Σε αρνητικό έδαφος «γυρίζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα πτωτικά futures στη Wall Street (πτώση 400 μονάδων στον Dow Jones) επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα, ανακόπτοντας την πορεία προς τις 1.650 μονάδες.
Παρά το θετικό ξεκίνημα (ο Γ.Δ. πρόσκαιρα ξεπέρασε τις 1.640 μονάδες), η ελληνική αγορά αυτήν την στιγμή υποκύπτει στους πωλητές, οι οποίοι επιδίδονται σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, αφομοιώνοντας τα χθεσινά υψηλά 14ετίας και κατοχυρώνοντας ένα μέρος των φετινών κερδών (+10,9%).
Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται αφενός τα νέα εταιρικά μεγέθη, αφετέρου τα ήξεις – αφήξεις στο ζήτημα των αμερικανικών δασμών. Επί τάπητος τίθεται και η διαφαινόμενη νέα μείωση στα ευρωπαϊκά επιτόκια, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί το μεσημέρι από την ΕΚΤ.
Πιο συγκεκριμένα, σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και νευρικότητας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια κάμψη κατά -0,52% και διαμορφώνεται στις 1.621,86 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.630,35 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 24 μονάδες (από 1.620,46 έως 1.644,30 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 85,5 εκατ. ευρώ πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο τρίωρο. Εξ αυτών, τα περίπου 8,6 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, Πειραιώς – Alpha – Eurobank αναδιπλώνονται κατά έως -2%, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων. Από την άλλη πλευρά, η Τρ. Κύπρου ενισχύεται κατά τουλάχιστον +2%, παρά τη διάψευση των σεναρίων περί ενδιαφέροντος από την Εθνική.
«Φρένο» στο τραπεζικό ράλι
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχει αποδώσει κατά τουλάχιστον +20% μέσα στο 2025, σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -0,96% και τις 1.534 μονάδες.
Η μετοχή της Eurobank, η οποία χθες έφθασε έως τα 2,6 ευρώ, διολισθαίνει στο -1,99% και τα 2,556 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -1,39% και το 1,988 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -1,04% και τα 4,651 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 9,3 ευρώ, εν μέσω των δημοσιευμάτων περί ενδιαφέροντος για την Τρ. Κύπρου.
Η τελευταία, πάντως, παρά τη σχετική διάψευση, σκαρφαλώνει κατά +2,2% και προσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά των 5,58 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,81% και 3.981 μονάδες), η μετοχή της Coca Cola συνεχίζει τη διόρθωση από τα πρόσφατα ρεκόρ, καθώς περιορίζεται στο -1,5% και τα 40,4 ευρώ. Πτώση άνω του -1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Metlen – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ έπεται στο -0,9% και τα 15,1 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ κερδίζει +1,5% και «παίζει» στα 2,34 ευρώ, καθώς στο τέλος του μήνα θα επιστρέψει κεφάλαιο 0,85 ευρώ/μετοχή.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,43% και 2.477 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι αφομοιώνει τα πρόσφατα ρεκόρ (16,95 ευρώ), με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -2,5% και τα 15,5 ευρώ. ΑΒΑΞ και ΑΔΜΗΕ χάνουν από τουλάχιστον -2%, ενόσω οι μετοχές των Profile και ΟΛΠ ακολουθούν στο -1%. Αντίθετα, η μετοχή της Lavipharm επιστρέφει στο +2% και το 0,8 ευρώ. Autohellas, Dimand και Quest κερδίζουν από +1% έως +2%. Η μετοχή της ΕΧΑΕ είναι σταθερή στα 4,9 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω του 1,5 εκατ. ευρώ (έως τις 13.20).
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 113,8 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο – Μερίσματα: Ποιοι πάνε άμεσα… ταμείο και μοιράζονται 364 εκατ. ευρώ
Αφομοίωση στο Χρηματιστήριο
Σε αφομοίωση των χθεσινών υψηλών 14ετίας προχωρά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2011 «πάτησε» στην περιοχή των 1.630 μονάδων.
Και μπορεί η σημερινή «εικόνα» να έχει εν μέρει… χαλάσει, αλλά τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals και τα γενναιόδωρα μερίσματα προς τους μετόχους εξακολουθούν να αποτελούν τον βασικό «πυλώνα» της φετινής ανοδικής κίνησης (+10,9%), η οποία μην ξεχνάμε ότι έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο ράλι της τελευταίας 4ετίας.
Από εκεί και πέρα, επιπλέον στηρίγματα προσφέρουν και οι εξελίξεις στην Ευρώπη, η οποία συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των ΗΠΑ, οδηγώντας τα κυριότερα χρηματιστήρια της ηπείρου σε ιστορικά ρεκόρ. Κι αυτό, εύλογα, ευνοεί τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία όχι μόνο αγνοεί τα σήματα της διόρθωσης, αλλά επιχειρεί δειλά – δειλα να γεφυρώσει την απόσταση από το επόμενο σημείο αντίστασης, δηλαδή τις 1.650 μονάδες.
Οι τράπεζες συνιστούν το βαρύ «πυροβολικό» του Γενικού Δείκτη, καθώς η φετινή μεταβολή ξεπερνά το +20%, ενόσω οι επενδυτές «ποντάρουν» στο αισιόδοξο guidance του 2025, τις ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις, αλλά και τις κινήσεις για νέες εξαγορές. Όμως, κινητικότητα παρατηρείται και στις υπόλοιπες εισηγμένες, όπως για παράδειγμα συνέβη χθες με το deal στην Ideal Holdings.
Στο μεταξύ, οι διοικήσεις των εταιρειών συνεχίζουν τη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του 2024. Χθες το απόγευμα, η Cenergy ανακοίνωσε καθαρή κερδοφορία 139,4 εκατ. ευρώ έναντι 72,9 εκατ. ευρώ το 2023 (+91%) και προανήγγειλε τη διανομή μερίσματος 0,14 ευρώ/μετοχή έναντι 0,08 ευρώ/μετοχή πέρυσι.
Παράλληλα, σήμερα το πρωί η Optima Bank δημοσίευσε ρεκόρ καθαρών κερδών στα 140,2 εκατ. ευρώ (+36%), με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ξεπερνά το 25% και τον δείκτη κεφαλαίων CET1 να φθάνει στο 14,4%.
Εντός της ημέρας, παράλληλα, είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ευρώπης Holdings, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, την εξαγορά της Ευρώπης Ασφαλιστικής και τον ολικό μετασχηματισμό του Ομίλου.
«Αέρας» κερδοφορίας στις εισηγμένες – Σε τροχιά σύγκλισης με τα ρεκόρ του 2007
Πτωτικό «γύρισμα» στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην ΕΚΤ, η οποία το μεσημέρι πρόκειται να ανακοινώσει ακόμη μία μείωση στο βασικό επιτόκιο, το οποίο αναμένεται να «κατέβει» στο 2,50%. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της αγοράς, θα πρόκειται για την 6η διαδοχική μείωση από τον περασμένο Ιούνιο, όταν και ξεκίνησε η διαδικασία «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής.
Παρ’ όλα αυτά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα της Τετάρτης, υποχωρώντας στο -0,58% και τις 552 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός DAX, μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε το πρωί, «μαζεύει» τα κέρδη στο +0,2% και τις 23.138 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street καταγράφουν έντονες απώλειες εν μέσω της παρατεταμένης μεταβλητότητας.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)