Skip to main content

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Τα βαριά «χαρτιά» που… απέχουν από τα ρεκόρ

Ποιες μετοχές έχουν μείνει πίσω

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να βρίσκεται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, αλλά υπάρχει μια σειρά εισηγμένων της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες εξακολουθούν να απέχουν από τον… καλό τους εαυτό.

Πρόκειται για μετοχές, οι οποίες είτε υπολείπονται αρκετά των περσινών «κορυφών», είτε έχουν ξεκινήσει με το… αριστερό σ’ αυτές τις πρώτες εβδομάδες του 2025. Αυτό, βέβαια, δείχνει και τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η ελληνική αγορά σε περίπτωση «αφύπνισης» των εν λόγω «χαρτιών».

Ο άνθρωπος των deals για το CVC – Τα πωλητήρια, η υψηλή ρευστότητα και οι επόμενες κινήσεις

Η εικόνα στα blue chips

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Aegean Airlines, η οποία παρότι έχει ανακτήσει το ψυχολογικό φράγμα των 10 ευρώ, υπολείπεται κατά τουλάχιστον -22% των περσινών υψηλών των 13,3 ευρώ ή των ιστορικών ρεκόρ του 2023 (13,7 ευρώ). Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η κεφαλαιοποίηση της αεροπορικής έχει «ψαλιδιστεί» κάτω του ορίου του 1 δισ. ευρώ.

Σε απόσταση μεγαλύτερη του -26% από τις «κορυφές» του 2024 (28 ευρώ) βρίσκεται και η τρέχουσα τιμή της Motor Oil, η οποία συνεχίζει να διαπραγματεύεται στην περιοχή των 21 ευρώ, πληρώνοντας το «μάρμαρο» της έκτακτης φορολόγησης και της μειωμένης κερδοφορίας.

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα των αμερικανικών δασμών έχει δημιουργήσει προβλήματα στις μετοχές των Viohalco – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν από την προστατευτική εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε συμβεί και στην πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο (2016-2020). Κάπως έτσι, παρά το μέχρι πρότινος θετικό ξεκίνημα στο 2025, οι μετοχές των δύο προαναφερόμενων εταιρειών υπολείπονται πλέον κατά  έως -15% από τα περσινά υψηλά των 6,6 και 2,3 ευρώ, αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, κόντρα στις προοπτικές που διανοίγονται με την επικείμενη είσοδο στην αγορά του Λονδίνου, η μετοχή της Metlen συνεχίζει τη συσσώρευση πέριξ των 33 – 35 ευρώ, μένοντας κάτω των περσινών ρεκόρ των 39 ευρώ (Μάιος του ’24).

Διψήφια είναι η απόσταση από τις πρόσφατες «κορυφές» και στις περιπτώσεις των Helleniq Energy, Jumbo και ΟΤΕ, οι οποίες για διάφορους λόγους παρουσιάζουν ορισμένες… αρρυθμίες στο ταμπλό. Καθηλωμένη στην περιοχή των 7 ευρώ παραμένει, επίσης, η μετοχή της Lamda Development.

Ξεχωριστή αναφορά, τέλος, πρέπει να γίνει στην Ελλάκτωρ, καθώς ναι μεν απέχει περισσότερο από -20% από τα περσινά υψηλά των 2,8 ευρώ, αλλά μην ξεχνάμε ότι έχει μεσολαβήσει η επιστροφή κεφαλαίου του 0,50 ευρώ/μετοχή, ενώ σε λίγες εβδομάδες θα ακολουθήσει νέα επιβράβευση κατά 0,85 ευρώ/μετοχή.

«Δασμοί» και στα κέρδη του Χρηματιστηρίου – Ποια «χαρτιά» βγαίνουν… αλώβητα

Οι μετοχές του FTSE Large Cap με τη μεγαλύτερη απόσταση από τα υψηλά 12μήνου

• Motor Oil -26,6%
• Aegean -22,0%
• Ελλάκτωρ -20,6%
• Viohalco -15,0%
• EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ -14,6%
• Helleniq Energy -12,6%
• Metlen -12,0%
• Jumbo -11,3%
• ΟΤΕ -11,2%
• Lamda -9,7%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)