Skip to main content

Rheinmetall: Γιατί κάνουν άλμα 11% οι μετοχές της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας

EPA/FABIAN BIMMER / POOL

Με φόρα από τις συζητήσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών

Τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγράψει σε διάστημα πάνω από δύο χρόνων σημειώνουν οι μετοχές της Rheinmetall που ενισχύεται από την συζήτηση στην Ευρώπη για αύξηση των αμυντικών δαπανών και νέα υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ειδικότερα, η μετοχή της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας ενισχύθηκε έως και 11% το πρωί της Δευτέρας. Οι μετοχές της είχαν υπερδιπλασιαστεί τον περασμένο χρόνο καθώς αυξήθηκαν οι στρατιωτικές παραγγελίες, ειδικά από τη Γερμανία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, εάν η Ευρώπη προχωρήσει στην περαιτέρω αύξηση των αμυντικών δαπανών, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αναγκάσει τη Rheinmetall να επιταχύνει τα σχέδιά της για την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall, Armin Papperger, συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν την αύξηση της παρουσίας της εταιρείας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του προέδρου, οι δύο άνδρες μίλησαν για κοινά βιομηχανικά έργα, ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγή πυρομαχικών 155 mm στην Ουκρανία.

Το παρασκήνιο

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται ένα νέο πακέτο που προβλέπει αύξηση στις αμυντικές δαπάνες και νέα υποστήριξη το Κίεβο, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για να μπει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα σχέδια των Ευρωπαίων δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τις γερμανικές εκλογές, που διεξάγονται στις 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ο Τραμπ θα υποχωρήσει από τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας δεκαετιών, αφήνοντας την ήπειρο μόνη της να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Οι ανησυχίες εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αφήνοντας την Ευρώπη στο περιθώριο, καθώς η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται απευθείας για την Ουκρανία.