Κοντά στο χαμηλό ημέρας έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αφομοίωση των ισχυρών κεκτημένων των τελευταίων εννέα εβδομάδων.
Η ελληνική αγορά, αν και «κράτησε» το ψυχολογικό όριο των 1.600 μονάδων για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση, έπεσε κάπως… άτσαλα, αγνοώντας τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων και τα γενναιόδωρα μερίσματα σε Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και Τρ. Πειραιώς.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αθήνα προέρχεται από μια παρατεταμένη ανοδική κίνηση, η οποία ήδη προσφέρει μια μέση απόδοση άνω του +9%. Επομένως, το profit taking μάλλον ήρθε ως φυσικό επακόλουθο, με τους πωλητές να αυξάνουν τη ρευστότητά τους.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη πτώση κατά -0,88% και διαμορφώθηκε στις 1.603,96 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.618,16 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 21 μονάδες (από 1.599,84 έως 1.620,27 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 255 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 69,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Lamda Development, όπου οι Πάνος Γερμανός και Βασίλης Κάτσος προχώρησαν μέσω της Voxcove στην πώληση 5,75 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των 6,8 ευρώ (άλλαξαν χέρια τρία πακέτα). Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στο 3,2% του μετοχικού κεφαλαίου, με τους δύο επιχειρηματίες να αντλούν το ποσό των 39,1 εκατ. ευρώ, αν και εξακολουθούν να ελέγχουν το 6,8% της εισηγμένης.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες τέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, με την Εθνική να χάνει σχεδόν -3% και την Πειραιώς να πέφτει στα 4,7 ευρώ, παρά τα καθαρά κέρδη του 1,06 δισ. ευρώ και το μέρισμα των 373 εκατ. ευρώ. Μεγάλες απώλειες εμφάνισαν και οι Lamda (λόγω discount στα πακέτα) – Alpha – ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, ο ΔΑΑ έκανε ράλι +8% και προσέγγισε τα 9 ευρώ (υψηλό 13 μηνών) χάρη στα εύρωστα μεγέθη και στην επιβράβευση του 0,78 ευρώ. Στα ρεκόρ των 40 ευρώ σκαρφάλωσε, επίσης, η Coca Cola.
Χρηματιστήριο: Ράλι στα υψηλά 13 μηνών για τον ΔΑΑ – Τι συμβαίνει με το μέρισμα
Αφομοίωση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ξεχωρίζει με τη μέχρι στιγμής απόδοση στο 2025 (+13,3%), έσπευσε να κατοχυρώσει τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων. Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει στο -1,77% και τις 1.457 μονάδες, αν και παρέμεινε κοντά στα ρεκόρ της τελευταίας 9ετίας.
Μεταξύ άλλων, η μετοχή της Εθνικής αναδιπλώθηκε στο -2,98% και τα 8,39 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολούθησε στο -2,35% και το 1,8455 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς τερμάτισε στο -1,62% και τα 4,73 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώθηκε στο -0,40% και τα 2,474 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,03% και 3.926 μονάδες), η μετοχή της Lamda οπισθοχώρησε κατά 2,7% και έπεσε στα 6,8 ευρώ, δηλαδή στην τιμή μεταβίβασης του 3,2% από τους Γερμανό – Κάτσο. Απώλειες άνω του -2% παρουσίασαν οι μετοχές των Helleniq Energy, Jumbo, Aegean και ΔΕΗ, ενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Sarantis, Viohalco και Titan Cement απώλεσαν από τουλάχιστον -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΔΑΑ έκανε άλμα κατά +8% (η καλύτερη συνεδρίαση από την «πρεμιέρα» στις 8/2/2024) και εκτοξεύθηκε στα 8,98 ευρώ (υψηλό 13 μηνών), λαμβάνοντας ώθηση από τα κέρδη των 235 εκατ. ευρώ και την πρόταση για ισόποσο μέρισμα προς τους μετόχους (0,78 ευρώ/μετοχή). Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Coca – Cola εκτοξεύθηκε στα ιστορικά ρεκόρ των 40 ευρώ, καθώς ενισχύθηκε δυναμικά κατά +2%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,89% και 2.517 μονάδες), η μετοχή της Aktor Group ξεχώρισε αρνητικά στο -2,7% και τα 5,3 ευρώ, με τις μετοχές των Fourlis, Lavipharm, Intracom και Πλαστικά Θράκης να έπονται άνω του -2%. Παράλληλα, οι μετοχές των Κρι – Κρι, Quest, Profile και Austriacard έχασαν από -1% έως -1,9%. Αντίθετα, η μετοχή του ΑΒΑΞ παρέμεινε -έστω και δύσκολα- σε θετική τροχιά, διευρύνοντας τα υψηλά 15ετίας των 2,2 ευρώ. Κατά περίπου +0,4% ενισχύθηκε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος επέστρεψε στα 2,82 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 16 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 90 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 112,8 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: «Γκάζι» για νέα placements – Οι 5+4 πιθανές κινήσεις
Μαξιλάρι ασφαλείας για το Χρηματιστήριο
Στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει ήδη στην… πλάτη μια θετική απόδοση άνω του +9%, ενόσω από τις 13 Φεβρουαρίου βρίσκεται σταθερά άνω των 1.600 μονάδων, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.
