Skip to main content

Γιατί ο χρυσός «πετάει» από το Λονδίνο προς την Νέα Υόρκη – «Μπαούλα» με ράβδους στην… ουρά

Η μεγαλύτερη διατλαντική μετακίνηση φυσικών ράβδων χρυσού εδώ και χρόνια.- Αναμονές εβδομάδων, μέχρι οι ράβδοι να μεταφερθούν από τα υπόγεια  της Τράπεζας της Αγγλίας, στις ΗΠΑ.

 Πολλοί επενδυτές βλέπουν τον χρυσό ως καταφύγιο σε περιόδους αυξημένου κινδύνου.  Οι απειλούμενοι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει σύγχυση στις αγορές πολύτιμων μετάλλων. Οι τιμές του χρυσού έχουν οδηγηθεί σε υψηλά ρεκόρ, και έχουν ανοίξει ένα τεράστιο χάσμα στην αξία του  μετάλλου στους δύο κόμβους διαπραγμάτευσής του, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Ο χρυσός αξίζει, προς το παρόν, σημαντικά περισσότερο στο Μανχάταν από ό,τι στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, προκαλώντας τη μεγαλύτερη διατλαντική μετακίνηση φυσικών ράβδων χρυσού εδώ και χρόνια.

Οι διαχειριστές των μεγάλων τραπεζών σπεύδουν να μεταφέρουν τον χρυσό που κατέχουν, από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας, και από τα ελβετικά εργαστήρια επεξεργασίας χρυσού, στην άλλη πλευρά του ωκεανού, σημειώνει η Washington Post

 Επενδυτές, τράπεζες, εξορύκτες και κοσμηματοπώλες εμπορεύονται τα συμβόλαια μελοντικής εκπλήρωσης, στο χρηματιστήριο Comex της Νέας Υόρκης, έναν από τους δίδυμους άξονες του κόσμου του χρυσού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο χρυσός διαπραγματεύεται σε τιμές σποτ,  είναι το ιδανικό μέρος για την αγορά φυσικών ράβδων χρυσού εδώ και αιώνες. Οι δύο αγορές κινούνται ως επί το πλείστον στο ίδιο βήμα. Όταν δεν το κάνουν, οι έμποροι γνωρίζουν ότι μπορούν να μεταφέρουν το χρυσό όπου οι τιμές είναι υψηλότερες.

 Πτώση στο Λονδίνο, αύξηση στην Νέα Υόρκη

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη έχουν αυξηθεί κατά 11% φέτος, κλείνοντας την Τετάρτη στα 2.909 δολάρια ανά ουγγιά. Αναλυτές προβλέπουν ότι σύντομα θα μπορούσαν να φτάσουν, για πρώτη φορά, τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο Λονδίνο, ωστόσο, οι τιμές ανά ουγγιά έχουν μειωθεί κατά περίπου 20 δολάρια από τις αρχές Δεκεμβρίου – μια ασυνήθιστα μεγάλη μείωση, η οποία, σύμφωνα με τους εμπόρους, αντικατοπτρίζει τις συνέπειες από τους πιθανούς δασμούς Τραμπ, στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Γρήγορα κέρδη

Η ομάδα τραπεζών που έχουν πρόσβαση σε τεράστιες προμήθειες χρυσού -συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan και της HSBC, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση ώστε να επωφεληθούν από τις εξελίξεις.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κερδοφόρα βραχυπρόθεσμα για ορισμένους παίκτες – τις τράπεζες  και τα εργοστάσια διύλισης του χρυσού, ειδικότερα», δήλωσε ο Wade Brennan, διευθύνων σύμβουλος της Kilo Capital, εταιρείας που χρηματοδοτεί εταιρείες πρώτων υλών.

Εντωμεταξύ και άλλοι επιθυμούν να μπουν στο παιχνίδι. Η Citigroup, ήδη σημαντικός παίκτης στον τομέα του χρυσού, σκοπεύει να ενταχθεί στο μικρό κλαμπ των τραπεζών, που τους επιτρέπεται να αποθηκεύουν τις ράβδους των πελατών τους σε θησαυροφυλάκια του Λονδίνου.

Αναμονές εβδομάδων

Ο φθηνότερος τρόπος για την ασφαλή μεταφορά ενός τόσο πολύτιμου εμπορεύματος: το «αμπάρι» εμπορικών αεροπλάνων.

Ο οργασμός των αποστολών χρυσού στη Νέα Υόρκη όμως, οδήγησε σε αναμονές εβδομάδων, μέχρι να μεταφερθούν από τα υπόγεια  της Τράπεζας της Αγγλίας, στις ΗΠΑ.

Τηλεφωνήματα για «ρουσφέτι»

Αξιωματούχοι που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της αγοράς ράβδων χρυσού στο Λονδίνο δέχθηκαν τηλεφωνήματα από τραπεζίτες που ζητούσαν να παρακάμψουν το σύστημα, δήλωσαν πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας τους απάντησε ότι πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους.

Μια δύσκολη υπόθεση

Η αποστολή χρυσού στη Νέα Υόρκη δεν είναι απλή υπόθεση.

Οι εταιρείες ασφαλείας μεταφέρουν τους ράβδους στο αεροδρόμιο του Λονδίνου με φορτηγά υψηλής αντοχής. Οι συμβάσεις του Comex (το πρωταρχικό χρηματιστήριο όπου διαπραγματεύεται ο χρυσός ) απαιτούν ωστόσο, διαφορετικό μέγεθος ράβδων, οπότε οι έμποροι πρέπει να στέλνουν χρυσό σε ελβετικά διαλυτήρια για να τον αναμορφώσουν, πριν πετάξουν για τις ΗΠΑ.

 Η τελευταία μεγάλη διαταραχή στην αγορά; χρυσού σημειώθηκε το 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού έκλεισε τα ελβετικά εργαστήρια και καθήλωσε τις πτήσεις.