Το ένα εμπόδιο μετά το άλλο φαίνεται ότι υπερπηδά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στο πρώτο 45ήμερο του 2025 θέτει τις βάσεις για ακόμη μία κερδοφόρα χρονιά -την πέμπτη συνεχόμενη.
Το μέχρι στιγμής +9,1%, η αύξηση της κεφαλαιοποίησης στα επίπεδα του 2008 (>112 δισ. ευρώ) και η «άνετη» επίτευξη του στόχου των 1.600 μονάδων συνιστούν την καλύτερη απόδειξη ότι οι αγοραστές είναι οι απόλυτη κυρίαρχοι του «παιχνιδιού». Κι αυτό παρά τις διαδοχικές προκλήσεις στο διεθνές σκηνικό, όπου οι αβεβαιότητες έχουν πολλαπλασιαστεί και η επενδυτική ορατότητα έχει περιοριστεί.
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «δικαιώνουν» τον τίτλο του… top-pick
Η υπερ-απόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης, οι ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό, η ανθεκτική κερδοφορία των εισηγμένων, τα γενναιόδωρα μερίσματα των διοικήσεων, το έντονο ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές και τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες, οι οποίοι ερμηνεύουν την εικόνα ευφορίας της εγχώριας κεφαλαιαγοράς κι αντισταθμίζουν την αβεβαιότητα για μια σειρά εξωγενών παραμέτρων, όπως ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων, η πορεία του πληθωρισμού, η επιβολή των εμπορικών δασμών, η εξέλιξη των πολεμικών μετώπων κ.α.
Νέα ρεκόρ ή διόρθωση;
Μετά την υπέρβαση των 1.600 μονάδων, για την οποία η Λεωφόρος Αθηνών χρειάστηκε μόλις 27 συνεδριάσεις από τη στιγμή που «καβάλησε» τις 1.500 μονάδες, όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η συνέχεια. Σίγουρα, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω εσωτερικούς καταλύτες, ουδείς μπορεί να εκπλαγεί αν δούμε μια περαιτέρω αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.650 ή ακόμη και τις 1.700 μονάδες, ιδίως σε περίπτωση ευχάριστων ειδήσεων από την Ουκρανία. Άλλωστε, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετές μετοχές της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είτε διαπραγματεύονται με υψηλό discount και μονοψήφιους δείκτης κερδοφορίας P/E (price-to-earnings), είτε απέχουν από τις «κορυφές» του 2024 ή του 2023.
Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα προσφέρουν μια καλή ευκαιρία για αύξηση της ρευστότητας στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, κάτι το οποίο αποκτά πρόσθετη αξία αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε στο μέσο ενός διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο βρίθει προκλήσεων. Μια εύλογη διόρθωση του Γενικού Δείκτη, επομένως, συγκαταλέγεται στα βασικά σενάρια της επόμενης ημέρας, δεδομένης της επιθυμίας για αφομοίωση των κεκτημένων (profit taking) αλλά και της ανάγκης να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη «υπερθέρμανση» της αγοράς.
«Ασφαλώς, σε καμία φάση της αγοράς δεν απουσιάζουν οι αιτίες για λελογισμένο profit-taking, ανακατανομή χαρτοφυλακίων ή σημαντικότερη διόρθωση. Όμως, ο “τοίχος του φόβου”, τον οποίο η Λεωφόρος Αθηνών καλείται να υπερβεί μετά από το προηγηθέν ράλι, αποτελεί πιθανώς “προστασία” εναντίον της υπερθέρμανσης και της αλόγιστης ανάληψης ρίσκου που στο παρελθόν στοίχισαν πολλά δισεκατομμύρια στα ελληνικά χαρτοφυλάκια» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, ο οποίος την ίδια στιγμή επισημαίνει και τα εξής: «Το γεγονός ότι ένα τέτοιο bull market “πέρασε και δεν άγγιξε” την πλειονότητα των εν δυνάμει Ελλήνων επενδυτών δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα αλλά και τον κίνδυνο οι “μη επαγγελματίες” να “ανέβουν στο τρένο λίγο πριν την τελική στάση”».
Τα highlights της νέας εβδομάδας
Στο μεταξύ, η τρέχουσα εβδομάδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τις διοικήσεις των Τρ. Κύπρου (αύριο) και Metlen (Πέμπτη) να παίρνουν την σκυτάλη από την Coca – Cola και να παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, κάνοντας παράλληλα μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία των φετινών θεμελιωδών μεγεθών.
Την ίδια στιγμή, για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η λήξη της δημόσιας πρότασης της Leonidsport (οικογένεια Ντρεϊφίς) για την απόκτηση περίπου του 21% του ΟΛΘ. Εάν και το αποτέλεσμα της Δ.Π. εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι αρνητικό, δεδομένου ότι οι Γαλλο-Ελβετοί έχουν συγκεντρώνει μόλις το 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου, τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη ημέρα. Θα υποβάλλουν νέα Δ.Π. με υψηλότερο τίμημα ή θα αρκεστούν στο υπάρχουν -σχεδόν αμελητέο- ποσοστό; Η απάντηση στα προσεχώς…
Χρηματιστήριο: Τα 40 εκατ. ευρώ που μας χωρίζουν από τους… 25 billionaires
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)