Επιφυλακτικότητα επικρατεί σήμερα (10/2) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα διαδοχικά υψηλά 14ετίας και την αυξημένη μεταβλητότητα στο εξωτερικό να «φρενάρουν» τους αγοραστές.
Κάπως έτσι, οι πωλητές έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ελληνική αγορά, ενόσω οι traders σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών, τα οποία ανέρχονται στο αρκετά ικανοποιητικό +6% για το 2025.
Την ίδια στιγμή, όμως, η Αθήνα δεν φαίνεται πρόθυμη να εγκαταλείψει -τουλάχιστον άμεσα- τη ζώνη των 1.550 μονάδων, παρά το γεγονός ότι οι επικείμενοι δασμοί των ΗΠΑ σε αλουμίνιο και χάλυβα επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη κάμψη κατά -0,21% και διαμορφώνεται στις 1.554,61 μονάδες, χάνοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.558,83 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.546,53 έως 1.557,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 52,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,6 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Viohalco οπισθοχωρεί κατά σχεδόν 1,5% υπό τον φόβο των αμερικανικών δασμών, καθώς οι εταιρείες του Ομίλου είχαν ανάλογη εμπειρία και στην πρώτη θητεία του Τραμπ. Από εκεί και πέρα, Πειραιώς και Alpha αναδιπλώνονται πέριξ του -1%, ενώ Metlen και Helleniq Energy κερδίζουν από +1%.
Μικρές απώλειες στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, εν μέσω της διεθνούς αβεβαιότητας, καταγράφει συγκρατημένες απώλειες στο -0,88% και τις 1.396 μονάδες, αν και εξακολουθεί να κερδίζει περίπου +9% από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -1,09% και τα 4,363 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -0,87% και τα 2,392 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο -0,82% και τα 8,27 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha μειώνεται στο -0,77% και τo 1,7465 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,26% κι 3.790 μονάδες), η μετοχή της Viohalco συρρικνώνεται στο -1,4% και τα 5,65 ευρώ, επηρεαζόμενη από τις απειλές της Ουάσιγκτον για νέους δασμούς. Για τον ίδιο λόγο «πέφτει» και η θυγατρική ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (-1,4%), ενώ η Cenergy «αντέχει» στο -0,75%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Titan Cement διορθώνει κατά -0,7% από τα πρόσφατα ρεκόρ, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ χάνει περίπου -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Metlen ενισχύεται στο +1,3% και τα 34,2 ευρώ, στον απόηχο της αύξησης του ποσοστού του Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο (6,4% από 4,6% προηγουμένως). Οι μετοχές των Helleniq Energy και Aegean διευρύνονται κατά τουλάχιστον +1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,03% και 2.451 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει θετικά στο +3,2% και το 1,93 ευρώ, προσεγγίζοντας εκ νέου τα υψηλά 11ετίας. Οι μετοχές των Dimand, Fourlis, Lavipharm, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ έπονται έως το +1%, ενώ η μετοχή της Κρι Κρι αναρριχάται στα 16,3 ευρώ (+0,6%). Αντίθετα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης υποχωρεί στο -1,2% και τα 3,9 ευρώ. Κατά έως -0,7% περιορίζονται και οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Ideal και Intracom.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 109,2 δισ. ευρώ.
Ο άνθρωπος των deals για το CVC – Τα πωλητήρια, η υψηλή ρευστότητα και οι επόμενες κινήσεις
Αρνείται να διορθώσει το Χ.Α.
Σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 14ετίας παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρουσιάζεται ως αρνητής… διόρθωσης, αγνοώντας την εκτόξευση της μεταβλητότητας αλλά και τα σενάρια για νέους δασμούς.
Έχοντας εξασφαλίσει μια μέση απόδοση της τάξης του +6% μέσα στο 2025, ο Γενικός Δείκτης συντηρεί την πλάγια κίνηση στην περιοχή των 1.550 μονάδων, κάτι το οποίο επιτρέπει στους επενδυτές να διατηρούν την αισιοδοξία τους για σταδιακή σύγκλιση με το ορόσημο των 1.600 μονάδων.
Κι αυτό, όπως προαναφέρθηκε, επέρχεται κόντρα στη διεθνή αστάθεια, η οποία απορρέει από τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών. Πάντως, δεν αποκλείεται αυτή η κατάσταση να δημιουργήσει συνθήκες συσσώρευσης ή και κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών στην ελληνική αγορά, η οποία σε κάθε περίπτωση έχει αρκετό… λίπος να κάψει.
Γι’ αυτό έχουν φροντίσει τόσο οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες φιγουράρουν στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2015, όσο και τα υπόλοιπα blue chips, τα οποία στο πλαίσιο του rotation κερδίζουν αξιοσημείωτο έδαφος.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Coca – Cola βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών (>36 ευρώ), η Titan συνεχίζει να σπάει τα ρεκόρ (>45 ευρώ), η ΔΕΗ φλερτάρει με τα προ-κρίσης επίπεδα (>13,4 ευρώ) και ο ΟΠΑΠ πλησιάζει το ορόσημο των 17 ευρώ.
Την Πέμπτη, στο μεταξύ, θα ξεκινήσει η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2024, με την Coca – Cola να ανοίγει την αυλαία των ανακοινώσεων.
Αύριο, παράλληλα, είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη ανακοίνωση για τους δείκτης του MSCI. Φυσικά, το ενδιαφέρον στρέφεται στο κατά πόσο η Titan Cement, η οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα «σήκωσε» 364 εκατ. δολάρια από τη Wall Street, θα ενταχθεί ή όχι στον Standard Greece, εκεί όπου ήδη υπάρχουν εννέα ελληνικές εισηγμένες.
Εν αναμονή του Τραμπ
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή είναι στραμμένη στον Ντόναλντ Τραμπ και στο περιεχόμενο των νέων κυρώσεων, οι οποίες θα αφορούν το αλουμίνιο και τον χάλυβα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσοστό της τάξης του 25% σε όλες τις εισαγωγές ανεξαρτήτως προέλευσης, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της ημέρας.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ξεκινά επιφυλακτικά την εβδομάδα στο +0,38% και τις 544 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει +0,21% και τον βρετανικός FTSE 100 να αυξάνεται κατά +0,59%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street προαναγγέλλουν ένα ήπια ανοδικό άνοιγμα.
Οι 3+1 κινήσεις του Φέσσα: Από την «ΙZZI» και τα ακίνητα έως το πωλητήριο και την πρόσληψη – έκπληξη
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)