Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι «άσσοι» των εισηγμένων απέναντι στον… τυφώνα Τραμπ

«Αssets» τα ανθεκτικά αποτελέσματα, τα γεμάτα ταμεία και τα υψηλά μερίσματα

Ανθεκτική κερδοφορία, «γεμάτα» ταμεία και υψηλά μερίσματα. Αυτό είναι το βασικό τρίπτυχο των εγχώριων εισηγμένων, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο «asset» του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην προσπάθεια απορρόφησης των διεθνών κραδασμών και δημιουργίας «αντισωμάτων» έναντι των κινδύνων και των προκλήσεων της «εποχής» Τραμπ.

Ενόσω τα οικονομικά αποτελέσματα για το τελευταίο ολοκληρωμένο 12μηνο θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι η επίδοση των εταιρειών της Λεωφόρου Αθηνών θα ξεπεράσει τα 10,5 δισ. ευρώ του 2023 (σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας), προσεγγίζοντας ή και φθάνοντας το ιστορικό ρεκόρ του 2007 (>11 δισ. ευρώ). Ας σημειωθεί ότι στο α’ 6μηνο του 2024 η συνολική κερδοφορία ανήλθε σε 5,8 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό στο 9μηνο του έτους, για το οποίο όμως τα στοιχεία είναι ελλιπή καθώς η δημοσίευση λαμβάνει χώρα σε οικειοθελή βάση, καθορίστηκε σε 6,9 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» αρμονικά τόσο στο εύρωστο κεφάλαιο κίνησης, όσο και στα «γεμάτα» ταμεία των εισηγμένων, τα οποία υπολογίζονται σε τουλάχιστον 14,5 δισ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου 2024), επιτρέποντας στις διοικήσεις αφενός να προχωρούν σε νέες επενδυτικές κινήσεις και νέες εξαγορές-συγχωνεύσεις, αφετέρου να νιώθουν πιο… άνετες στο κομμάτι της επιβράβευσης των μετόχων.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Το κρίσιμο καλεντάρι των εταιρικών μεγεθών

Τα μεγαλύτερα ταμειακά αποθέματα (χωρίς να υπολογίζεται ο δανεισμός) των μη τραπεζικών εισηγμένων (στοιχεία α’ εξάμηνο 2024)

  • ΔΕΗ 2.110 εκατ. ευρώ
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 1.380 εκατ. ευρώ
  • Motor Oil250 εκατ. ευρώ
  • Coca Cola 1090 εκατ. ευρώ
  • Helleniq 799,4 εκατ. ευρώ
  • Metlen 747,6 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ 686 εκατ. ευρώ
  • Ελλάκτωρ 643,6 εκατ. ευρώ
  • Lamda 523,5 εκατ. ευρώ
  • Aegean 541,5 εκατ. ευρώ

Ο άνθρωπος των deals για το CVC – Τα πωλητήρια, η υψηλή ρευστότητα και οι επόμενες κινήσεις

Τα μεγαλύτερα ταμειακά αποθέματα (χωρίς να υπολογίζεται ο δανεισμός) των εισηγμένων του FTSE Mid Cap (στοιχεία α’ εξάμηνο 2024)

  • Optima Bank 730 εκατ. ευρώ
  • ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών 322,3 εκατ. ευρώ
  • ΟΛΠ 209 εκατ. ευρώ
  • Intracom Holdings 161,4 εκατ. ευρώ
  • Intrakat 114,6 εκατ. ευρώ
  • Quest Συμμετοχών 101,7 εκατ. ευρώ

Κάπως έτσι φθάνουμε στο κεφάλαιο των μερισμάτων, για τα οποία ο πήχης του 2025 έχει τεθεί στα 5 δισ. ευρώ (!), δηλαδή ένα ποσό αισθητά μεγαλύτερο των περσινών 4,2 δισ. ευρώ, αλλά και ένα από τα καλύτερα των τελευταίων δεκαετιών. Εφόσον οι προσδοκίες επιβεβαιωθούν, μάλιστα, τότε θα μιλάμε για μια μερισματική απόδοση της τάξης του 4,5% – 5% στο σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Και λέμε εφόσον, καθώς δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε τους ελλοχεύοντες κινδύνους. Το κλίμα στο εξωτερικό είναι αρκετά… μπερδεμένο, με τον «τυφώνα Τραμπ» να εκτροχιάζει τις παγκόσμιες σταθερές και τη διεθνή προβλεψιμότητα. Μια ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, ως απόρροια ενός νέου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, είναι πιθανό να παρασύρει και την ελληνική αγορά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται μακροπρόθεσμα για τα σχέδια των ελληνικών εισηγμένων.

