Τη σκυτάλη της ανόδου παίρνει σήμερα (14/3) η μετοχή της Τρ. Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία για πρώτη φορά από την ανακεφαλαιοποίηση του 20221 υπερβαίνει το όριο των 5 ευρώ.
Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι, ο τίτλος της τράπεζας καταγράφει άνοδο κατά τουλάχιστον +2% και αναρριχάται στα 5,09 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο υψηλό 4ετίας. Μάλιστα, νωρίτερα η τιμή της εισηγμένης είχε φθάσει έως τα 5,11 ευρώ.
Η Πειραιώς, επωφελούμενη του ευρύτερου ράλι στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο φιγουράρει στις «κορυφές» της τελευταίας 14ετίας, «τρέχει» ένα σερί έξι διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων.
Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα η αθροιστική άνοδος της μετοχής αγγίζει το +9%, ενώ η αντίστοιχη μεταβολή από τις αρχές του Μαρτίου ξεπερνά το +12%, ανεβάζοντας άνω του +30% τη συνολική απόδοση του 2025.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές δίνουν ως μέση τιμή – στόχο σε βάθος 12μήνου τα 5,9 ευρώ, κάτι που ενσωματώνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 15%.
Στα 6,4 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Πειραιώς
Κάπως έτσι, η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας υπολογίζεται σε 6,4 δισ. ευρώ (5η υψηλότερη σ’ όλο το ταμπλό της Αθήνας), κάτι που ενσωματώνει δείκτη κερδοφορίας P/E (price-to-earnings) στο 6,0x, καθώς και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,7x.
Το guidance της διοίκησης για το 2025 προβλέπει καθαρά κέρδη περίπου 1,1 δισ. ευρώ ή αλλιώς 0,8 ευρώ/μετοχή έναντι κερδοφορίας 1,06 δισ. ευρώ για το 12μηνο του 2024.
Όσον αφορά το μέρισμα, η διανομή για φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 35% της περσινής κερδοφορίας (payout ratio), ενώ του χρόνου το αντίστοιχο ποσοστό προβλέπεται να αυξηθεί στο 50%, παραμένοντας σ’ αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης 3ετίας.
Στο μεταξύ, μην ξεχνάμε την πρόσφατη ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 540 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση εκτιμά ότι το deal θα βελτιώσει τα κέρδη/μετοχή κατά +5%, καθώς και ότι θα αυξήσει την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα.
Όλα τα παραπάνω έχουν ήδη καταστήσει μακρινή ανάμνηση την πρόσφατη απόφαση του βασικού μετόχου, δηλαδή του Αμερικανού Τζον Πόλσον, να ρευστοποιήσει ένα ποσοστό των μετοχών που διατηρούσε, μειώνοντας το μετοχικό του μερίδιο από το 18,4% στο 14,6%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)