Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αρνητικό «γύρισμα» μετά τα πολυετή υψηλά

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Απώλειες σε τράπεζες και blue chips

Δικαιολογημένη κόπωση εμφανίζει σήμερα (19/2) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ανακτούν τα ηνία έπειτα από πέντε διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις.

Βέβαια, αυτό επ’ ουδενί αλλάζει το θετικό κλίμα που επικρατεί από τις αρχές του έτους στην ελληνική αγορά, η οποία παραμένει σταθερά άνω των 1.600 μονάδων (υψηλό 14ετίας), έχοντας ως «καύσιμο» τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και τα κυοφορούμενα deals.

Το αρνητικό «γύρισμα» στο εξωτερικό, σίγουρα, διαδραματίζει βασικό ρόλο στο εν εξελίξει προβάδισμα των πωλητών, οι οποίοι σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των μεγάλων φετινών κερδών (ξεπερνούν το +10%).

Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μετρημένη κάμψη κατά -0,68% και διαμορφώνεται στις 1.614,30 μονάδες, χάνοντας 11,1 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.625,40 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 18 μονάδες (από 1.611,78 έως 1.629,80 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 83,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα. 

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Metlen αφήνει το πόδι από το γκάζι μετά το σερί των 9×9, ενώ απώλειες κατά τουλάχιστον -1% εμφανίζουν οι Εθνική, Alpha, Κύπρου και ΟΤΕ. Από την άλλη πλευρά, η Titan Cement επιστρέφει σε θετικό έδαφος, μετά και την πώληση του εργοστασίου στην Ανατολική Τουρκία.

Καρέλιας: Τα εμπόδια της οικογένειας από τη Μεσσηνία και ο φόβος της εξόδου από το «σαλόνι» του Χρηματιστηρίου

Υπαναχωρούν από τα ρεκόρ οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος κερδίζει σχεδόν +15% μέσα στο 2025, σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα (υψηλά 9,5 ετών), με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -1,17% και τις 1.461 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha υποχωρεί στο -1,51% και το 1,859 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο -1,41% και τα 8,524 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,92% και τα 2,477 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,87% και τα 4,664 ευρώ.

Πτώση κατά -1% παρουσιάζει και η μετοχή της Τρ. Κύπρου, η οποία τις προηγούμενες ημέρες έφθασε έως το ιστορικό υψηλό των 5,6 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,72% και 3.944 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola οπισθοχωρεί στο -1,2% και τα 39,3 ευρώ, αν και παραμένει κοντά στο ορόσημο των 40 ευρώ. Κατά τουλάχιστον -1% υποχωρούν και οι μετοχές των Lamda Development, ΔΕΗ, ΔΑΑ, ΟΤΕ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Metlen, η οποία ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με τη Rio Tinto για τον βωξίτη και την αλουμίνα, αφήνει το πόδι από το γκάζι (-0,5% και 36,7 ευρώ) έπειτα από εννέα διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Στον αντίποδα, η μετοχή της Titan Cement επιστρέφει στο «πράσινο» και ενισχύεται κατά +0,6%, μετά την πώληση του εργοστασίου στην Ανατολική Τουρκία. Κέρδη κατά σχεδόν +1,2% εμφανίζει η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,61% και 2.537 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει θετικά στο +3,2% και τα 3,23 ευρώ, αν και η μετοχή της Intralot αναδιπλώνεται στο -1,6% και το 1,08 ευρώ. Autohellas και Austriacard διευρύνονται κατά έως +1,2%, ενώ οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Noval, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΑΒΑΞ, Lavipharm και Fourlis χάνουν από τουλάχιστον -1%. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην Ευρώπη Holdings, η οποία ενισχύεται στο +1,4% και το 1,71 ευρώ εν όψει της ΑΜΚ και της εξαγοράς της Ευρώπης Ασφαλιστικής.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 70 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 113,3 δισ. ευρώ.

Ο τραπεζίτης που έκανε… double score

Κόπωση μετά την… ευφορία

Δικαιολογημένη κόπωση από το πρόσφατο ανοδικό σερί «βγάζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ωστόσο παραμένει σταθερά άνω των 1.600 μονάδων, έχοντας φθάσει έως και τις «κορυφές» των 1.625 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά την εύλογη επιθυμία για διόρθωση, συνεχίζει να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών (από τον Μάρτιο του 2011), έχοντας στο πλευρό του αρκετούς και διαφορετικούς «πρωταγωνιστές».

Δεν είναι τυχαίο ότι η μέση απόδοση της ελληνικής αγοράς ανέρχεται στο +10,6% από τις αρχές του 2025, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις τράπεζες αγγίζει το +15%, κάτι που οδηγεί τον κλάδο στα καλύτερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2015.

Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals και οι ελκυστικές αποτιμήσεις σε σχέση με το εξωτερικό, συνιστούν τα βασικά πλεονεκτήματα των ελληνικών μετοχών, πολλές εκ των οποίων φιγουράρουν σε ιστορικά ρεκόρ.

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, στο β’ μισό των τελευταίων συνεδριάσεων βλέπουμε τους αγοραστές να ανατρέπουν το εις βάρους τους προβάδισμα και να περνούν πρώτοι τη γραμμή του τερματισμού, αφήνοντας τους πωλητές στα… κρύα του λουτρού.

Σίγουρα, το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές της Ευρώπης διαδραματίζει ενισχυτικό ρόλο στην τρέχουσα ευφορία, με τους επενδυτές να «ποντάρουν» στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και στα οφέλη από την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους.

Από εκεί και πέρα, όπως προαναφέρθηκε, οι εισηγμένες συνεχίζουν να παρουσιάζουν ισχυρές επιδόσεις και να μοιράζουν γενναιόδωρα μερίσματα, με το ενδιαφέρον -μετά τις Coca Cola και Τρ. Κύπρου- να στρέφεται στα αυριανά μεγέθη της Metlen.

Αύριο, παράλληλα, ολοκληρώνεται και η δημόσια πρόταση της Leonidsport (οικογένεια Ντρεϊφίς) στον ΟΛΘ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Γαλλο-Ελβετοί δύσκολα θα επιτύχουν τον στόχο για την απόκτηση του 21% του μετοχικού κεφαλαίου, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη ημέρα και στο αν οι Ντρεϊφίς θα επανέλθουν με υψηλότερο τίμημα.

Μην ξεχνάμε, φυσικά, τον ρόλο της Belterra (συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη), η οποία όχι μόνο δεν πούλησε στη Leonidsport, αλλά προχώρησε σε επιλεγμένες αγορές (ελέγχει πλέον το 72,89%), ανεβάζοντας την τιμή της μετοχής άνω των 27 ευρώ, δηλαδή του προσφερόμενου τιμήματος των Γαλλο-Ελβετών.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «δικαιώνουν» τον τίτλο του… top-pick

Αρνητικό «γύρισμα» στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι αναλυτές περιμένουν τα «φρέσκα» εταιρικά αποτελέσματα, ενόσω βλέπουν τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο να φθάνει εκ νέου στο 3% για τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών (2,8%). Την ίδια ώρα, η προσοχή παραμένει εστιασμένη στις εξελίξεις της Ουκρανίας, με τις επαφές ΗΠΑ – Ρωσίας να έχουν δημιουργήσει προσδοκίες για επικείμενη εκεχειρία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αναδιπλώνεται στο -0,60% και τις 553 μονάδες, αφήνοντας τα ιστορικά υψηλά των 557 μονάδων. Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά -0,8% και ο βρετανικός FTSE 100 χάνει σχεδόν -0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street προμηνύουν ένα οριακά αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)