Τα «σίγουρα» και οι εκτιμήσεις

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις προαναφερόμενες ανησυχίες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Έτσι, στις πρώτες εβδομάδες του 2025 οι επενδυτές βλέπουν τις εξελίξεις να «τρέχουν» με ταχύτητα γύρω από τις διανομές τουλάχιστον τεσσάρων εισηγμένων, δηλαδή των Helleniq Energy, Ελλάκτωρ, Πλαστικά Θράκης και Ideal Holdings. Στα τέλη του Δεκεμβρίου ’23 είχε προηγηθεί και το προμέρισμα της Motor Oil. Όλα αυτά, αν τα αθροίσουμε, ήδη ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ σε επιστροφές προς τους μετόχους. Και έπεται συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Ανοίγει η… όρεξη για τις μετοχές των τροφίμων

Οι μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένες διανομές του 2025

  • Motor Oil 0,3 ευρώ/μετοχή
  • Helleniq Energy 0,2 ευρώ/μετοχή
  • Πλαστικά Θράκης 0,068 ευρώ/μετοχή
  • Ideal Holdings 0,10 ευρώ/μετοχή
  • Ελλάκτωρ 0,85 ευρώ/μετοχή

Ο κλάδος, ο οποίος πρόκειται να «απογειωθεί» φέτος, έχοντας παράλληλα τη βασική «ευθύνη» για την αλματώδη αύξηση των μερισμάτων από τα περσινά 4,2 στα φετινά 5,0 δισ. ευρώ, δεν είναι άλλος απ’ αυτόν των τραπεζών. Κι αυτό, διότι πέραν της αυξημένης κερδοφορίας του 2024, οι διοικήσεις των 4+1 συστημικών ιδρυμάτων (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Κύπρου) είναι διατεθειμένες να διεκδικήσουν υψηλότερο payout ratio. Δηλαδή να διανείμουν μεγαλύτερο ποσοστό από την πίττα των καθαρών κερδών.

Τα περσινά τραπεζικά μερίσματα, τα οποία ήταν τα πρώτα από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης – χρέους, ανήλθαν σε κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό αναμένεται να βελτιωθεί κατακόρυφα φέτος, αν λάβουμε υπόψη την πρόθεση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών να επιτρέψουν στις τράπεζες να μοιράσουν, κατά περίπτωση, έως και το 40% της ετήσιας κερδοφορίας. Στην περίπτωση της Τρ. Κύπρου, μάλιστα, ο στόχος έχει τεθεί στο 50%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, τώρα, υψηλότερα μερίσματα για το 2025 φαίνεται ότι δρομολογούν οι διοικήσεις των ΔΕΗ και Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ σε εξίσου ικανοποιητικά επίπεδα με τα περσινά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν οι διανομές από τα περισσότερα «βαριά» χαρτιά της αγοράς, όπως είναι για παράδειγμα οι Coca – Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Metlen, Jumbo, Titan Cement, Cenergy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ, Sarantis, Quest κ.α.

Στον αντίποδα, χαμηλότερες επιβραβεύσεις, κάτι που αποτυπώθηκε και στα μέχρι στιγμής προ-μερίσματα, αναμένονται από τις εταιρείες διύλισης, οι οποίες καλούνται να αναπροσαρμόσουν τα μερισματικά σχέδια, λόγω της έκτακτης φορολογίας του 2024.

Οι 3+1 κινήσεις του Φέσσα: Από την «ΙZZI» και τα ακίνητα έως το πωλητήριο και την πρόσληψη – έκπληξη

Η κερδοφορία των εισηγμένων για το 9μηνο του 2024

  • Eurobank 1.145 εκατ. ευρώ
  • Εθνική 985 εκατ. ευρώ
  • Πειραιώς 932 εκατ. ευρώ
  • Alpha 665,8 εκατ. ευρώ
  • Metlen 482 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ 445,2 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Κύπρου 401 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ 360,3 εκατ. ευρώ
  • Titan 237,8 εκατ. ευρώ
  • Motor Oil 220,3 εκατ. ευρώ
  • ΔΑΑ 195,1 εκατ. ευρώ
  • Aegean 132 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ 122 εκατ. ευρώ
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 114,6 εκατ. ευρώ
  • Optima 108,2 εκατ. ευρώ
  • Cenergy 100,3 εκατ. ευρώ
  • Ιdeal 90,4 εκατ. ευρώ
  • Ελλάκτωρ 75,2 εκατ. ευρώ
  • Autohellas 72,0 εκατ. ευρώ
  • ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 70,9 εκατ. ευρώ
  • ΟΛΠ 70,2 εκατ. ευρώ
  • ΑΔΜΗΕ 60,5 εκατ. ευρώ
  • Κρι Κρι 36,3 εκατ. ευρώ
  • Quest 32,7 εκατ. ευρώ
  • Lamda 26,3 εκατ. ευρώ
  • Fourlis 17,1 εκατ. ευρώ
  • ΕΥΔΑΠ 17 εκατ. ευρώ
  • Αustriacard 16,8 εκατ. ευρώ
  • ΕΧΑΕ 13,2 εκατ. ευρώ
  • Helleniq Energy 12 εκατ. ευρώ
  • Πλαστικά Θράκης 12 εκατ. ευρώ
  • Lavipharm 9,2 εκατ. ευρώ
  • Trade Estates 9,2 εκατ. ευρώ
  • Intralot 6,5 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)