Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σπάει το φράγμα των 15 δισ. ευρώ η Coca – Cola HBC

Ράλι άνω του +20% μέσα στο 2025

Το φράγμα των 15 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να σπάσει η κεφαλαιοποίηση της Coca – Cola HBC στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παραβλέποντας την ευρύτερη αναδίπλωση της υπόλοιπης αγοράς, η μετοχή της ελληνικής πολυεθνικής συνεχίζει την ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα σήμερα να ενισχύεται κατά τουλάχιστον +1% και να βρίσκεται άνω των 40 ευρώ για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Μάλιστα, η τρέχουσα τιμή των 40,44 ευρώ, η οποία είναι η υψηλότερη στην ιστορία της εταιρείας στο ταμπλό της Αθήνας, μεταφράζεται σε μια χρηματιστηριακή αξία άνω των 15 δισ. ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο 2025 η μετοχή της Coca – Cola HBC κερδίζει περισσότερο από +20%, διασπώντας διαδοχικές αντιστάσεις, οι οποίες ταλαιπωρούσαν τη μετοχή επί σειρά ετών. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η εισηγμένη μόλις πριν λίγους μήνες κατάφερε να ανακτήσει τα προ-Covid επίπεδα των 34 ευρώ/μετοχή.

Χρηματιστήριο: «Βροχή» μερισμάτων από τις εισηγμένες – Άνω του 1,8 δισ. ευρώ πριν καν «φύγει» ο Φεβρουάριος

Γιατί ενισχύεται

Όσον αφορά τα αίτια πίσω από το εν εξελίξει re-rating, αναμφίβολα η προοπτική τερματισμού του πολέμου σε Ουκρανία και Ρωσία, όπου η εισηγμένη είχε σημαντική έκθεση πριν την εισβολή της Μόσχας και την έναρξη των εχθροπραξιών, δημιουργεί ένα θετικό momentum, το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Πριν λίγες ημέρες, επίσης, η διοίκηση του Ζόραν Μπαγκντάνοβιτς ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 1,03 ευρώ/μετοχή, το οποίο αποδεικνύεται υψηλότερο κατά 0,10 ευρώ σε σχέση με το περσινό (0,93 ευρώ/μετοχή).

Παράλληλα, μετά την ισχυρή κερδοφορία των 828,8 εκατ. ευρώ για το 12μηνο του 2024, η εταιρεία έσπευσε να δημοσιεύσει ένα αισιόδοξο guidance για το 2025, θέτοντας τον στόχο για αύξηση των οργανικών εσόδων κατά 6% έως 8%, καθώς και για βελτίωση των οργανικών κερδών ΕΒΙΤ κατά 7% έως 11%.

Η αποτίμηση στο ταμπλό

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους κανόνες αποτίμησης, αντανακλά δείκτη κερδοφορίας P/E (price-to-earnings) στο 17x, αλλά και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV (prive-to-book value) στο 4,7x.

Για να έχουμε μια βάση σύγκρισης (αν και κάπως αδόκιμη), αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική Coca – Cola The Company «παίζει» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με P/E στο 28x και P/BV στο 12x.

Χρηματιστήριο: «Γκάζι» για νέα placements – Οι 5+4 πιθανές κινήσεις

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)