Στάση για ολιγόλεπτες ανάσες έκανε σήμερα (27/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές και τους αγοραστές να φέρνουν… ισοπαλία, εν μέσω ενός περιβάλλοντος αντίρροπων δυνάμεων.
Η ελληνική αγορά, μ’ αυτό τον τρόπο, χαμήλωσε τη μουσική στο αγοραστικό πάρτι των προηγούμενων ημερών, το οποίο είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη έως τις παρυφές των 1.750 μονάδων και τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών (υψηλό από Αύγουστο του 2010).
Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα δεν έκλεισε τελείως τα… φώτα, καθώς βρήκε πολύτιμα στηρίγματα, τα οποία αφενός δεν επέτρεψαν στην αναδίπλωση να προσλάβει διαστάσεις, αφετέρου βοήθησαν την αγορά να υπεραποδώσει εκ νέου έναντι του εξωτερικού.
Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη κάμψη κατά -0,03% και διαμορφώθηκε στις 1.746,18 μονάδες, χάνοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1746,67 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε πέντε μονάδες (από 1.734,03 έως 1.739,55 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 248 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική διολίσθησε κατά περισσότερο από -2%, χωρίς ωστόσο να απολέσει το όριο των 10 ευρώ. Eurobank και Alpha αναδιπλώθηκαν άνω του -1%, ενώ απώλειες -1,7% έγραψε και η ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, σημαντικά κέρδη της τάξης του +4% πέτυχε η Titan Cement, η οποία είδε το μέρισμα να αυξάνεται στα 3 ευρώ/μετοχή. Παράλληλα, η Metlen εμφάνισε νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ η Πειραιώς σκαρφάλωσε σε «φρέσκα» υψηλά 4ετίας.
Διόρθωση με… μέτρο στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά την αναρρίχηση στα υψηλά 9ετίας (>1.700 μονάδες), έσπευσε να αφομοιώσει τα κεκτημένα, διολισθαίνοντας στο -1,03% και τις 1.704 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε στο -2,05% και τα 10,04 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολούθησε στο -1,04% και τα 2,369 ευρώ, η μετοχή της Εurobank διαπραγματεύτηκε στο -1,92% και τα 2,657 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε στο +1,47% και τα 5,522 ευρώ (νέο υψηλό 4ετίας).
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,03% και 4.330 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ έχασε -1,7%, στον απόηχο της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών του 2024, αν και παρέμεινε κοντά στα πρόσφατα υψηλά 15ετίας των 14,4 ευρώ. Το κουμπί του «pause» πάτησε και η μετοχή της Viohalco, η οποία διολίσθησε στο -1,3% και τα 6,07 ευρώ. Απώλειες έως -0,9% σημείωσαν, επίσης, οι μετοχές των Aktor, Jumbo, Cenergy και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Titan Cement σκαρφάλωσε στο +3,9% και τα 43,95 ευρώ, χάρη στα ρεκόρ EBITDA του 2024 αλλά και στο μέρισμα των 3 ευρώ/μετοχή. Από την πλευρά της, η μετοχή της Metlen έδωσε συνέχεια στην αναρρίχηση, καθώς τερμάτισε στο +1,8% και τα 42,6 ευρώ. Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και οι μετοχές των ΟΠΑΠ (+1,4%) – ΟΤΕ (+1,1%), ενώ η μετοχή του ΔΑΑ απογειώθηκε στα ρεκόρ των 9,39 ευρώ, πετυχαίνοντας άνοδο κατά +2,2%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,05% και 2.628 μονάδες), η μετοχή της Ideal ξεχώρισε στο +2,22% και τα 6,44 ευρώ (υψηλό 11μήνου), ενόσω κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης άλλαξε χέρια το 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω 22 πακέτων αξίας 16,9 εκατ. ευρώ. Ράλι άνω του +3% σημείωσε η μετοχή της Alumil (ξεπέρασε τα 5 ευρώ για πρώτη φορά από το 2008), με τις μετοχές των Profile και ΑΔΜΗΕ να έπονται στο +1%. Νέο ιστορικό ρεκόρ πέτυχε και η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία «σάλπαρε» στο +2,6% και τα 35 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των Intralot και AVAX πάτησαν «φρένο» -2%, ενώ πτώση κατά τουλάχιστον -1% παρουσίασαν οι μετοχές των Lavipharm, Noval και Πλαστικά Θράκης. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Fais Group, η οποία υποχώρησε στο -2,7% και τα 4,57 ευρώ στην «παρθενική» της συνεδρίαση.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 36 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 65 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 121,2 δισ. ευρώ.
«Αντέχει» το ράλι στην Αθήνα
Σε περισσότερο από +18% εξακολουθεί α ανέρχεται η φετινή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά τη σημερινή μεταβλητότητα- παραμένει μία «ανάσα» μακριά από το ψυχολογικό όριο των 1.750 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης, υπεραποδίδοντας ξανά σε σχέση με το εξωτερικό, διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, έχοντας ως βασικό «ατού» τις τράπεζες, οι οποίες κερδίζουν τουλάχιστον +31% από τις αρχές του έτους (άνω των 1.700 μονάδων).
Άλλωστε, η προσδοκία επιστροφής στην «ελίτ», δηλαδή στις Αναπτυγμένες Αγορές (στις 8 Απριλίου το ενδιάμεσο report του FTSE Russell), σε συνδυασμό με τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων και τα γενναιόδωρα μερίσματα προς τους μετόχους, κρατούν… ζεστή τη διάθεση για νέες αγορές.
Οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι συνεχείς και μαζικές, κάτι το οποίο προσφέρει στη Λεωφόρο Αθηνών ένα παρατεταμένο πέπλο προστασίας έναντι τόσο της εύλογης αγοραστικής κόπωσης, όσο και της διεθνούς μεταβλητότητας, η οποία έχει αυξηθεί λόγω των αμερικανικών δασμών.
Στο ταμπλό, τώρα, το ενδιαφέρον στράφηκε στη ΔΕΗ, η οποία χθες ανακοίνωσε προσαρμοσμένα EBITDA 1,8 δισ. ευρώ και μέρισμα 0,4 ευρώ/μετοχή (από 0,25 ευρώ/μετοχή πέρυσι). Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη έφθασαν μόλις στα 187 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό χρέος αυξήθηκε στα 5,1 δισ. ευρώ.
Σήμερα, παράλληλα, ήταν η σειρά των Titan Cement, Τρ. Κύπρου, BriQ και Profile να δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη της χρήσης του 2024, αλλά και να ανακοινώσουν το προτεινόμενο μέρισμα του 2025, ενώ μην ξεχνάμε και την πρεμιέρα της Fais Group.
Σε κινητικότητα ο Νίκος Βαρδινογιάννης – Γιατί έχει πουλήσει το 13% των μετοχών της Real Consulting
Ανησυχία για τους νέους δασμούς
Στο εξωτερικό, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει έξτρα δασμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες έρχεται να επιδεινώσει την εικόνα των διεθνών αγορών, εν αναμονή και της 2ας Απριλίου, όταν τεθεί σε ισχύ όλο το πακέτο των αμερικανικών εμπορικών μέτρων.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,47% και τις 546 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει -0,7% και να πέφτει κάτω των 22.680 μονάδων. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, οι δείκτες της Wall Street πραγματοποιούν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)