Αν κοιτάξει κανείς τις παγκόσμιες λίστες των μετοχών με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, θα διαπιστώσει ότι στις κορυφαίες θέσεις φιγουράρουν πολλές ευρωπαϊκές, από τράπεζες έως οίκους πολυτελών αγαθών.
Ο γερμανικός DAX έχει αναρριχηθεί περισσότερο από 9% φέτος σε όρους δολαρίου και ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει κέρδη περίπου 8%. Αντιθέτως ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς, έχει ενισχυθεί μόλις 2,45%. Είχαμε να δούμε τέτοιο προβάδισμα των ευρωπαϊκών έναντι των αμερικανικών μετοχών από τις αρχές του 2015.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν εν πολλοίς αφήσει αδιάφορους τους επενδυτές – συγκριτικά με τη φρεντίδα για τις αμερικανικές και δη τις τεχνολογικές. Πώς εξηγείται ο ενθουσιασμός αυτός; Ελάχιστοι μπορούν να πουν ότι περίμεναν αυτή την εξέλιξη, αφού το 2025 σίγουρα δεν μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για τη γηραιά ήπειρο. Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι παγιδευμένη σε στασιμότητα, οι βιομηχανίες διαμαρτύρονται για το υψηλό ενεργειακό κόστος και την απουσία πολιτικών στήριξης από την Ε.Ε., το μπλοκ σε πολλά ζητήματα εμφανίζεται διχασμένο και έχει να αντιμετωπίσει έναν σαρωτικό Τραμπ.
Κι όμως, μια σειρά παραγόντων τονώνει τις ευρωπαϊκές αγορές.
«Οι επενδυτές περίμεναν ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα παγίωνε την υπεραπόδοση των μετοχών των ΗΠΑ. Αλλά αυτή η πεποίθηση έχει κλονιστεί, μετά την άνοδο της κινεζικής τεχνητής νοημοσύνης, πρωτοεμφανιζόμενου DeepSeek και των χαμηλών κερδών από μεγάλες εταιρείες όπως η Alphabet και η Microsoft. Με τη σειρά του, αυτό ώθησε τους επενδυτές να επανεξετάσουν αγορές που δεν αγαπήθηκαν, όπως αυτές στην Ευρώπη και την Ασία», εξηγεί η Wall Street Journal.
Γιατί δεν φοβίζει η απειλή των δασμών
Επιπλέον οι ελπίδες ότι ο Τραμπ θα διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν επίσης ενισχύσει τις μετοχές, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη.«Η Ευρώπη αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν σχεδόν επιθυμητή», σχολίασε ο Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικής στην Pictet Asset Management. «Το κλίμα στις ευρωπαϊκές μετοχές ήταν τόσο άσχημο, που τώρα κάθε θετικό στοιχείο έχει σημαντικό αντίκτυπο».
Η ευφορία γύρω από τις ευρωπαϊκές μετοχές ίσως να έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν έχουν δει ακόμη να γίνονται πράξη οι δασμοί του Τραμπ κατά της Ευρώπης. Αλλά ακόμη και εάν επιβληθούν ο αντίκτυπος μάλλον θα είναι περιορισμένος εκτιμά η UBS Global Wealth Management.
«Σίγουρα, η Ευρώπη απολαμβάνει μεγάλο πλεόνασμα σε εμπορεύματα με τις ΗΠΑ σε μια σειρά βιομηχανιών. Ο Πρόεδρος Τραμπ αναφέρει συχνά έλλειμμα 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ομιλίες του, αλλά όσον αφορά το συνολικό αποτύπωμα στην οικονομία, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι η σημαντικότερη εξαγωγική αγορά για το μπλοκ, οι αριθμοί είναι πολύ λιγότερο δραματικοί. Για την Ευρωζώνη, οι εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ είναι περίπου 3% του ΑΕΠ και οι εισαγωγές κοντά στο 2%. Έτσι, ο οικονομικός αντίκτυπος από την επιβολή δασμών θα ήταν σχετικά μικρός», εξηγούσε σε πρόσφατο σημείωμά του ο Dean Turner, Chief Eurozone and UK Economist στη UBS.
«Από την άλλη η δυνατότητα επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές της ΕΕ αυξάνει τους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη και την πιθανότητα η ΕΚΤ να πρέπει να μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμένουμε επί του παρόντος», πρόσθεσε. Μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων βεβαίως, θα ήταν και ένα έξτρα στήριγμα για τις μετοχές.
H Capital Economics επίσης συμφωνεί πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια πιθανότατα πιο επιθετικά από ό,τι η FED φέτος. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού συνήθως συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και μπορεί να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές στο χρηματιστήριο.
Οι ελκυστικές αποτιμήσεις
Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών μετοχών είναι ότι προβάλλουν ως «φθηνές» έναντι των αμερικανικών. Ο S&P 500 διαπραγματεύεται 22 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την LSEG, σε σύγκριση με περίπου 14 για τον πανηπειρωτικό Stoxx Europe 600 και 12 για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ήδη δεν είναι λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν ότι οι εκρηκτικές αποτιμήσεις στις ΗΠΑ είναι μη βιώσιμες και βλέπουν αν όχι μία μεγάλη διόρθωση (σπάσιμο φούσκας), έστω μία παύση στο ράλι. Αντίθετα, η φθηνή τιμή των ευρωπαϊκών μετοχών σημαίνει ότι έχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανόδου.
Η εταιρική κερδοφορία στηρίζει την εκτίμηση αυτή. Τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών Stoxx Europe 600 αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,7% φέτος, σύμφωνα με τη FactSet, έναντι αύξησης μόλις 2,6% το 2024.
Ωφέλη και από τις ΗΠΑ
Δεν θα πρέπει επίσης να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και του δολαρίου— είναι καλά νέα για πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, πολλές από τις οποίες κερδίζουν περισσότερα έσοδα από τις ΗΠΑ από ό,τι στην εγχώρια αγορά τους. Αυτό σημαίνει ότι εκτίθενται σε ταχύτερη αμερικανική ανάπτυξη, ενώ ένα δολάριο σε ανατίμηση κάνει αυτές τις πωλήσεις να αξίζουν περισσότερο όταν μεταφράζονται σε ευρώ ή λίρες.
Όσο για τα επίμονα σύννεφα της πολιτικής αστάθειας σε Γερμανία και Γαλλία, φαίνεται ελαφρώς να υποχωρούν ή τουλάχιστον φαίνεται να μην τρομάζουν όσο πριν από κάποιους μήνες. Η «στροφή» είναι δεδομένη και οι επενδυτές φαίνεται να την έχουν χωνέψει για τα καλά.