Να επανέλθουν δειλά – δειλά στο «τιμόνι» προσπαθούν σήμερα (12/2) οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω η μεταβλητότητα και η στασιμότητα παραμένουν ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά.
Η ελληνική αγορά, η οποία διατηρεί το βλέμμα στο εξωτερικό και στις αμερικανικές εξελίξεις, έχει βρει «καταφύγιο» στις κρίσιμες στηρίξεις των 1.550 μονάδων, απέχοντας ελάχιστα από τα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων 14 ετών (1.557 μονάδες).
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η τρέχουσα ατμόσφαιρα δεν ευνοεί την ανάληψη περιττών ρίσκων, με αρκετούς traders να προτιμούν την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών (+5,5%) έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα στη διεθνή επενδυτική σκηνή.
Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει επιφυλακτική αύξηση κατά +0,24% και διαμορφώνεται στις 1.552,64 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.548,93 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.550,69 έως 1.553,40 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Titan Cement συνεχίζει τη διορθωτική πορεία, στον απόηχο (και) της μη προσθήκης στον Standard Greece του MSCI. Από εκεί και πέρα, ο ΑΒΑΞ σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά 11ετίας και φθάνει στα 2,00 ευρώ, ενώ κατά περισσότερο από +3% αυξάνεται η Attica Bank.
Συσσώρευση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης συσσωρεύει δυνάμεις στην περιοχή των 1.400 μονάδων, με τις υψηλές τιμές – στόχους των αναλυτών να οδηγούν σε άνοδο στο +0,46% και τις 1.398 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha διευρύνεται στο +0,51% και το 1,7725 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +0,64% και τα 8,232 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,46% και τα 4,406 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,34% και τα 2,375 ευρώ.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η μετοχή της οποίας αναρριχάται κατά +3,3% και φθάνει στο 0,73 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,23% και 3.784 μονάδες), η μετοχή της Aegean επιστρέφει άνω των 10,5 ευρώ, καθώς σκαρφαλώνει στο +1,7% και τα 10,58 ευρώ. ΔΑΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Lamda έπονται κατά σχεδόν +1%, ενώ Viohalco – Cenergy – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ παραμένουν σε θετικό έδαφος για 2η διαδοχική ημέρα, αφήνοντας πίσω την αναστάτωση από το ζήτημα των αμερικανικών δασμών. Στον αντίποδα, η μετοχή της Titan Cement διορθώνει στο -1,3% και τα 42,5 ευρώ, υποχωρώντας για 3η διαδοχική ημέρα.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,05% και 2.481 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει θετικά στο +2% και τα 2,00 ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε νέο υψηλό 11ετίας και λαμβάνοντας ώθηση από την τιμή – στόχο της Euroxx (3,4 ευρώ). Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Intracom ενισχύεται κατά +1,6% και προσεγγίζει τα 3,1 ευρώ. Profile, ΕΧΑΕ και Κρι Κρι ακολουθούν πέριξ του +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής οπισθοχωρεί στο -1,5% και τα 2,5 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 22 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 109,0 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Τα βαριά «χαρτιά» που… απέχουν από τα ρεκόρ
Στασιμότητας συνέχεια στο Χρηματιστήριο
Ενδείξεις επενδυτικής… άπνοιας εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι traders δείχνουν να έχουν κατεβάσει… ρυθμούς εν μέσω της διεθνούς μεταβλητότητας.
Με το ενδιαφέρον να έχει εστιάσει στο ζήτημα των αμερικανικών δασμών, η ελληνική αγορά αναζητά τους καταλύτες, οι οποίοι θα την ξεκολλήσουν από την τρέχουσα στασιμότητα και θα την οδηγήσουν πιο κοντά προς τις 1.600 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τον νέο βασικό στόχο.
Αρκετά σημαντικό για την ψυχολογία της Αθήνας, πάντως, είναι το γεγονός ότι, παρά τη διήμερη πτώση (-0,38% τη Δευτέρα και -0,19% την Τρίτη), ο Γενικός Δείκτης παραμένει στην περιοχή των 1.550 μονάδων, μην απομακρυνόμενος από το πρόσφατο υψηλό 14ετίας των 1.557 μονάδων.
Άλλωστε, είναι πρόδηλο ότι οι αγοραστές ναι μεν έχουν χάσει τη μάχη από τους πωλητές, αλλά δεν έχουν… εξαφανιστεί. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει μάλιστα, καθώς εξακολουθούν να δίνουν το «παρών» σε αρκετές περιπτώσεις μετοχών.
Μένει να δούμε αν σήμερα θα καταφέρουν να ανακτήσουν τα ηνία, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική των στηρίξεων των 1.550 μονάδων, κόντρα στην εύλογη επιθυμία για κατοχύρωση των φετινών ικανοποιητικών κερδών (+5,5%).
Χθες το βράδυ, στο μεταξύ, έγινε η καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, χωρίς να υπάρξουν προσθήκες ή αφαιρέσεις από τον Standard Greece, παρά τα σενάρια περί πιθανής εισόδου της Titan Cement. Αυτό σημαίνει ότι στον βασικό δείκτη παραμένουν εννέα εισηγμένες (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Metlen, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ).
Αύριο, παράλληλα, θα ξεκινήσει η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2024, με την Coca – Cola να ανοίγει την αυλαία των ανακοινώσεων.
Χρηματιστήριο: Οι «άσσοι» των εισηγμένων απέναντι στον… τυφώνα Τραμπ
Εν αναμονή του πληθωρισμού
Στο εξωτερικό, τώρα, μετά την επιβολή των νέων δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα, η προσοχή επικεντρώνεται στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, τα οποία θα δημοσιευθούν γύρω στις 3.30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας). Οι αναλυτές περιμένουν αύξηση των τιμών κατά 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 2,9% σε ετήσιο επίπεδο.
Κι αυτό που φοβίζει τους ειδικούς -ιδίως την κεντρική τράπεζα- είναι ότι οι επικείμενοι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ μπορούν να ανατρέψουν τη βελτιωμένη εικόνα του πληθωριστικού προβλήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων της Federal Reserve.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,19% και τις 548 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να ακολουθεί στο +0,16% και τον βρετανικό FTSE 100 να είναι αμετάβλητος. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα οριακά πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)