Ισχυρές πιέσεις δέχεται σήμερα (31/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σπεύδει να διορθώσει από τα πρόσφατα υψηλά 15ετίας, αναδιπλούμενο κάτω του ψυχολογικού ορίου των 1.700 μονάδων (για πρώτη φορά από τις 21 Μαρτίου).
Η ελληνική αγορά, έπειτα από το εντυπωσιακό ράλι των προηγούμενων ημερών, επιλέγει να αφομοιώσει τα κεκτημένα, με τους traders να ρευστοποιούν ένα μέρος των ισχυρών κερδών του α’ τριμήνου, τα οποία μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ξεπερνούσαν το +18%.
Την ίδια στιγμή, οι αυριανές ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τους εμπορικούς δασμούς έρχονται να επιτείνουν το αρνητικό κλίμα της ημέρας, με τον γερμανικό DAX να «πέφτει» κατά τουλάχιστον –1,5% και τη Wall Street να ετοιμάζεται να ανοίξει στο «κόκκινο».
Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη κάμψη κατά -2,76% και διαμορφώνεται στις 1.687,79 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 48 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 31 μονάδες (από 1.687,08 έως 1.718,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,9 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, όλες οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται στο «κόκκινο», με τις Πειραιώς – Alpha να κατρακυλούν κατά -5% και τις ΕΤΕ – Eurobank να έπονται στο -4%. Αυξημένες πιέσεις ασκούνται και στις Metlen – ΔΕΗ – Τitan Cement – Motor Oil – ΟΠΑΠ, οι οποίες χάνουν από τουλάχιστον -1,6%.
Sell off στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας «τρέξει» το μεγαλύτερο ράλι μέσα στο 2025 (+29%), σηκώνει το «βάρος» της σημερινής διόρθωσης, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στο -4,30% και τις 1.593 μονάδες (χαμηλό δύο εβδομάδων).
Η μετοχή της Alpha, η οποία ανακοίνωσε την εξαγορά της AXIA Ventures, κατρακυλά στο -5,47% και τα 2,212 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -4,74% και τα 5,144 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -3,93% και τα 2,467 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -4,02% και τα 9,406 ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η μετοχή της Optima Bank, η οποία περιορίζεται στο -2,5% και τα 15,4 ευρώ, απομακρυνόμενη από τα ιστορικά υψηλά των 16 ευρώ. Στο -1,7% και στο -3,9% κυμαίνονται οι απώλειες των Τρ. Κύπρου και Attica Bank, αντίστοιχα.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,17% και 4.160 μονάδες), η μετοχή της Metlen, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στα ρεκόρ των 43 ευρώ, διορθώνει στο -4,2% και τα 41,1 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε τη σύμπραξη με την IVECO στον τομέα των στρατιωτικών οχημάτων. Βουτιά άνω του -3% πραγματοποιούν και οι μετοχές των Cenergy, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Titan Cement χάνουν από τουλάχιστον -2%, ενώ άνω του -1% καθορίζεται η κάμψη για τις μετοχές των Lamda, Aegean, Sarantis, ΔΑΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,22% και 2.605 μονάδες), η μετοχή της AVAX, η οποία κερδίζει περισσότερο από +40% μέσα στο 2025, αναδιπλώνεται στο -5,2% και τα 2,06 ευρώ. Πτώση στο -3,1% και τα 3,11 ευρώ εμφανίζει η μετοχή της Intracom, επηρεασμένη από την Intralot, η οποία βρίσκεται στο -2,8% και το 1,03 ευρώ, στον απόηχο της μείωσης της καθαρής κερδοφορίας του 2024 σε 4,9 εκατ. ευρώ (από 5,8 εκατ. ευρώ το 2023). Στα επίπεδα του -2% καθορίζεται η κάμψη για τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Πλαστικά Θράκης, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Lavipharm και Fourlis. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Autohellas, Profile και Alumil συρρικνώνονται κατά -3%. Ακόμη και η μετοχή της Quest, η οποία ανακοίνωσε μέρισμα 0,3 ευρώ, μειώνεται στο -0,5% και τα 6,10 ευρώ.
Στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τώρα, η μετοχή της Πετρόπουλος, με ώθηση από τα ισχυρά μεγέθη του 2024 (+16% τα καθαρά κέρδη), διευρύνεται στο +4,1% και τα 8,6 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Performance Technologies υποχωρεί στο -1,2% και τα 5,4 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 5 εκατ. ευρώ για το 2024 από 4,7 εκατ. ευρώ το 2023. Παράλληλα, η μετοχή της Ευρώπης Holdings αναδιπλώνεται στο -0,3% και το 1,645 ευρώ, αν και νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ΤτΕ άναψε το πράσινο φως στην εξαγορά της Ευρώπης Ασφαλιστικής.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 13 μετοχές κινούνται ανοδικά, 94 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 117,5 δισ. ευρώ.
