Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αφομοιώνει τα κέρδη, αλλά δεν εγκαταλείπει τα υψηλά 15ετίας

INTIME – NEWS

Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Εύθραυστο προβάδισμα εξακολουθούν να έχουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βέβαια αρνείται να εγκαταλείψει τη «μάχη» για την κατάκτηση των 1.750 μονάδων.

Υπό το βάρος της διεθνούς μεταβλητότητας, αλλά και της αγοραστικής κόπωσης, οι επενδυτές σπεύδουν να κατεβάσουν ρυθμούς και να αφομοιώσουν τα ισχυρά κεκτημένα τόσο του Μαρτίου όσο και του α’ τριμήνου.

Παρ’ όλα αυτά, τα θεμελιώδη μεγέθη και τα γενναιόδωρα μερίσματα συνεχίζουν να προσφέρουν επιλεκτικά στηρίγματα, τα οποία δεν επιτρέπουν στην Αθήνα να απομακρυνθεί από τα ρεκόρ της τελευταίας 15ετίας.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά -0,24% και διαμορφώνεται στις 1.742,01 μονάδες, χάνοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.746,18 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.740,45 έως 1.743,24 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο. 

Στο ταμπλό, τώρα, η Πειραιώς αναδιπλώνεται άνω του -1% και διορθώνει από τα ρεκόρ 4ετίας. Ελεγχόμενες απώλειες εμφανίζουν και οι ΔΕΗΟΠΑΠ. Από την άλλη πλευρά, η Lamda σπεύδει να γεφυρώσει το μεγάλο discount (ΝAV 8,28 ευρώ), ενισχυόμενη κατά σχεδόν +2%, ενώ η Metlen συνεχίζει την αναρρίχηση άνω των 43 ευρώ.

Αφομοίωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την αφομοίωση για 2η διαδοχική ημέρα, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει στο -0,72% και τις 1.692 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -1,30% και τα 5,45 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -0,72% και τα 2,352 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο -0,76% και τα 9,964 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,64% και τα 2,64 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,43% και 4.312 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ δίνει «παράταση» στη διορθωτική πορεία, αναδιπλώνοντας στο -1,2% και τα 13,9 ευρώ, ενώ πριν μερικές ημέρες βρισκόταν στα 14,4 ευρώ (υψηλό 15ετίας). Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ΟΠΑΠ περιορίζεται στο -0,6% και τα 18,6 ευρώ, «χωνεύοντας» τις «κορυφές» των 18,7 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola αναρριχάται στο +1,1% και τα 41,8 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Στο +1,9% και τα 6,88 ευρώ διευρύνεται η μετοχή της Lamda, ενώ οι μετοχές των Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κερδίζουν από +1%, με τη δεύτερη να κάνει νέα προσπάθεια για τα 20 ευρώ (υψηλό 25ετίας). Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη Metlen, η οποία ρίχνει και το φράγμα των 43 ευρώ (+1,2%)

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,12% και τις 2.631 μονάδες), η μετοχή της Autohellas ξεχωρίζει στο +1% και τα 12,8 ευρώ (υψηλό 10μήνου), με τις μετοχές των Lavipharm και Quest να κερδίζουν σχεδόν +1%. Άνοδο της τάξης του +1% παρουσιάζει, επίσης, η μετοχή της Profile, η οποία λαμβάνει ώθηση από τη διψήφια ανάπτυξη του 2024 (+33% ο τζίρος, +45% η κερδοφορία). Η μετοχή της Austriacard, παράλληλα, σκαρφαλώνει στο +1,6% και τα 6,06 ευρώ. Σταθερά άνω των 35 συνεχίζει η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Αντίθετα, η μετοχή της Ideal, η οποία χθες «πέταξε» στα υψηλά 11μήνου με αφορμή τα διαδοχικά πακέτα για το 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου, περιορίζεται στο -0,6% και τα 6,40 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 121,1 δισ. ευρώ. 

Ο Δανός «ανταγωνιστής» του Airbnb που έρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεν εγκαταλείπει τη «μάχη» για τις 1.750 μονάδες

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τη σταθερή υπεραπόδοση έναντι των περισσότερων αγορών στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά τη μεταβλητότητα και το «φρένο» των αγοραστών, εξακολουθεί να φιγουράρει στις παρυφές των 1.750 μονάδων και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 15 ετών (από τον Αύγουστο του 2010).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κερδίζει περισσότερο από +18,8% μέσα στο 2025, αλλά και περισσότερο από +8,6% μέσα στον Μάρτιο, ο οποίος αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ο καλύτερος μήνας του έτους.

Οι προσδοκίες επιστροφής στις Αναπτυγμένες Αγορές (ακολουθεί το ενδιάμεσο report του FTSE Russell στις 8 Απριλίου), μετά την αναβάθμιση του Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα, αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους αυτής της παρατεταμένης ευφορίας που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Επιπλέον στηρίγματα προσφέρουν αφενός τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων, αφετέρου τα γενναιόδωρα μερίσματα προς τους μετόχους, τα οποία κρατούν… ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές, παρά τη δεδομένη αγοραστική κόπωση.

Κάπως έτσι, η Λεωφόρος Αθηνών αρνείται να διορθώσει και επιμένει να βαδίζει στις «κορυφογραμμές» των τελευταίων 15 ετών, την ίδια ώρα που η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα από την κατάρρευση της Lehman Brothers (2008).

Όσον αφορά το σημερινό «καλεντάρι», αυτό περιλαμβάνει τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των Φίλιππος Νάκας, Πετρόπουλος, Revoil και CPI, ενώ εντός της ημέρας θα διεξαχθεί και η Γενική Συνέλευση της Trastor, η οποία μην ξεχνάμε ότι πρόκειται να προχωρήσει σε ΑΜΚ με στόχο τη βελτίωση της διασποράς.

Γουάτσα – Μυτιληναίος: Μια σχέση αξίας 500 εκατ. ευρώ

Μικρές απώλειες στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των αναλυτών παραμένει στραμμένη στους αμερικανικούς δασμούς, με τα βλέμματα να έχουν εστιάσει στη δεύτερη ημέρα του Απριλίου, ημέρα ενεργοποίησης του νέου κύματος των εμπορικών τιμωρητικών μέτρων του Λευκού Οίκου.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 546 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί στο -0,38% και τις 22.593 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)