Skip to main content

«Δασμοί» και στα κέρδη του Χρηματιστηρίου – Ποια «χαρτιά» βγαίνουν… αλώβητα

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Η αντίδραση των ελληνικών μετοχών στους κραδασμούς των τελευταίων ημερών

Χωρίς τον γνωστό «καμαρωτό» βηματισμό των προηγούμενων εβδομάδα πορεύεται τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αυξημένη μεταβλητότητα στο εξωτερικό, ως απόρροια των αμφιλεγόμενων αποφάσεων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν φέρει την πρώτη… κακοκαιρία του 2025.

Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τη χθεσινή ανάκαμψη της αγοράς, η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες από τις αρχές της εβδομάδας. Για του λόγου το αληθές, από τα 45 «χαρτιά» της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, μόλις έξι γλιτώνουν το «κόκκινο» και διαπραγματεύονται σε τιμές ίσες ή και υψηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή (31/1). Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή οι υπόλοιπες 39, κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα της τελευταίας συνεδρίασης του Ιανουαρίου, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι οδεύουμε προς το 1ο αρνητικό πενθήμερο των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Το γιατί συμβαίνει αυτό έχει ήδη αναλυθεί από τη «Ν» με σειρά δημοσιευμάτων. Η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου -με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, την πορεία του πληθωρισμού και την προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων- έχει ανατρέψει τη μέχρι πρότινος αγοραστική ευφορία και έχει επαναφέρει τη μεταβλητότητα. Την ίδια στιγμή, οι ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης για το ζήτημα των Τεμπών, σε συνδυασμό με την ανησυχία που επικρατεί για τις τουριστικές κρατήσεις στα νησιά των Κυκλάδων, έρχονται να επιτείνουν το κλίμα αβεβαιότητας, αλλά και να προσφέρουν την «ιδανική» αφορμή για… διόρθωση, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των κεκτημένων της τελευταίας περιόδου. Άλλωστε, σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας, όπως αυτή που διανύουμε, η αυξημένη ρευστότητα φαίνεται ότι αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για τους επενδυτές.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Το κρίσιμο καλεντάρι των εταιρικών μεγεθών

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Από την ανάλυση των στοιχείων στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι στους μεγάλους χαμένους της τρέχουσας εβδομάδας συγκαταλέγονται ονόματα, όπως αυτά της Eurobank (-4,1%) και του Titan Cement (-5,2%), δηλαδή εταιρειών που είχαν πραγματοποιήσει ένα σημαντικό upgrade τις τελευταίες εβδομάδες, σκαρφαλώνοντας σε επίπεδα – ρεκόρ και αγνοώντας τη διόρθωση επί σειρά μηνών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της ΑΒΑΞ, η οποία από το δείγμα των 45 εταιρειών της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης καταγράφει τη χειρότερη επίδοση με σωρευτικές απώλειες -6,2%, αφήνοντας πίσω τα υψηλά 11ετίας των σχεδόν 2,00 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι πριν μερικά χρόνια είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών δασμών καθιστά αρκετά ευάλωτες τις εταιρείες του Ομίλου Viohalco, με τη μετοχή της μητρικής να χάνει -5,9% και τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ακολουθεί στο -5,7% και να «πέφτει» κάτω των 2 ευρώ. Εάν και προς το παρόν η Ευρώπη έχει μείνει εκτός των άμεσων βολών του Λευκού Οίκου, όλοι φοβούνται ότι αυτό πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξει. Έτσι, οι επενδυτές σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους. Σε κάπως καλύτερη θέση φαίνεται ότι βρίσκεται η Cenergy, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής στο Μέριλαντ της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Aegean «προσγειώνεται» στο -4,4%, η Lavipharm αναδιπλώνεται κατά -4,6%, η ΕΧΑΕ περιορίζεται κατά -4,2%, η Intracom Holdings οπισθοχωρεί κατά -5,7% και η Πλαστικά Θράκης μειώνεται κατά -4,5%. Εκτός των παραπάνω, στο κάδρο των ρευστοποιήσεων τίθενται και μετοχές, όπως οι Alpha Bank, Lamda Development, Metlen, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Motor Oil, των οποίων οι εβδομαδιαίες απώλειες υπερβαίνουν το -3%, πληρώνοντας το μάρμαρο της κλιμακούμενης αβεβαιότητας. Επιπλέον, σε επίπεδα υποδεέστερα της προηγούμενης εβδομάδας εξακολουθούν να «παίζουν» οι μετοχές των Εθνικής, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Aktor, Autohellas, Ideal Holdings, Quest Συμμετοχών, Trade Estates, Intralot.

