Την αφομοίωση των κεκτημένων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να παραμένουν στα «ηνία», θέτοντας σε δοκιμασία την αντοχή των 1.600 μονάδων.
Εάν και μέχρι στιγμής δείχνουν να αποφεύγουν τις ακρότητες και τις υπερβολές, οι επενδυτές συντηρούν τη διάθεση για profit taking, σε μια προσπάθεια να «κλειδώσουν» τα ισχυρά κέρδη του πρώτου διμήνου του 2025 (έφθασαν έως το +10%).
Την ίδια στιγμή, η προσοχή είναι στραμμένη αφενός στα εταιρικά μεγέθη και στα επικείμενα μερίσματα, αφετέρου στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ιδίως μετά τις πρόσφατες πωλήσεις σε Τρ. Πειραιώς (2,8% από Τζον Πόλσον) και Lamda Development (3,2% από Voxcome).
Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά -0,48% και διαμορφώνεται στις 1.596,32 μονάδες, χάνοντας 7,6 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.603,96 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.594,40 έως 1.597,85 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 170 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των πακέτων αξίας 160 εκατ. ευρώ που «πέρασαν» στην Τρ. Πειραιώς.
Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας, Τζον Πόλσον, χθες βράδυ προχώρησε στη διάθεση 35 εκατ. μετοχών (2,8% επί του μετοχικού κεφαλαίου) στην τιμή των 4,58 ευρώ. Μετά τη συναλλαγή, ο Αμερικανός επενδυτής ελέγχει 170 εκατ. μετοχές ή αλλιώς το 14% του μετοχικού κεφαλαίου.
Στο ταμπλό, τώρα, η Τρ. Πειραιώς επιχειρεί να κλείσει το discount από την τιμή της χθεσινοβραδινής πώλησης, με αποτέλεσμα να υποχωρεί κατά τουλάχιστον -2%. Metlen και Cenergy ακολουθούν με κάμψη άνω του -1%. Από την άλλη πλευρά, η Coca – Cola ετοιμάζεται για ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ.
Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την αφομοίωση των κεκτημένων, καθώς αναδιπλώνεται στο -0,85% και τις 1.444 μονάδες. Βέβαια, τα αθροιστικά κέρδη του 2025 παραμένουν σε διψήφια επίπεδα (+13%).
Η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει στο -2,24% και τα 4,624 ευρώ, η μετοχή της Alpha έπεται στο -0,62% και το 1,834 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο -0,19% και τα 8,374 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank είναι αμετάβλητη στα 2,474 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,57% και 3.904 μονάδες), η μετοχή της Cenergy δείχνει να υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς περιορίζεται στο -1,5% και τα 9,3 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Metlen χάνει περισσότερο από -1%, ενώ πέριξ του -1% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Aegean, ΕΛΒΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola συνεχίζει το «μοναχικό» ράλι, καθώς σκαρφαλώνει στο +1% και τα 40,4 ευρώ, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη ένα ρεκόρ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,62% και 2.501 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,4% και τα 4,8 ευρώ, με τη μετοχή της Quest να έπεται στο -1,2% και τα 6,1 ευρώ. Κατά περίπου -1% χάνουν, επίσης, οι μετοχές των Aktor, Austriacard, Profile, ΑΔΜΗΕ και Intralot. Αντίθετα, η μετοχή της ΑΒΑΞ συνεχίζει την αναρρίχηση στα υψηλά 15ετίας, καθώς ενισχύεται στο +0,9% και τα 2,275 ευρώ. Κέρδη έως +0,8% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής – Κρι Κρι.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 23 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 112,4 δισ. ευρώ.
Το στοίχημα των 1.600 μονάδων
Να υπερασπιστεί το ψυχολογικό όριο των 1.600 μονάδων καλείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές βρίσκονται σε διαδικασία κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών.
Με τη φετινή άνοδο του Γενικού Δείκτη να ξεπερνά στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας το +10%, οι πωλητές είναι εύλογο να επιδίδονται σε profit taking, κλειδώνοντας ένα μέρος των φετινών κερδών και δίνοντας στην αγορά τις απαιτούμενες ανάσες.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Λεωφόρος Αθηνών βρίσκεται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών (από τον Μάρτιο του 2011), ενόσω η κεφαλαιοποίηση έχει αφήσει πίσω τα 110 δισ. ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε επίπεδα που αγνοούνταν από το 2008.
Όλα αυτά, πάντως, συμπίπτουν με μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο από άποψη ειδησεογραφίας, δεδομένων των επιχειρηματικών εξελίξεων αλλά και των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Χθες, ενδεικτικά, είδαμε την Τρ. Πειραιώς να παρουσιάζει κέρδη 1,06 δισ. ευρώ και να προτείνει τη διανομή μερίσματος 373 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Όμως, οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς το βράδυ ο βασικός μέτοχος, Τζον Πόλσον, προχώρησε σε μίνι placement για το 2,8% του μετοχικού κεφαλαίου (35 εκατ. μετοχές), το οποίο διατέθηκε στα 4,58 ευρώ (μικρό discount). Το αποτέλεσμα ήταν ο Αμερικανός επενδυτής, ο οποίος εξακολουθεί να ελέγχει περισσότερο από το 14%, να αντλήσει μια ρευστότητα 160 εκατ. ευρώ.
Με discount ολοκληρώθηκε χθες και η διάθεση του 3,26% των μετοχών στη Lamda Development, με το σχήμα της Voxcome, το οποίο ελέγχεται εξ ημισείας από τους επιχειρηματίες Πάνο Γερμανό και Βασίλη Κάτσο, να διαθέτει 5,75 εκατ. τεμάχια στην τιμή των 6,8 ευρώ. Το ποσό που συγκεντρώθηκε ανέρχεται σε 39,1 εκατ. ευρώ, με τη Voxcome να κατέχει πλέον το 6,74% των μετοχών της εταιρείας του Ομίλου Λάτση.
Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 235,9 εκατ. ευρώ και προανήγγειλε τη διανομή επιβράβευσης 0,78 ευρώ/μετοχή, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για επανεπένδυση (Scrip Dividend) του συγκεκριμένου μερίσματος (έως το ποσό των 100 εκατ. ευρώ), με αντάλλαγμα την έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν τα έργα επέκτασης του αερολιμένα. Αυτή η εξέλιξη δεν άφησε ασυγκίνητους τους επενδυτές, οι οποίοι οδήγησαν τη μετοχή στις παρυφές των 9 ευρώ -για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2024 και την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αύριο είναι η σειρά του ΟΤΕ να δημοσιεύσει τα οικονομικά μεγέθη του 2024, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσουν οι Eurobank, Ideal, Helleniq Energy και Noval. Την αυλαία κλείνουν την Παρασκευή οι Εθνική, Alpha, MIG και Premia.
Στασιμότητα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στο εκλογικό αποτέλεσμα της Γερμανίας, το οποίο προσφέρει ανακούφιση σε μια περίοδο γεμάτη αβεβαιότητες. Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τα «φρέσκα» εταιρικά μεγέθη συνεχίζουν να συγκαταλέγονται στην ατζέντα της ημερήσιας ειδησεογραφίας.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 554 μονάδες, διατηρώντας μια μίνιμουμ απόσταση από τα πρόσφατα ρεκόρ. Μικρές διακυμάνσεις εμφανίζουν, από την πλευρά τους, οι DAX και CAC 40. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street προαναγγέλλουν ένα μικτό άνοιγμα στη συνεδρίαση.
Χρηματιστήριο: «Γκάζι» για νέα placements – Οι 5+4 πιθανές κινήσεις
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)