Η δικαιολογημένη διόρθωση
Με τον Γενικό Δείκτη να «τρέχει» με +18,1% στο α’ τρίμηνο και +8% στον Μάρτιο, ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί μια ισχυρή διόρθωση, η οποία θα έδινε την ευκαιρία στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των ισχυρών κεκτημένων.
Το μεγάλο και παρατεταμένο ράλι, εξάλλου, είχε οδηγήσει τη Λεωφόρο Αθηνών σε υπεραγορασμένα επίπεδα, γεγονός το οποίο δικαιολογεί μια… παύση, αν και, φυσικά, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το εύρος της εξελισσόμενης αναδίπλωσης, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν κι από την πορεία των διεθνών αγορών.
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι οι σημερινές πιέσεις είναι εντονότερες στις μετοχές, οι οποίες «πρωταγωνίστησαν» στο (μέχρι στιγμής) μεγάλο ράλι του 2025, όπως για παράδειγμα είναι οι τίτλοι των τραπεζών, η Metlen, ο AVAX κ.ο.κ.
Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να θυμόμαστε ότι η ελληνική αγορά παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών ετών, έχοντας αλλάξει οριστικά… πίστα.
Η μεγάλη εικόνα περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικών οροσήμων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν τη Λεωφόρο Αθηνών σε επίπεδα που πριν μερικά χρόνια φάνταζαν… όνειρο απατηλό, όπως είναι η προοπτική επιστροφής στις Αναπτυγμένες Αγορές (πιθανώς εντός του 2025 από τον FTSE Russell και εντός του 2026 από τον MSCI).
Στους θετικούς παράγοντες μπορούν, επίσης, να συμπεριληφθούν τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals, η σταθερή ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, η προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης της ελληνικής αξιολόγησης, η πολιτική σταθερότητα κ.α.
Επίσης, υπάρχουν και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα οποία μέχρι στιγμής (και ενόσω εκκρεμεί η ενημέρωση δεκάδων ακόμη εισηγμένων από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση) ξεπερνούν τα 9,7 δισ. ευρώ, οδεύοντας ολοταχώς στο να ξεπεράσουν την περσινή επίδοση των 10,5 δισ. ευρώ και να προσεγγίσουν το ιστορικό ρεκόρ του 2007 (11,3 δισ. ευρώ).
Όλα αυτά έχουν ως φυσικό επακόλουθο την εκτόξευση των μερισμάτων, καθώς έως και σήμερα έχουν ανακοινωθεί ή διανεμηθεί επιβραβεύσεις αξίας 3,8 δισ. ευρώ, με την προοπτική των 5 δισ. ευρώ σε ετήσιο επίπεδο να φαντάζει απολύτως εφικτή.
Τι περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα
Όσον αφορά την ατζέντα της νέας εβδομάδας, τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, ενόσω απομένουν 30 ημέρες για την ολοκλήρωση της προθεσμίας δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρήσης.
Σήμερα, είναι η σειρά των ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Intralot, Performance Technologies και Austriacard να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό για τις επιδόσεις του 2024 αλλά και για το προτεινόμενο μέρισμα του 2025. Αύριο ακολουθεί η BriQ και την Τετάρτη έπονται οι Motor Oil – Trade Estates.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα (2/4) είναι προγραμματισμένη η αποκοπή του δικαιώματος για το μέρισμα της Trastor (0,03 ευρώ/μετοχή), αλλά και η παύση της διαπραγμάτευσης της Τέρνα Ενεργειακής, με τη Masdar να ασκεί το δικαίωμα εξαγοράς, οδηγώντας την εταιρεία εκτός ταμπλό.
Τέλος, την Πέμπτη θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση της MIG.
Ο Δανός «ανταγωνιστής» του Airbnb που έρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών
«Βουτιά» στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, το ζήτημα των εμπορικών δασμών είναι αυτό που προκαλεί τον εντονότερο προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα, καθώς την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να θέσει σε ισχύ ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, το οποίο θα επηρεάσει αρκετές χώρες.
Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολισθαίνει στο -1,5% και τις 533 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει -1,6% και να «πέφτει« κάτω των 22.100 μονάδων. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα πτωτικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)