Χρηματιστήριο: Η μετοχή που αγνοεί τους… δασμούς κι αναρριχάται σε νέα υψηλά

Ποιες μετοχές βγαίνουν αλώβητες

Στον αντίποδα των παραπάνω, ο επενδυτής κάλλιστα μπορεί να βρει… παρηγοριά στις έξι μετοχές, οι οποίες καταφέρνουν μέχρι στιγμής να βγουν αλώβητες από τους κραδασμούς. Σ’ αυτήν την κατηγορία ξεχωρίζει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία όχι μόνο αναρριχάται άνω των 34 ευρώ για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο, αλλά σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5,5 ετών (34,4 ευρώ), φλερτάροντας με την αποτίμηση των 13 δισ. ευρώ. Δίπλα της μπορεί να προστεθεί η μετοχή του ΟΠΑΠ, ο ο οποίος χθες ανάκτησε με το παραπάνω το σύνολο των απωλειών της Δευτέρας, επιστρέφοντας σε πορεία σύγκλισης με τα πολυετή υψηλά των 17 ευρώ.

Οι μετοχές των Fourlis και ΟΛΠ είναι οι άλλες δύο περιπτώσεις εισηγμένων, οι οποίες περνούν το ποτάμι χωρίς να… βρέξουν τα πόδια τους. Η πρώτη, μετά το χθεσινό placement στην Trade Estates, έχει σκαρφαλώσει άνω των 4,1 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, ενώ η δεύτερη διατηρεί τη δυναμική των τελευταίων μηνών, παραμένοντας στα επίπεδα πέριξ των 30 ευρώ. Τέλος, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή βλέπουν την τιμή τους να μένει ανεπηρέαστη, καταγράφοντας μηδενική μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (31/1).

Σχεδόν κερδισμένες, παράλληλα, μπορούν να νιώθουν και ορισμένες ακόμη εισηγμένες, των οποίων οι μετοχές μένουν σχεδόν ανέγγιχτες από τα όσα λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό. Helleniq Energy, Jumbo, Sarantis, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, OTE, Optima Bank, Profile και Κρι Κρι συγκαταλέγονται σ’ αυτήν την ομάδα, η οποία δείχνει ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως.

Χρηματιστήριο: Το διττό πρόσημο του Φεβρουαρίου – Τι μας δείχνει η προϊστορία

Η μεταβολή των εισηγμένων κατά την τρέχουσα εβδομάδα

1. Alpha -3,9%
2. Cenergy -3,1%
3. Coca Cola +2,9%
4. Εurobank -4,1%
5. ΕΛΠΕ -0,1%
6. Jumbo -0,3%
7. Lamda -3,5%
8. Metlen -3,4%
9. Titan -5,2%
10. Viohalco -5,9%
11. Aegean -4,4%
12. ΓΕΚ -3,1%
13. Sarantis -0,3%
14. ΔΕΗ -1,5%
15. ΔΑΑ -0,8%
16. ΕΤΕ -2,1%
17. ΕΛΧΑ -5,7%
18. Ελλάκτωρ -3,1%
19. ΕΥΔΑΠ -1,8%
20. Motor Oil -3,2%
21. ΟΠΑΠ +0,3%
22. ΟΤΕ -0,2%
23. Πειραιώς -2,7%
24. ΤΕΝΕΡΓ 0%
25. Optima -0,9%
26. Aktor -2,9%
27. Austriacard -0,1%
28. Autohellas -2,5%
29. Dimand -0,7%
30. Fourlis +0,7%
31. Ideal -1,8%
32. Lavipharm -4,6%
33. Profile -0,9%
34. Quest -2,8%
35. Trade Estates -1,7%
36. ΑΒΑΞ -6,2%
37. ΑΔΜΗΕ 0%
38. ΕΧΑΕ -4,2%
39. Intracom -5,7%
40. Intralot -2,8%
41. Κρι Κρι -0,3%
42. Noval -3,2%
43. ΟΛΠ +0,1%
44. ΠΛΑΘ -4,5%
45. Τεχνική Ολυμπιακή  -1,1%