Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Βροχή» μερισμάτων από τις εισηγμένες – Άνω του 1,8 δισ. ευρώ πριν καν «φύγει» ο Φεβρουάριος

Ο φετινός πήχης έχει τεθεί στα 5 δισ. ευρώ

Σε περισσότερο από 1,8 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των μερισμάτων που έχουν διανεμηθεί ή ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2025 από τις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κάτι το οποίο έρχεται να εδραιώσει τις προσδοκίες για σύγκλιση ή υπέρβαση του ετήσιου στόχου των 5 δισ. ευρώ.

Κι όλα αυτά ενόσω στις αμέσως επόμενες ημέρες περιμένουμε τις ενημερώσεις από αρκετούς και σημαντικούς «παίχτες» της αγοράς, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα «χρυσώσουν» σημαντικά τους μετόχους.

Ποιες εισηγμένες μοιράζουν… χρήμα

Χθες έγινε γνωστό ότι η Τρ. Πειραιώς θα μοιράσει σε μετρητά το ποσό των 373 εκατ. ευρώ (payout ratio στο 35%), ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ανακοίνωσε την επιστροφή του 100% των καθαρών κερδών του 2024, κάτι που αντιστοιχεί σε επιβράβευση 0,78 ευρώ ανά μετοχή.

Την περασμένη εβδομάδα είχε προηγηθεί η Τρ. Κύπρου, η οποία αποφάσισε να διανείμει το 50% των καθαρών κερδών, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 211 εκατ. ευρώ (0,48 ευρώ/μετοχή).

Ο Άραβας της Νο.1 «πράσινης» εταιρείας στην Ελλάδα

Από εκεί πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Metlen, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεση επιστροφής προς τους μετόχους 214 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 1,5 ευρώ/μετοχή.

Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση της Ελλάκτωρ, η οποία σε περίπου έναν μήνα από σήμερα θα «κόψει» το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου των 295,9 εκατ. ευρώ ή του 0,85 ευρώ/μετοχή.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Jumbo, μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, γνωστοποίησε τη διανομή έκτακτου μερίσματος 0,47 ευρώ (63,4 εκατ. ευρώ).

Η καλή… ημέρα, βέβαια, είχε διαφανεί από τον πρώτο μήνα του έτους, με τη Helleniq Energy να μοιράζει προμέρισμα 0,2 ευρώ/μετοχή (61,1 εκατ. ευρώ), την Ideal Holdings να ανακοινώνει έκτακτη επιβράβευση 0,1 ευρώ/μετοχή (4,8 εκατ. ευρώ) και την Πλαστικά Θράκης να διανέμει πρόωρη επιβράβευση 0,06 ευρώ/μετοχή (2,9 εκατ. ευρώ).

Χρηματιστήριο: «Γκάζι» για νέα placements – Οι 5+4 πιθανές κινήσεις

Στα τέλη του 2024, δε, είχε κάνει… σεφτέ η Motor Oil, η οποία μοίρασε προμέρισμα 0,3 ευρώ/μετοχή (33,2 εκατ. ευρώ).

Τι ακολουθεί

Εάν λάβουμε υπόψη ότι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα περιμένουμε τις αντίστοιχες ενημερώσεις από τον ΟΤΕ, τη Eurobank, την Alpha και την Εθνική, καθώς και τις ανακοινώσεις για το κύριο-συμπληρωματικό μέρισμα των Helleniq Energy και Ideal Holdings, τότε καταλαβαίνουμε ότι ο στόχος των 5 δισ. ευρώ καθίσταται ακόμη πιο εφικτός.

Υπενθυμίζεται ότι οι περσινές διανομές είχαν διαμορφωθεί στο ποσό των 4,2 δισ. ευρώ -τρίτο μεγαλύτερο από το ιστορικό ρεκόρ του 2007 (>5 δισ. ευρώ)

Ο manager που πέρασε από την… εξώπορτα του Ελιζέ

Τα μερίσματα που έχουν διανεμηθεί ή ανακοινωθεί για το 2025

• Coca Cola 383,4 εκατ. ευρώ
• Πειραιώς 373 εκατ. ευρώ
• Ελλάκτωρ 295,9 εκατ. ευρώ
• ΔΑΑ 235 εκατ. ευρώ
• Μetlen 214,3 εκατ. ευρώ
• Κύπρου 211,4 εκατ. ευρώ
• Jumbo 63,4 εκατ. ευρώ
• Helleniq Energy 61,1 εκατ. ευρώ
• Motor Oil 33,2 εκατ. ευρώ
• Ιdeal 4,8 εκατ. ευρώ
• Πλαστικά Θράκης 2,9 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)