Στασιμότητα επικρατεί σήμερα (7/3) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και η ανθεκτικότητα του τραπεζικού ράλι αντισταθμίζουν την πρόθεση για κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών.
Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 14ετίας, ενόσω ετοιμάζεται να καταγράψει την 10η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 11. Την ίδια στιγμή, η απόδοση από τις αρχές του έτους αγγίζει το +11%, με τον χρηματοπιστωτικό δείκτη να «τρέχει» με τουλάχιστον +20%
Το επενδυτικό ενδιαφέρον, στο μεταξύ, στρέφεται τόσο στην πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2024 (+2,3% σε ετήσια βάση), όσο και στην αποψινή ετυμηγορία του DBRS, ο οποίος ανοίγει την αυλαία των φετινών αξιολογήσεων για την Ελλάδα -λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο report του Moody’s (14/3).
Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη κάμψη κατά -0,01% και διαμορφώνεται στις 1.625,34 μονάδες, μένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1625,54 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.617,62 έως 1.629,60 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 83,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,9 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει την καθοδική κίνηση (-2,2%) και επιστρέφει στα 2,5 ευρώ, εν μέσω των αβεβαιοτήτων για τη διασύνδεση με την Κύπρο. Από εκεί και πέρα, οι ΟΤΕ – Eurobank οπισθοχωρούν κατά τουλάχιστον -1%, ενώ η Alpha σκαρφαλώνει σε νέο υψηλό 7ετίας.
Στάσιμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης σταθεροποιείται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 9ετίας, καθώς βρίσκεται στο +0,01% και τις 1.546 μονάδες, ενόσω η άνοδος μέσα στο 2025 παραμένει άνω του +20%.
Η μετοχή της Alpha αναρριχάται στο +2,18% και τα 2,064 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό 7ετίας. Η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +0,28% και τα 4,687 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής είναι αμετάβλητη στα 9,37 ευρώ (υψηλό 9ετίας), ενώ η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -1,75% και τα 2,526 ευρώ.
Πτώση κατά -0,5% σημειώνει, από την πλευρά της, η μετοχή της Τρ. Κύπρου, η οποία οπισθοχωρεί κάτω των 5,5 ευρώ, μετά τη διάψευση των σεναρίων περί πιθανού φλερτ με την ΕΤΕ. Η δε μετοχή της Optima Bank αναρριχάται στα 14,6 ευρώ, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, μετά τη δέσμευση για μέρισμα 30% επί των ετήσιων κερδών.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,06% και 3.999 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ αναδιπλώνεται στο -1,0% και τα 15,1 ευρώ, με τις μετοχές των Lamda Development και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ακολουθούν με απώλειες της τάξης του -1% και -0,5%, αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Viohalco, παρά τα βελτιωμένα κέρδη και το υψηλότερο μέρισμα, παραμένει σταθερή στα 5,7 ευρώ, καθώς φαίνεται ότι η αγορά περίμενε καλύτερη διανομή. Στον αντίποδα, η μετοχή της Sarantis κερδίζει περίπου +3% και υπερβαίνει τα 12,5 ευρώ. Metlen, Titan Cement, Aegean, Ελλάκτωρ και Motor Oil έπονται στο +0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,19% και 2.475 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,2% και τα 2,57 ευρώ, διολισθαίνοντας κοντά στο χαμηλό 3μήνου. Οι μετοχές των Quest, ΑΒΑΞ, ΟΛΠ και Πλαστικά Θράκης, παράλληλα, περιορίζονται πέριξ του -1%. Αντίθετα, η μετοχή της Κρι Κρι βάζει «φρένο» στην πρόσφατη διόρθωση, καθώς εκτοξεύεται στο +3,9% και τα 15,75 ευρώ. Μίνι ράλι κατά +2% καταγράφει και η μετοχή της Alumil, ενώ η μετοχή της ΕΧΑΕ διευρύνεται στο +1,5% και τα 5 ευρώ. Η μετοχή της Ideal, δε, συνεχίζει ανοδικά στο +1,6% και τα 6,1 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 49 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 113,9 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο – Μερίσματα: Ποιοι πάνε άμεσα… ταμείο και μοιράζονται 364 εκατ. ευρώ
Μεταβλητότητα μεν, υψηλά 14ετίας δε
Την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ναι μεν χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα, αλλά δεν παύει να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 14ετίας.
Ο Γενικός Δείκτης, ενώ χθες έφθασε πρόσκαιρα έως τις 1.644 μονάδες, σήμερα κινείται στην περιοχή των 1.620 – 1.630 μονάδων, αφομοιώνοντας τα ισχυρά κεκτημένα, με αφορμή (και) τη νευρικότητα στο εξωτερικό -ιδίως στη Wall Street.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά συνεχίζει να διατηρεί το θετικό momentum, με τη φετινή απόδοση να υπερβαίνει το +10,6% (+20% ο τραπεζικός κλάδος), ενόσω η Λεωφόρος Αθηνών ετοιμάζεται (εκτός απροόπτου) να αποχαιρετήσει τη 10η ανοδική εβδομάδα κατά τις τελευταίες 11.
Το καλεντάρι της σημερινής ημέρας είναι αρκετά «γεμάτο», καθώς στις 12.00 το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2024 (+2,3% σε ετήσια βάση), ενώ το βράδυ ο καναδικός οίκος DBRS -BBB(low) με θετικό outlook- θα ανοίξει την αυλαία των φετινών αξιολογήσεων, ακριβώς μία εβδομάδα πριν την κρίσιμη ετυμηγορία του Moody’s.
Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο εταιρικά εξελίξεων, χθες η Viohalco ανακοίνωσε καθαρή κερδοφορία 161 εκατ. ευρώ (από 48,2 εκατ. ευρώ το 2023) και πρότεινε τη διανομή μερίσματος 0,16 ευρώ/μετοχή (από 0,12 ευρώ/μετοχή πέρυσι).
Σήμερα, ήταν η σειρά της Trastor να δημοσιεύσει τις οικονομικές επιδόσεις του προηγούμενου έτους, ενώ μην ξεχνάμε ότι η μετοχή της Ideal διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ/μετοχή.
Πτώση σε Φρανκφούρτη και Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, τα ήξεις – αφήξεις των Αμερικανών στο ζήτημα των εμπορικών δασμών και η ειλημμένη απόφαση των Ευρωπαίων για αύξηση των αμυντικών δαπανών, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των ομολογιακών αποδόσεων, έχουν επιφέρει μεγάλη μεταβλητότητα, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να παρουσιάζει μια σαφώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,5% και τις 552 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να περιορίζεται κατά -1,5% και να αναδιπλώνεται από τα πρόσφατα ρεκόρ. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα οριακά ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)