Σε νέα υψηλά 14 ετών σκαρφάλωσε σήμερα (17/2) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα διαδοχικά ρεκόρ στην Ευρώπη να «απαλύνουν» την αγοραστική κόπωση και να αφήνουν στην… άκρη την ανάγκη για αφομοίωση.
Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά, χάρη και στο απαραίτητο rotation, βρήκε πρόθυμους αγοραστές σε επίπεδα άνω των 1.610 μονάδων, κάτι που οδήγησε τη φετινή απόδοση στις παρυφές του +10%. Κι αυτό, μάλιστα, χωρίς τη συνήθη συνεισφορά των αμερικανικών «πορτοφολιών» (αργία στη Wall Street).
Το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε στραμμένο στις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, αν και στην ατζέντα έρχονται να προστεθούν τα νέα θεμελιώδη μεγέθη (Κύπρου 18/2, Metlen 20/2), τα οποία μοιάζουν ικανά να παρατείνουν την ανοδική κίνηση. Μην ξεχνάμε, δε, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα οποία προσθέτουν το αναγκαίο … αλατοπίπερο.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέα αύξηση κατά +0,67% και έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 1.615 μονάδων, κερδίζοντας περισσότερες από 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.604,29 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 17 μονάδες (από 1.598,35 έως 1.615,18 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 100,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Metlen «έπιασε» τα υψηλά 7μήνου, δίνοντας συνέχεια στο ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών. Ράλι κατά +5% έκανε η Τρ. Κύπρου, ενώ Εθνική, ΟΠΑΠ και Cenergy ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον +1%. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ υποχώρησε κάτω των 15 ευρώ.
Νέα υψηλά στις τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, κατάφερε να «γυρίσει» σε θετικό έδαφος, δίνοντας συνέχεια στο διψήφιο ράλι του 2025 (+13%), το οποίο έχει φέρει τον δείκτη στις «κορυφές» 9ετίας. Το αποτέλεσμα ήταν σήμερα να τερματίσει στο +0,73% και τις 1.462 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής διευρύνθηκε στο +1,57% και τα 8,548 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο +0,65% και τα 2,46 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύτηκε στο +0,39% και τα 4,69 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha έμεινε αμετάβλητη στο 1,87 ευρώ.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Τρ. Κύπρου, η οποία «πέταξε» στο +5,1% και τα 5,3 ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό κι αυξάνοντας στο +16% τη φετινή μεταβολή. Ας σημειωθεί ότι αύριο το πρωί η διοίκηση θα παρουσιάσει την κερδοφορία του 2024, η οποία σε ποσοστό 50% αναμένεται να καταλήξει στα χέρια των μετόχων (σε μορφή μερίσματος).
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,61% και 3.948 μονάδες), η μετοχή της Metlen ενισχύθηκε στο +2,1% και τα 36,8 ευρώ, φθάνοντας σε νέα υψηλά 7μήνου κι αγνοώντας την πτώση από τις 5 Φεβρουαρίου (οκτώ σερί θετικές συνεδριάσεις). Νέα πολυετή ρεκόρ έγραψε και η μετοχή της Sarantis, η οποία βρέθηκε στο +3,4% και τα 12,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Coca – Cola πέταξε στο ιστορικό υψηλό των 39,1 ευρώ (+1,09%). Cenergy, Jumbo, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ ακολούθησαν άνω του +1%, με τη μετοχή της τελευταίας να επιστρέφει στα 17 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ «έπεσε» κατά -1,2% και αναδιπλώθηκε κάτω των 15 ευρώ. Από τις πρόσφατες «κορυφές» υποχώρησαν και οι μετοχές των ΔΕΗ – Optima Bank (-0,7%).
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,20% και 2.558 μονάδες), η μετοχή της Aktor κατάφερε να υπερπηδήσει τα 5,4 ευρώ (+2%), τα οποία αγνοούνταν από τον περασμένο Μάιο. ΑΒΑΞ και Κρι Κρι, την ίδια στιγμή, συνέχισαν το ξέφρενο ράλι, κερδίζοντας πέριξ του 2% και κλείνοντας στα 2,19 ευρώ (υψηλό 15ετίας) και στα 16,95 ευρώ (ρεκόρ) αντίστοιχα. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΠ διόρθωσε από τα ιστορικά υψηλά, καθώς οπισθοχώρησε στο -2,1% και τα 32,9 ευρώ. Κατά τουλάχιστον -1% μειώθηκαν και οι μετοχές των Dimand – Noval.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 63 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 46 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 113,3 δισ. ευρώ.
Ο μεγαλύτερος τζίρος
- Alpha +0,05% 12,4 εκατ. ευρώ
- Eurobank +0,65% 11,9 εκατ. ευρώ
- Πειραιώς +0,39% 10,4 εκατ. ευρώ
- Metlen +2,11% 8,6 εκατ. ευρώ
- Εθνική +1,57% 6,5 εκατ. ευρώ
Η υψηλότερη άνοδος
- Frigoglass +9,82% 71.090 ευρώ
- Interwood +9,86% 2.064 ευρώ
- Αττικές Εκδόσεις +8,87% 5.670 ευρώ
- Μαθιός +8,26% 2.998 ευρώ
- Κύπρου +5,12% 3,2 εκατ. ευρώ
Η εντονότερη κάμψη
- Μπήτρος -10,00% 3.510 ευρώ
- Λεβεντέρης(Κ) -9,42% 875 ευρώ
- Λεβεντέρης(Π) -6,56% 496 ευρώ
- Κυριακούλης -3,53% 6.016 ευρώ
- Δρομέας -3,47% 7.026 ευρώ
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «δικαιώνουν» τον τίτλο του… top-pick
Χτίζει momentum του Χρηματιστήριο
Το ένα εμπόδιο μετά το άλλο φαίνεται ότι υπερπηδά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στο πρώτο 45ήμερο του 2025 θέτει τις βάσεις για ακόμη μία κερδοφόρα χρονιά -την πέμπτη συνεχόμενη.
