Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αφομοίωση των 1.600 μονάδων, αλλά χωρίς διάθεση για διόρθωση

Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν στο ξεκίνημα της εβδομάδας

Οριακά πτωτικό είναι το ξεκίνημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη νέα εβδομάδα, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τα υψηλά 14ετίας των 1.600 μονάδων.

Η ελληνική αγορά, μετά την ισχυρή άνοδο των προηγούμενων ημερών, δείχνει να κατεβάζει ρυθμούς και να αφομοιώνει τα ισχυρά κεκτημένα, δίχως όμως να βιάζεται για μια ουσιαστική διόρθωση, κάτι που επιτρέπει στον Γενικό Δείκτη να διατηρείται στις «κορυφές» του 2025.

Με τη Wall Street να είναι κλειστή, το ενδιαφέρον των επενδυτικών παραμένει στις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, αλλά και στα νέα θεμελιώδη μεγέθη (Κύπρου 18/2, Metlen 20/2), ενώ μην ξεχνάμε την εν εξελίξει συζήτηση για τα νέα επιχειρηματικά deals.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή κάμψη κατά -0,17% και διαμορφώνεται στις 1.601,49 μονάδες, χάνοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.604,29 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.600,93 έως 1.606,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.  

Στο ταμπλό, τώρα, Coca – Cola και ΔΕΗ υπαναχωρούν από τα πολυετή ρεκόρ, ενόσω οι τραπεζικές μετοχές τηρούν στάση αναμονής. Θετικό είναι το ξεκίνημα στην Aktor Group, η οποία προσεγγίζει τα 5,4 ευρώ (υψηλά 9μήνου) και δίνει συνέχεια στην αναρρίχηση των τελευταίων ημερών.

Αφομοίωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος σπεύδει να αφομοιώσει το διψήφιο ράλι του 2025 (+12%), το οποίο έχει φέρει τον δείκτη στις «κορυφές» 9ετίας. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να βρίσκεται στο -0,10% και τις 1.450 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώνεται στο -0,41% και τα 4,653 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -0,37% και τα 2,435 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -0,19% και το 1,866 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι αμετάβλητη στα 8,418 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,19% και 3.917 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola αφήνει τα ιστορικά υψηλά των 38,6 ευρώ και περιορίζεται κατά -0,7%. Παρόμοιου εύρους είναι οι απώλειες και στην περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία αναδιπλώνεται στα 13,6 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ΟΤΕ πέφτει κατά -0,9% και διαμορφώνεται στα 14,9 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Metlen συνεχίζει το θετικό σερί (+0,7% και 36,3 ευρώ) εν όψει και της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών, με τις μετοχές των Ελλάκτωρ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να κερδίζουν από +0,6% και +0,7% αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+,13% και 2.556 μονάδες), η μετοχή της Aktor προσπαθεί να προσεγγίσει τα 5,4 ευρώ, τα οποία αγνοούνται από τον περασμένο Μάιο. Autohellas, Fourlis, Trade Estates και Intracom ενισχύονται κατά έως +0,7%, ενώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ σκαρφαλώνει σε νέο ιστορικό υψηλό (+0,7% και 2,87 ευρώ). Αντίθετα, οι μετοχές των Lavipharm, Dimand και Austriacard χάνουν έως -0,8%, με τη μετοχή του ΑΒΑΞ να πατά φρένο (-0,4%), μετά τα διαδοχικά υψηλά 15ετίας.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 112,2 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «δικαιώνουν» τον τίτλο του… top-pick

Ένα ισχυρό 45ήμερο

Το ένα εμπόδιο μετά το άλλο φαίνεται ότι υπερπηδά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στο πρώτο 45ήμερο του 2025 θέτει τις βάσεις για ακόμη μία κερδοφόρα χρονιά -την πέμπτη συνεχόμενη.

Το μέχρι στιγμής +9,1%, η αύξηση της κεφαλαιοποίησης στα επίπεδα του 2008 (>112 δισ. ευρώ) και η «άνετη» επίτευξη του στόχου των 1.600 μονάδων συνιστούν την καλύτερη απόδειξη ότι οι αγοραστές είναι οι απόλυτη κυρίαρχοι του «παιχνιδιού». Κι αυτό παρά τις διαδοχικές προκλήσεις στο διεθνές σκηνικό, όπου οι αβεβαιότητες έχουν πολλαπλασιαστεί και η επενδυτική ορατότητα έχει περιοριστεί.

