Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Γκάζι» για νέα placements – Οι 5+4 πιθανές κινήσεις

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι περιμένει η αγορά από τις διοικήσεις των εισηγμένων

Με το πόδι στο γκάζι παραμένουν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η βελτίωση των τιμών στο ταμπλό και οι «φουσκωμένες» αποτιμήσεις ανοίγουν την όρεξη στους βασικούς μετόχους για αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά ήδη μιλά για τα επόμενα 5+4 placements, τα οποία θα μπορέσουν να βελτιώσουν την εμπορευσιμότητα των μετοχών και να φέρουν «φρέσκο» χρήμα στο ταμπλό.

Φυσικά, καταλυτικός είναι ρόλος και του νέου κανονισμού της ΕΧΑΕ για το free float, καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες, οι οποίες καλούνται να αυξήσουν τη μετοχική διασπορά, προκειμένου να αποφύγουν μια πιθανή «υποβάθμιση» στην Εναλλακτική Αγορά.

Από τις αρχές του έτους, έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο μεγάλες μεταβιβάσεις μετοχών. Η πρώτη αφορά την Trade Estates και η δεύτερη την Eurobank, καθώς Fourlis και Fairfax έσπευσαν να διαθέσουν στο επενδυτικό κοινό (για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία) το 16% και το 2,2% του μετοχικού κεφαλαίου, αντίστοιχα. Μην ξεχνάμε, επίσης, την πώληση μέρους του αποθέματος των ιδίων μετοχών από τη διοίκηση της Motor Oil, στα μέσα Ιανουαρίου.

Έχοντας στα υπόψη ότι για φέτος δεν αναμένονται τα τεράστια placements των συστημικών τραπεζών του 2024, όπως συνέβη με την Εθνική και την Πειραιώς, οι οποίες δέσμευσαν ένα ικανό μέγεθος της διαθέσιμης ρευστότητας, είναι εύλογο οι επενδυτές να έχουν φέτος μεγαλύτερη ευχέρεια τοποθέτησης, κάτι που μεγεθύνει τις προσδοκίες για τα placements των επόμενων μηνών.

Ο τραπεζίτης που έκανε… double score

Οι επόμενες κινήσεις

Η αγορά, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ήδη μιλάει για τις προσεχείς κινήσεις της οικογένειας Λάτση και του ελληνικού δημοσίου στο μετοχολόγιο της Helleniq Energy. Στα τέλη του 2023, οι δύο ισχυροί βασικοί μέτοχοι είχαν παραχωρήσει από κοινού το 11%, με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχουν από 40,41% και 31,18% αντίστοιχα. Πέρυσι, αρκετές φορές είχαν κυκλοφορήσει φήμες για νέα πώληση μετοχών. Φαίνεται ότι πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι δύο μέτοχοι να πατήσουν το… κουμπί για ένα ποσοστό που ενδέχεται να φθάσει έως και το 20% (από 10% για κάθε πλευρά).

Από εκεί και πέρα, δεδομένο θεωρείται το placement στην Attica Group, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για την προσέλκυση επενδυτών (road show στο Λονδίνο στις 3/2). Η εισηγμένη, εξάλλου, θα πρέπει να «ρίξει» κάτω του 85% το ποσοστό του βασικού μετόχου (σήμερα η Strix ελέγχει το 86,7%), προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις νέες επιταγές του Χρηματιστηρίου.

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε στην περίπτωση των δύο εταιρειών ύδρευσης, δηλαδή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Με το ελληνικό δημόσιο να διατηρεί υποχρεωτικά το 50% + 1 μετοχή, μένει να μάθουμε τι θα γίνει με το πρόσθετο ποσοστό, το οποίο διατηρεί το Υπερταμείο και το οποίο είναι αρκετά πιθανό να διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές σε βάθος μερικών μηνών. Ας σημειωθεί ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας, όπως είναι επισήμως γνωστό το Υπερταμείο, ελέγχει το 11,3% της ΕΥΔΑΠ και το 24% της ΕΥΑΘ.

