Σε ελεγχόμενα επίπεδα εξελίσσεται η αφομοίωση των κεκτημένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και οι πωλητές διατηρούν σταθερά τα ηνία των συναλλαγών.
Μπορεί η αγορά να άνοιξε με απώλειες άνω του 1%, αλλά οι αγοραστές έχουν περιορίσει τη «ζημιά», μην επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να απομακρυνθεί αισθητά από το κρίσιμο όριο των 1.600 μονάδων. Και σ’ αυτό σίγουρα βοηθούν τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 25% στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την αγοραστική κόπωση από το σερί των 9×9 ανοδικών εβδομάδων, δίνουν την ευκαιρία στους traders να κατοχυρώσουν ένα μέρος των φετινών κερδών.
Συγκεκριμένα, στην τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει «μετρημένες» απώλειες κατά -0,20% και διαμορφώνεται στις 1.596,92 μονάδες, χάνοντας μόλις 3,2 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.600,17 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 17 μονάδες (από 1.581,01 έως 1.596,99 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνά τα 83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Metlen χάνει περισσότερο από -1,5%, με την Coca – Cola να ανακόπτει την ανοδική πορεία και την Titan Cement να συνεχίζει τη διορθωτική κίνηση. Όμως, Εθνική και ΔΕΗ προσφέρουν πολύτιμες στηρίξεις, κερδίζοντας από +1,5% και +1% αντίστοιχα.
«Γύρισμα» στις τράπεζες
Παρά τη διορθωτική κίνηση στα πρώτα λεπτά της ημέρας, ο τραπεζικός δείκτης έχει καταφέρει να ισορροπήσει την κατάσταση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,16% και τις 1.457 μονάδες, περιμένοντας τα «φρέσκα» οικονομικά μεγέθη (σήμερα οι ανακοινώσεις από την Eurobank).
H μετοχή της Εθνικής ενισχύεται δυναμικά στο +1,61% και τα 8,596 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στα 4,5 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,56% και τα 2,492 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha μειώνεται στο -0,765% και το 1,83 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,26% και 3.905 μονάδες), η μετοχή της Metlen οπισθοχωρεί στο -1,5% και τα 36,2 ευρώ, με τις μετοχές των Jumbo και Lamda Development να έπονται άνω του -1%. Πτώση κατά -1,3% εμφανίζει και η μετοχή της Titan Cement, η οποία συνεχίζει τη διόρθωση από τα ρεκόρ των 45 ευρώ. Σε παρόμοια διάθεση βρίσκεται η μετοχή της Coca – Cola, η οποία χάνει περίπου -1%, βάζοντας «φρένο» στην πρόσφατη αναρρίχηση. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ κερδίζει περισσότερο από +1,3%, ενώ ανοδικά κατά περίπου +1% κινούνται οι μετοχές των ΟΤΕ – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Η μετοχή της Helleniq Energ, η οποία το απόγευμα ανακοινώνει τα αποτελέσματα 12μήνου, αυξάνεται κατά +0,3%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,54% και 2.489 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,6% και τα 3,05 ευρώ, ενόσω οι μετοχές των Intralot, Ideal και Τεχνικής Ολυμπιακής περιορίζονται κατά τουλάχιστον -1%. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Quest και Dimand διολισθαίνουν κατά έως -0,9%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Autohellas ενισχύεται στο +1,1% και τα 10,8 ευρώ, με τη μετοχή του ΑΒΑΞ να συνεχίζει απρόσκοπτα την αναρρίχηση, φθάνοντας στο +0,8% και τα 2,39 ευρώ (υψηλό 15ετίας).
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 73 μετοχές κινούνται πτωτικά, 27 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 112,5 δισ. ευρώ.
Νέο ν/σ για το Χρηματιστήριο: Φορολογικά κίνητρα, διέξοδος για το free float και «μυστικοί»… πελάτες
Ευκαιρία για αφομοίωση
Η χθεσινή δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή πρόσθετων δασμών 25% στις εισαγωγές προϊόντων από την Ευρώπη, αναμφίβολα έρχεται να «χαλάσει» το κλίμα των διεθνών αγορών. Κι αυτό εύλογα επηρεάζει την Αθήνα, η οποία ακολουθεί την καθοδική τάση της Γηραιάς Ηπείρου.
Άλλωστε, η συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη δυνατή για την ελληνική αγορά, καθώς οι 9×9 ανοδικές εβδομάδες, η φετινή απόδοση του +8% και τα πρόσφατα υψηλά 14ετίας έχουν δημιουργήσει μια εύλογη κόπωση στους αγοραστές, οι οποίοι αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία για να κατοχυρώσουν τα ισχυρά τους κέρδη.
Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες πωλήσεις σε Τρ. Πειραιώς & Lamda Development, η διαρκής συζήτηση για τα Τέμπη και η ομολογουμένως δύσκολη θέση της κυβέρνησης επιτείνουν το κλίμα επιφυλακτικότητας, δίνοντας στους πωλητές το προβάδισμα των κινήσεων.
Από την άλλη πλευρά, όμως, οι εγχώριοι αναλυτές μπορούν να βρουν… παρηγοριά στα οικονομικά μεγέθη και στη μερισματική πολιτική των εισηγμένων, οι οποίες προσφέρουν στηρίγματα, συγκρατώντας την ένταση και το εύρος των ρευστοποιήσεων.
Σήμερα, για παράδειγμα, η αγορά περιμένει να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα και τις διανομές των Eurobank – Helleniq Energy – Ideal Holdings – Premia -Noval, ενώ αύριο είναι η σειρά των Εθνικής, Alpha και MIG.
Όλα τα παραπάνω, σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική ψυχολογία των επόμενων ημερών, σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά αμφιταλαντεύεται για τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση της.
Στο μεταξύ, μετά την επιτυχή δημόσια πρόταση της Masdar στην Τέρνα Ενεργειακή, η τελευταία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον δείκτη FTSE Large, με την Aktor Group να παίρνει τη θέση της, εισχωρώντας στη λίστα των 25 blue chips. Το κενό στον δείκτη FTSE Mid Cap θα καλύψει η μετοχή της Αλουμύλ. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Παρασκευή.
Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, οι απειλές της Ουάσιγκτον για την επιβολή νέων δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα έρχονται να «ταρακουνήσουν» τις διεθνείς αγορές, σε μια χρονική περίοδο που τα εταιρικά μεγέθη και οι προσδοκίες για την Ουκρανία είχαν ανεβάσει τις τιμές των μετοχών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,3% και τις 557 μονάδες, αφήνοντας τις χθεσινές «κορυφές» των 559 μονάδων. Απώλειες της τάξης του -1% παρουσιάζουν και οι δείκτες σε Φρανκφούρτη – Μιλάνο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)