Το μέχρι στιγμής +9,8%, η αύξηση της κεφαλαιοποίησης στα επίπεδα του 2008 (>112 δισ. ευρώ) και η «άνετη» επίτευξη του στόχου των 1.600 μονάδων συνιστούν την καλύτερη απόδειξη ότι οι αγοραστές είναι οι απόλυτη κυρίαρχοι του «παιχνιδιού». Κι αυτό παρά τις διαδοχικές προκλήσεις στο διεθνές σκηνικό, όπου οι αβεβαιότητες έχουν πολλαπλασιαστεί και η επενδυτική ορατότητα έχει περιοριστεί.
Η υπερ-απόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης, οι ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό, η ανθεκτική κερδοφορία των εισηγμένων, τα γενναιόδωρα μερίσματα των διοικήσεων, το έντονο ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές και τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες, οι οποίοι ερμηνεύουν την εικόνα ευφορίας της εγχώριας κεφαλαιαγοράς κι αντισταθμίζουν την αβεβαιότητα για μια σειρά εξωγενών παραμέτρων, όπως ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων, η πορεία του πληθωρισμού, η επιβολή των εμπορικών δασμών, η εξέλιξη των πολεμικών μετώπων κ.α.
Μετά την υπέρβαση των 1.600 μονάδων, για την οποία η Λεωφόρος Αθηνών χρειάστηκε μόλις 27 συνεδριάσεις από τη στιγμή που «καβάλησε» τις 1.500 μονάδες, όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η συνέχεια. Σίγουρα, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω εσωτερικούς καταλύτες, ουδείς μπορεί να εκπλαγεί αν δούμε μια περαιτέρω αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.650 ή ακόμη και τις 1.700 μονάδες, ιδίως σε περίπτωση ευχάριστων ειδήσεων από την Ουκρανία. Άλλωστε, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετές μετοχές της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είτε διαπραγματεύονται με υψηλό discount και μονοψήφιους δείκτης κερδοφορίας P/E (price-to-earnings), είτε απέχουν από τις «κορυφές» του 2024 ή του 2023.
Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα προσφέρουν μια καλή ευκαιρία για αύξηση της ρευστότητας στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, κάτι το οποίο αποκτά πρόσθετη αξία αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε στο μέσο ενός διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο βρίθει προκλήσεων. Μια εύλογη διόρθωση του Γενικού Δείκτη, επομένως, συγκαταλέγεται στα βασικά σενάρια της επόμενης ημέρας, δεδομένης της επιθυμίας για αφομοίωση των κεκτημένων (profit taking) αλλά και της ανάγκης να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη «υπερθέρμανση» της αγοράς.
«Ασφαλώς, σε καμία φάση της αγοράς δεν απουσιάζουν οι αιτίες για λελογισμένο profit-taking, ανακατανομή χαρτοφυλακίων ή σημαντικότερη διόρθωση. Όμως, ο “τοίχος του φόβου”, τον οποίο η Λεωφόρος Αθηνών καλείται να υπερβεί μετά από το προηγηθέν ράλι, αποτελεί πιθανώς “προστασία” εναντίον της υπερθέρμανσης και της αλόγιστης ανάληψης ρίσκου που στο παρελθόν στοίχισαν πολλά δισεκατομμύρια στα ελληνικά χαρτοφυλάκια» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, ο οποίος την ίδια στιγμή επισημαίνει και τα εξής: «Το γεγονός ότι ένα τέτοιο bull market “πέρασε και δεν άγγιξε” την πλειονότητα των εν δυνάμει Ελλήνων επενδυτών δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα αλλά και τον κίνδυνο οι “μη επαγγελματίες” να “ανέβουν στο τρένο λίγο πριν την τελική στάση”».
«Γκάζι» στην Ευρώπη
Με τη Wall Street να είναι κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα των Προέδρων, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην Ευρώπη, όπου το ενδιαφέρον μονοπωλείται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις νέες αντεγκλήσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον για την επόμενη ημέρα του πολέμου. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σήμερα έκτακτη συνάντηση στο Παρίσι για να χαράξουν μια κοινή γραμμή απέναντι στην αυτόνομη στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ.
Παρ’ όλα αυτά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει περαιτέρω άνοδο στο +0,47% και τις 555 μονάδες, σκαρφαλώνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Ο γερμανικός DAX, ταυτόχρονα, ενισχύεται δυναμικά στο +1,01% και τις 22.741 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ακολουθεί στο +0,30% και τις 8.767 μονάδες. Κέρδη άνω του +1% εμφανίζει ο FTSE MIB στο Μιλάνο.
Χρηματιστήριο: Τα 40 εκατ. ευρώ που μας χωρίζουν από τους… 25 billionaires
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)