Να αφήσει πίσω τη μεγάλη διόρθωση της χθεσινής ημέρας (-2,9%) και να προσεγγίσει ξανά τις 1.700 μονάδες επιθυμεί το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, αναμφίβολα, παρέχει πολύτιμες βοήθειες στην ελληνική αγορά, αν και η ανησυχία για τους αμερικανικούς δασμούς εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ψαλιδίζοντας την ορατότητα.
Πάντως, ανεξαρτήτως της βραχυπρόθεσμης αστάθειας, η εικόνα της Αθήνας παραμένει ικανοποιητική, με τα κέρδη του α’ τριμήνου να αγγίζουν το +14,7%, εν μέσω ενός περιβάλλοντος ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και γενναιόδωρων μερισματικών διανομών.
Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά +0,35% και διαμορφώνεται στις 1.691,11 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.685,24 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.689,92 έως 1.694,03 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής «βουτιάς», ανακάμπτουν με κέρδη άνω του +1%. Το ίδιο συμβαίνει και στις Metlen – ΕΧΑΕ, ενώ μίνι ράλι +3,5% πραγματοποιεί ο ΟΛΠ, μετά τα νέα ρεκόρ σε κερδοφορία και μέρισμα. Πιέσεις άνω του -1%, αντίθετα, δέχεται η Coca Cola.
Ανακάμπτουν οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος «πρωταγωνίστησε» στην πρόσφατη διόρθωση, αντιδρά στο +1,65% και τις 1.612 μονάδες, έχοντας ως προίκα το +23,3% του α’ τριμήνου.
Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +2,05% και τα 9,644 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +1,78% και τα 2,511 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +1,66% και τα 5,132 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha αυξάνεται στο +1,23% και τα 2,227 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,62% και 4.174 μονάδες), η μετοχή της Metlen, μετά τη χθεσινή αναδίπλωση από τις «κορυφές» των 43 ευρώ, διευρύνεται στο +1,1% και τα 41,0 ευρώ. Κέρδη άνω του +1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo, Lamda, Viohalco, Aegean και ΟΤΕ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Coca – Cola, η οποία τη Δευτέρα επέδειξε αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση, υποχωρεί στο -1,2% και τα 41,5 ευρώ, διορθώνοντας από τα πρόσφατα ιστορικά ρεκόρ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,90% και 2.596 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχωρίζει στο +3,8% και τα 36,5 ευρώ (νέο υψηλό), λαμβάνοντας ώθηση από τα ικανοποιητικά μεγέθη του 2024 (κέρδη 87,4 ευρώ) και το γενναιόδωρο μέρισμα του 2025 (1,92 ευρώ/μετοχή). Στήριξη από την υψηλή κερδοφορία (17,3 εκατ. ευρώ στο 12μηνο) δέχεται και η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία ενισχύεται στο +1,6% και τα 5,5 ευρώ. Intracom, Κρι Κρι, ΑΔΜΗΕ, Profile, Lavipharm και Noval αυξάνονται από +1% έως +2%. Αντίθετα, η μετοχή της Alumil πέφτει στο -1,2% και τα 4,8 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 62 μετοχές κινούνται ανοδικά, 15 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 117,9 δισ. ευρώ.
Δεν «χαλά» η εικόνα του Χ.Α.
Πρεμιέρα στον Απρίλιο κάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σε κάθε περίπτωση επιθυμεί να αφήσει πίσω τη μεγάλη διόρθωση της χθεσινής συνεδρίασης (-2,9%).
Το ευμετάβλητο κλίμα στο εξωτερικό, όπου το ζήτημα των εμπορικών δασμών υπονομεύει αισθητά την επενδυτική εμπιστοσύνη, αποτελεί αυτήν την στιγμή το Νο.1 ερωτηματικό του Γενικού Δείκτη.
Κι αυτό, διότι ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος φαίνεται ότι θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την ελληνική, αν και η ίδια δεν απειλείται άμεσα από τους αμερικανικούς δασμούς.
Όλα αυτά έχουν αναγκάσει τους επενδυτές να ανακρούσουν πρύμναν και να κατοχυρώσουν ένα μέρος των ισχυρών κερδών του α’ τριμήνου, τα οποία μην ξεχνάμε ότι ανήλθαν στο +14,67% -μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον «αυστηρό» Moody’s, η προοπτική επιστροφής στις Development Markets, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα, η σταθερή υπεραπόδοση της εγχώριας οικονομίας και τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals συνιστούν τη βασική «μαγιά» αυτής της ανοδικής κίνησης.
Χρηματιστήριο: Ελεύθερο το… πεδίο για την επιστροφή στην «ελίτ» των Αγορών
Και μπορεί πλέον το σενάριο της διόρθωσης να «ακούγεται» ολοένα και περισσότερο, ένεκα και της αγοραστικής κόπωσης, αλλά η μεγάλη «εικόνα» παραμένει αισιόδοξη για τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία πριν λίγες ημέρες έφθασε έως τις παρυφές των 1.750 μονάδων.
Στο ταμπλό, τώρα, ο επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στα οικονομικά μεγέθη του 2024, με το ενδιαφέρον να εστιάζει στις χθεσινές ανακοινώσεις των ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Intralot, Performance Technologies και Austriacard. Σήμερα δε είναι η σειρά της BriQ, ενώ αύριο έπονται οι Motor Oil – Trade Estates.
Σήμερα επίσης, είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της Τέρνα Ενεργειακή (από αύριο υπάρχει παύση λόγω του squeeze out), αλλά και η τελευταία ημέρα θεμελίωσης του δικαιώματος στο μέρισμα της Trastor (0,03 ευρώ/μετοχή).
Επιστροφή στο «πράσινο» για την Ευρώπη
Στο εξωτερικό, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Ντόναλντ Τραμπ και στην ενεργοποίηση των νέων εμπορικών δασμών, οι οποίοι αφορούν κυρίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο τίθενται και τα στοιχεία για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, τα οποία θα δημοσιευθούν στις 12.00 το μεσημέρι.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανακάμπτει από τις χθεσινές βαριές απώλειες και ενισχύεται κατά σχεδόν +1%. Ίδια είναι η εικόνα και στον γερμανικό DAX (+1%). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Ανδρεάδης (Αs Company): Η «έκπληξη» που έχει φέρει ξανά τη… χαρά στο Χρηματιστήριο
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)