Σχεδόν βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται, επίσης, οι εξελίξεις στην Τρ. Κύπρου, η οποία έχει ήδη «τρέξει» δύο μίνι placements μέσα στο φθινόπωρο του 2024, διευκολύνοντας την προσπάθεια αναδιάταξης του μετοχολογίου της κυπριακής τράπεζας.

Καρέλιας: Τα εμπόδια της οικογένειας από τη Μεσσηνία και ο φόβος της εξόδου από το «σαλόνι» του Χρηματιστηρίου

Συγχρόνως, εντός του 2025 ή το αργότερα έως το 2026 περιμένουμε τη διάθεση μετοχών από τους βασικούς μετόχους της Attica Bank, δηλαδή την πλευρά Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη (Thrivest) και την πλευρά του ελληνικού δημοσίου (Υπερταμείο), οι οποίοι σήμερα ελέγχουν το 57,4% και το 36,1% αντίστοιχα.

Όσον αφορά την Κρι – Κρι, όπου η οικογένεια Τσινάβου προχώρησε τον Σεπτέμβριο σε διάθεση του 3,03%, η σταθερή αναρρίχηση της μετοχής έχει «γεννήσει» σενάρια για πιθανή νέα κίνηση εκ μέρους του βασικού μετόχου, ο οποίος έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της βελτίωσης της εμπορευσιμότητας.

Με ενδιαφέρον, παράλληλα, αναμένεται το τι μέλλει γενέσθαι με το μεγάλο απόθεμα ιδίων μετοχών της ΔΕΗ, το οποίο αναμφίβολα έχει προσελκύσει τα βλέμματα αρκετών επενδυτικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού CVC.

Τέλος, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή κίνηση εκ μέρους της Prodea, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στη χώρα. Εάν και το discount του κλάδου αποτελεί τροχοπέδη, οι τελευταίες εξελίξεις (συμφωνία με την Aktor για την πώληση 56 ακινήτων) μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης, σε συνδυασμό με την ευρύτερη κινητικότητα που παρατηρείται στον χώρο των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων (placement στην Trade Estates, ΑΜΚ στην Trastor κ.α.).

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Οι… 24 billionaires που ελέγχουν το 85% της αγοράς

Τι γίνεται με τις IPOs

Εκτός των placements, η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα και στις νέες εισαγωγές τόσο εταιρειών, όσο και ομολόγων. Οι άνθρωποι του Χρηματιστηρίου έχουν επανειλημμένως κάνει αναφορά στο γεμάτο «pipeline», το οποίο αφορά προσθήκες σε Κύρια & Εναλλακτική Αγορά αλλά και στην Αγορά Ομολόγων.

Φέτος, η επενδυτική κοινότητα έχει ήδη υποδεχθεί την Alter Ego, με την Αρχική Δημόσια Προσφορά να καλύπτεται κατά σχεδόν 12 φορές, σε μία από τις πλέον επιτυχημένες IPOs των τελευταίων πολλών ετών. Τον επόμενο μήνα είναι αρκετά πιθανό να περάσει τις πύλες της Λεωφόρου Αθηνών και ο Όμιλος Fais του γνωστού επιχειρηματία Σάμι Φάις, ενώ φυσικά εκκρεμεί η εισαγωγή τόσο της Korinthian Foods, η οποία έχει ανακοινώσει την πρόθεση ένταξης στο Χ.Α., όσο και της Real Consulting, η οποία έχει εκκινήσει τις διαδικασίες μετάταξης από την ΕΝ.Α.

Από εκεί και πέρα, επιθυμία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο έχουν εκφράσει διάφοροι «παίχτες» από τον κλάδο της Πληροφορικής, οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν το ισχυρό momentum που έχουν δημιουργήσει οι περσινές εξαγορές των Epsilon Net και Entersoft. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Qualco, Bewise, κ.α. Παράλληλα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει τη μελλοντική είσοδο της ΔΕΠΑ, ενόσω στο τραπέζι υπάρχουν πολλά ακόμα ονόματα, τα οποία θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να εξετάσουν την προοπτική εισόδου στο Χρηματιστήριο είτε για το 2025 είτε για τα επόμενα χρόνια (ΜΕΤΚΑ, BeSpoke, Αττική Οδός κ.α.).

Το νέο «παιδί» του Κόκκαλη

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)