Βέβαια, αυτή η θετική εκκίνηση στους πρώτους σχεδόν δύο μήνες του 2025 επ’ ουδενί εξασφαλίζει μια αντίστοιχη συνέχεια, δεδομένου του πλήθους των αβεβαιοτήτων που επικρατούν στο εξωτερικό. Από την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και τα «επεισόδια» του εμπορικού πολέμου έως τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την πορεία του πληθωρισμού.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά, κόντρα σ’ αυτό το ασταθές και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, εξακολουθεί να διαθέτει μια «μαγιά», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η εν λόγω «μαγιά» απαρτίζεται κυρίως από τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα γενναιόδωρα μερίσματα των διοικήσεων, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals και τις ελκυστικές τιμές των μετοχών.
Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο οι επενδυτές εμφανίζονται μέχρι στιγμής διστακτικοί στο να προχωρήσουν σε μια γενναία διόρθωση, η οποία θα προσφέρει την ευκαιρία στον Γενικό Δείκτη να πάρει ορισμένες ανάσες και να αποφύγει την υπερθέρμανση.
Από την άλλη πλευρά, με δεδομένη την κατάσταση στο εξωτερικό, όπως φάνηκε και την Παρασκευή, οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν… alert, καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα. «Το γεγονός ότι ο Γ.Δ. στρογγυλοκάθεται πέριξ των 1.600 μονάδων δεν σημαίνει ότι συστήνεται χαλάρωση. Πέραν των όποιων υπεραγορασμένων τεχνικών ενδείξεων σε Χ.Α, και ξένους δείκτες, εκτιμούμε ότι η περίοδος Trump 2.0 θα συνεχίσει να επιφυλάσσει εκπλήξεις και… “χωσίματα”» εκτιμά μεταξύ άλλων ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης.
Η ατζέντα της εβδομάδας
Ρίχνοντας, τώρα, μια ματιά στην ατζέντα της νέας εβδομάδας, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το 12μηνο του 2024. Μάλιστα, η τρέχουσα περίοδος είναι αφιερωμένη κυρίως στον κλάδο των τραπεζών, δεδομένων των ενημερώσεων που περιμένουμε από τις τέσσερις συστημικές. Την αρχή κάνει σήμερα η Τρ. Πειραιώς, ενώ η Eurobank ακολουθεί την Πέμπτη (27/2). Την Παρασκευή είναι η σειρά των Εθνική και Alpha Bank.
Οι αναλυτές περιμένουν ότι και οι «4» θα επιτύχουν… άνετα τους στόχους του 2024, βελτιώνοντας τόσο την ετήσια καθαρή κερδοφορία, όσο και το ύψος των φετινών επιβραβεύσεων, οι οποίες αναμένονται σημαντικά πιο γενναιόδωρες σε σχέση με πέρυσι. Με ενδιαφέρον, δε, αναμένονται και οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία του 2025, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν την ψυχολογία των επενδυτών απέναντι στις τραπεζικές μετοχές.
Εκτός των τραπεζών, μεγέθη για το 2024 ανακοινώνουν μέσα στην εβδομάδα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (σήμερα), ο ΟΤΕ (26/2), η Ideal Holdings (27/2), η Noval Property (27/2), η MIG (28/2) και η Premia (28/2), ρίχνοντας την αυλαία του Φεβρουαρίου και δίνοντας τη σκυτάλη στον Μάρτιο.
Στο μεταξύ, σήμερα εκπνέει η προθεσμία αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Masdar για την απόκτηση του εναπομείναντος μετοχικού μεριδίου της Τέρνα Ενεργειακή, με τους Άραβες ήδη να δρομολογούν τα επόμενα βήματα για την ολική εξαγορά της «πράσινης» εταιρείας.
Τέλος, την προσεχή Παρασκευή θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών του MSCI, η οποία πάντως δεν περιλαμβάνει κάποια αλλαγή για τις ελληνικές μετοχές.
Απώλειες στο εξωτερικό, εξαίρεση η Γερμανία
Το αποτέλεσμα των χθεσινοβραδινών εκλογών στη Γερμανία προσφέρει ανακούφιση στους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ CDU και SPD να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, προς ικανοποίηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Κάπως έτσι, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται σε θετικό έδαφος (+0,35%), παραμένοντας σε τροχιά ιστορικών υψηλών.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, βέβαια, επικρατεί διάχυτη επιφυλακτικότητα, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί κατά -0,8% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται στο -0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street διατηρούνται σε αρνητικό έδαφος, μην καταφέρνοντας προς το παρόν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος από το sell off της Παρασκευής.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)