Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στο ρευστό διεθνές σκηνικό συνεχίζει να παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ναι μεν βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, αλλά διαγράφει μια εμφανώς καλύτερη πορεία σε σχέση με το εξωτερικό.
Η ελληνική αγορά, παρά το σταθερό προβάδισμα των πωλητών, δεν εγκαταλείπει τη ζώνη των 1.620 – 1.630 μονάδων, παραμένοντας σε απόσταση – βολής από τις πρόσφατες «κορυφές» και έχοντας ως βασικό σύμμαχo τόσο τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη όσο και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals.
Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη αναβάθμιση από τον DBRS, αλλά και οι προσδοκίες για την ετυμηγορία του Moody’s (στις 14/3 η δημοσίευση του σχετικού report) παρέχουν επιπλέον στήριξη στην Αθήνα -κόντρα στην εύλογη τάση για profit taking, αλλά και στους πολιτικούς κλυδωνισμούς.
Κι όλα αυτά, ενόσω οι φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας προκαλούν έντονες αναταράξεις στη Wall Street, όπου ο Dow Jones ετοιμάζεται να ξεκινήσει την εβδομάδα με απώλειες της τάξης των 500 μονάδων. Πιέσεις ασκούνται και στην Ευρώπη, όπου ο DAX χάνει περισσότερο από -1,5%.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη κάμψη κατά -0,11% και διαμορφώνεται στις 1.625,58 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.627,36 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.619,42 έως 1.629,89 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 94 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών μόλις τα 8,8 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Eurobank οπισθοχωρεί κατά τουλάχιστον 2,4%, αν και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές δείχνουν να αντέχουν πέριξ των επιπέδων της Παρασκευής, με την Εθνική να ανεβαίνει στα 9,4 ευρώ (νέο υψηλό 9ετίας). Από εκεί και πέρα, η Titan Cement «πέφτει» κάτω των 40 ευρώ και ο ΟΠΑΠ χάνει τα 17 ευρώ.
Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης υποκύπτει ελεγχόμενα στον πωλητές, καθώς βρίσκεται στο -0,58% και τις 1.531 μονάδες, αναδιπλώνοντας από τα πρόσφατα ρεκόρ 9ετίας. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η φετινή απόδοση παραμένει στην περιοχή του +20%.
Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -2,41% και τα 2,43 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -0,78% και τα 2,036 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στα 4,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής αυξάνεται στο +0,53% και τα 9,43 ευρώ (νέο υψηλό 9ετίας).
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,29% και 3.985 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola διευρύνεται στο +1,3% και τα 41,4 ευρώ, ισοφαρίζοντας τα πρόσφατα ιστορικά ρεκόρ. Κατά +0,5% αυξάνεται και η μετοχή της Aktor, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί μια φημολογία για επερχόμενο νέο deal. Στο +0,7% και τα 21,5 ευρώ έπεται η μετοχή της Motor Oil, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ επιστρέφει άνω των 15 ευρώ (+0,6%). Στον αντίποδα, η μετοχή της Titan Cement «πέφτει» κάτω των 40 ευρώ, καθώς διολισθαίνει κατά -1,6%. Από την πλευρά της, η μετοχή του ΟΠΑΠ χάνει τα 17 ευρώ, υποχωρώντας κατά -1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,22% και 2.464 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ παραμένει εγκλωβισμένη στις εξελίξεις γύρω από την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Κάπως έτσι, διολισθαίνει στο -2,2% και τα 2,59 ευρώ (χαμηλό 2025), αναδιπλώνοντας από τις πρόσφατες «κορυφές» των 2,8 ευρώ. Τεχνική Ολυμπιακή και Fourlis μειώνονται κατά -1%. Αντίθετα, η μετοχή της Noval κερδίζει +1,1% και η μετοχή της Κρι Κρι αυξάνεται κατά +0,9%. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη μετοχή του ΑΒΑΞ, η οποία σκαρφαλώνει κατά τουλάχιστον +0,7% εν μέσω των πληροφοριών περί πιθανών μετοχικών ανακατατάξεων, ως απόρροια του δυναμικού ράλι του 2025 (+40%)
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 113,9 δισ. ευρώ.
O πρώην χρηματιστής με τα μεγάλα deals και τα διαδοχικά μερίσματα
«Αντέχει» η Αθήνα
Μπορεί η μεταβλητότητα να έχει «χτυπήσει»… κόκκινο στο εξωτερικό, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να είναι ψύχραιμο και να παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών (>1.600 μονάδες).