Η υπερ-απόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης, οι ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό, η ανθεκτική κερδοφορία των εισηγμένων, τα γενναιόδωρα μερίσματα των διοικήσεων, το έντονο ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές και τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες, οι οποίοι ερμηνεύουν την εικόνα ευφορίας της εγχώριας κεφαλαιαγοράς κι αντισταθμίζουν την αβεβαιότητα για μια σειρά εξωγενών παραμέτρων, όπως ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων, η πορεία του πληθωρισμού, η επιβολή των εμπορικών δασμών, η εξέλιξη των πολεμικών μετώπων κ.α.

Μετά την υπέρβαση των 1.600 μονάδων, για την οποία η Λεωφόρος Αθηνών χρειάστηκε μόλις 27 συνεδριάσεις από τη στιγμή που «καβάλησε» τις 1.500 μονάδες, όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η συνέχεια. Σίγουρα, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω εσωτερικούς καταλύτες, ουδείς μπορεί να εκπλαγεί αν δούμε μια περαιτέρω αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.650 ή ακόμη και τις 1.700 μονάδες, ιδίως σε περίπτωση ευχάριστων ειδήσεων από την Ουκρανία. Άλλωστε, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετές μετοχές της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είτε διαπραγματεύονται με υψηλό discount και μονοψήφιους δείκτης κερδοφορίας P/E (price-to-earnings), είτε απέχουν από τις «κορυφές» του 2024 ή του 2023.

Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα προσφέρουν μια καλή ευκαιρία για αύξηση της ρευστότητας στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, κάτι το οποίο αποκτά πρόσθετη αξία αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε στο μέσο ενός διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο βρίθει προκλήσεων. Μια εύλογη διόρθωση του Γενικού Δείκτη, επομένως, συγκαταλέγεται στα βασικά σενάρια της επόμενης ημέρας, δεδομένης της επιθυμίας για αφομοίωση των κεκτημένων (profit taking) αλλά και της ανάγκης να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη «υπερθέρμανση» της αγοράς.

Ο «εγκλωβισμένος» CEO

«Ασφαλώς, σε καμία φάση της αγοράς δεν απουσιάζουν οι αιτίες για λελογισμένο profit-taking, ανακατανομή χαρτοφυλακίων ή σημαντικότερη διόρθωση. Όμως, ο “τοίχος του φόβου”, τον οποίο η Λεωφόρος Αθηνών καλείται να υπερβεί μετά από το προηγηθέν ράλι, αποτελεί πιθανώς “προστασία” εναντίον της υπερθέρμανσης και της αλόγιστης ανάληψης ρίσκου που στο παρελθόν στοίχισαν πολλά δισεκατομμύρια στα ελληνικά χαρτοφυλάκια» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, ο οποίος την ίδια στιγμή επισημαίνει και τα εξής: «Το γεγονός ότι ένα τέτοιο bull market “πέρασε και δεν άγγιξε” την πλειονότητα των εν δυνάμει Ελλήνων επενδυτών δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα αλλά και τον κίνδυνο οι “μη επαγγελματίες” να “ανέβουν στο τρένο λίγο πριν την τελική στάση”».

Η εικόνα στο εξωτερικό

Με τη Wall Street να είναι κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα των Προέδρων, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην Ευρώπη, όπου το ενδιαφέρον μονοπωλείται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις νέες αντεγκλήσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον για την επόμενη ημέρα του πολέμου. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σήμερα έκτακτη συνάντηση στο Παρίσι για να χαράξουν μια κοινή γραμμή απέναντι στην αυτόνομη στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει οριακή άνοδο στο +0,16% και τις 553 μονάδες, παραμένοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Ο γερμανικός DAX, ταυτόχρονα, ενισχύεται στο +0,25% και τις 22.568 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ακολουθεί στο +0,12% και τις 8.743 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Τα 40 εκατ. ευρώ που μας χωρίζουν από τους… 25 billionaires

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)