηκτικό ράλι της Τρίτης, υποχωρώντας στο -0,8% και τα 39,2 ευρώ. Νέα πτώση στο -1,2% και τα 2,04 ευρώ σημειώνει η μετοχή του AVAX.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές καταγράφουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 118,4 δισ. ευρώ.
Αντίρροπες δυνάμεις
Εν μέσω ενός περιβάλλοντος αντίρροπων δυνάμεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα να ψαλιδίζει εν μέρει την ανοδική ορμή των προηγούμενων εβδομάδων.
Η ανάγκη για αφομοίωση των κεκτημένων, σε συνδυασμό με τις επικείμενες ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ζήτημα των εμπορικών δασμών, έρχονται να δώσουν… θάρρος στους πωλητές και να περιορίσουν τη δράση των αγοραστών, οι οποίοι μέχρι και πριν λίγες ημέρες ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του ταμπλό.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η ελληνική αγορά συνεχίζει να γίνεται αποδέκτης θετικών ειδήσεων, όπως για παράδειγμα συνέβη και χθες βράδυ, με τον οίκο αξιολόγησης Fitch να αναβαθμίζει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δίνοντας την επενδυτική βαθμίδα σε δύο εξ αυτών, στην Eurobank και στην Εθνική, ενόσω οι Πειραιώς και Alpha βρίσκονται ένα βήμα μακριά από τον στόχο του Investment Grade.
Την ίδια στιγμή, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα προς τους μετόχους και τα συνεχόμενα επιχειρηματικά deals προσφέρουν επιπλέον στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στις Αναπτυγμένες Αγορές.
Κάπως έτσι, ο βασικός δείκτης της Αθήνας βλέπει την απόδοση του 2025 να ξεπερνά το +15,5%, σε μία από τις καλύτερες ποσοστιαίες μεταβολές παγκοσμίως, φιγουράροντας στην περιοχή των 1.700 μονάδων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2010. Κι αυτό, παρά τη μεγάλη διόρθωση της Δευτέρας (-2,9%).
Στο ταμπλό, τώρα, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στα οικονομικά μεγέθη του 2024, με το ενδιαφέρον να εστιάζει στις Motor Oil και Trade Estates, οι οποίες δημοσιεύουν την κερδοφορία του τελευταίου 12μήνου. Από σήμερα, παράλληλα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής τίθεται εκτός ταμπλό, με τους Άραβες της Masdar να αφαιρούν από τη Λεωφόρο Αθηνών μια εταιρεία αξίας 2,3 δισ. ευρώ.
Ελεγχόμενη πτώση στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, όλα τα βλέμματα έχουν εστιάσει στις ΗΠΑ και στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εντός της ημέρας θα ανακοινώσει ένα νέο γύρο εμπορικών δασμών προς «όλες τις χώρες», με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για έναν πρόσθετο φόρο της τάξης του 20%. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα αντίμετρα των υπόλοιπων κρατών, καθιστούν εξαιρετικά ανήσυχους τους αναλυτές, οι οποίοι φοβούνται για τις αρνητικές επιπτώσεις του εξελισσόμενου πολέμου στην παγκόσμια οικονομία.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,58% και τις 536 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει -0,8% και να πέφτει στις 22.360 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα οριακά πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)