Ο Γενικός Δείκτης, πριν καν συμπληρωθούν οι πρώτοι 2,5 μήνες του 2025, «γράφει» μια απόδοση άνω του +10,7%, επιβεβαιώνοντας ότι έχει αποδειχθεί σε μία από τις «αγαπημένες» επιλογές των ξένων επενδυτών. Οι τράπεζες -παραδοσιακός πυλώνας της Λεωφόρος Αθηνών- «τρέχουν» με σχεδόν +20%, την ίδια στιγμή που η συνολική κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 (>114 δισ. ευρώ).
Πώς εξηγούνται όλα αυτά, ενόσω οι αγορές… σκουντουφλάνε συνεχώς στις τρικλοποδιές της αμερικανικής κυβέρνησης ; Η απάντηση, φυσικά, προέρχεται αφενός από τις ίδιες τις εισηγμένες, αφετέρου από το σταθερά θετικό μακροοικονομικό πλαίσιο (ανάπτυξη +2,3% το 2024 και +2,6% στο δ’ τρίμηνο), το οποίο προσφέρει σημαντικά αντισώματα απέναντι στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις (βλ. υπόθεση Τεμπών, πρόταση δυσπιστίας).
Η κερδοφορία των εισηγμένων είναι πολύ πιθανό να προσεγγίσει ή και να υπερβεί τα 11 δισ. ευρώ για το 12μηνο του 2024 (εφόσον συμβεί αυτό θα πρόκειται για το καλύτερο επίπεδο από το 2007), ενόσω οι εκτιμήσεις για το τρέχον έτος χρήσης (2025) παραμένουν αισιόδοξες, αν λάβουμε υπόψη τα μέχρι στιγμής guidance των διοικήσεων.
Παράλληλα, τα μερίσματα εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως γενναιόδωρα, με τον φετινό πήχη να έχει τεθεί στα 5 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο αντανακλά μερισματική απόδοση άνω του 4,3%, με βάση την τρέχουσα αξία των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σ’ όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα οποία έρχονται να προσδώσουν το απαιτούμενο… αλατοπίπερο σε μια αγορά, η οποία ήδη θεωρείται «ντελικατέσεν». Η ευκολία, με την οποία απορροφάται η οποιαδήποτε προσφορά μετοχών, είναι απολύτως ενδεικτική της αγοραστικής «δίψας», η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.
Σ’ αυτό το τελευταίο ενδεχομένως ρόλο διαδραματίζει και η προσδοκία που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον Moody’s την προσεχή Παρασκευή (14/1), ο οποίος είναι ο τελευταίος που διατηρεί το κρατικό αξιόχρεο σε μη επενδυτική βαθμίδα. Το γεγονός ότι πρόκειται για τον rate agency με τη μεγαλύτερη επιρροή στα παθητικά (και όχι μόνο) funds από μόνο του προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου. Και σίγουρα ένα πιθανό upgrade στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα θα αποτελέσει καταλύτη θετικών εξελίξεων, με ορισμένους να κάνουν λόγο για πιθανή προσέγγιση ή υπέρβαση των αντιστάσεων των 1.650 μονάδων.
Μην ξεχνάμε ότι την Παρασκευή σε αναβάθμιση προχώρησε και ο DBRS, ο οποίος τοποθέτησε την ελληνική αξιολόγηση ένα «σκαλί» πάνω από τη βάση της επενδυτικής βαθμίδας (BBB).
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, είναι θεμιτό η επενδυτική κοινότητα να έχει κατά νου ότι η οποιαδήποτε πρόβλεψη της βραχυπρόθεσμης τάσης, λόγω των διφορούμενων εξελίξεων στο εξωτερικό (π.χ. εμπορικοί δασμοί, πορεία επιτοκίων), ενέχει αρκετό ρίσκο. Όμως, αυτό δεν αλλάζει τη «μεγάλη εικόνα», η οποία παραμένει αρκετά ευοίωνη.
Χρηματιστήριο – Μερίσματα: Ποιοι πάνε άμεσα… ταμείο και μοιράζονται 364 εκατ. ευρώ
Επιμένει η νευρικότητα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι στη διεθνή μεταβλητότητα, η οποία δεν επιτρέπει στα χρηματιστήρια να κάνουν ένα θετικό ξεκίνημα στην εβδομάδα. Είναι σαφές, εξάλλου, ότι οι πηγές κινδύνου παραμένουν επί τάπητος, «ψαλιδίζοντας» τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,88% και τις 548 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να διολισθαίνει στο -1,43% και να χάνει τις 23.000 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones χάνουν σχεδόν 500 μονάδες, εν μέσω των αβεβαιοτήτων για την πορεία της οικονομίας.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)