Αντίδραση… έβγαλε σήμερα (4/2) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανακόπτουν τη φόρα των πωλητών και να σταθεροποιούν την ελληνική αγορά στα ασφαλή επίπεδα των 1.520 μονάδων.
Παρά το γεγονός ότι το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει επισφαλές, ιδίως μετά την απάντηση της Κίνας στους αμερικανικούς δασμούς, οι επενδυτές έδειξαν διάθεση υπεράσπισης των κρίσιμων στηριγμάτων των 1.500 μονάδων, έχοντας ως «όπλα» τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals και τις προσδοκίες για την ετήσια κερδοφορία.
Κι αυτό, αναμφίβολα, αποτέλεσε μια ικανοποιητική εξέλιξη για τη βραχυπρόθεσμη τάση της Αθήνας, αν και οι κίνδυνοι παραμένουν επί τάπητος. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι, πέραν των δασμών, προβληματισμό εγείρουν τόσο οι σεισμοί στις Κυκλάδες, όσο και το ζήτημα των Τεμπών, το οποίο προκαλεί ρωγμές στην κυβερνητική σταθερότητα.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε επιφυλακτική αύξηση κατά +0,88% και διαμορφώθηκε στις 1.520,82 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.507,50 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 1.512,67 έως 1.521,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 172,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 51,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πακέτα αξίας περίπου 29 εκατ. ευρώ «πέρασαν» στη μετοχή της Trade Estates, όπου ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η Fourlis, προχώρησε στη μεταβίβαση του 16% του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή του 1,5 ευρώ/μετοχή. Στόχος αυτής της κίνησης ήταν η μείωση του μεριδίου της μητρικής κάτω του 50%, προκειμένου να μην προκύπτει υποχρέωση ενοποίησης των ισολογισμών και να αναδειχθεί η αξία του εμπορικού χαρτοφυλακίου (IKEA, Intersport, H&B).
Στο ταμπλό, τώρα, μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες που ξεπέρασαν το -5%, οι Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank ενισχύθηκαν κατά +2,5% και +1%, αντίστοιχα. «Φρένο» στις απώλειες έβαλαν και οι Jumbo – ΔΑΑ – Helleniq Energy – ΟΠΑΠ – ΔΕΗ, οι οποίες αυξήθηκαν άνω του +1%, ενώ η Coca Cola βρέθηκε ξανά στο υψηλό 5,5 ετών (34,4 ευρώ).
Χρηματιστήριο: Η μετοχή που αγνοεί τους… δασμούς κι αναρριχάται σε νέα υψηλά
Ανέκαμψαν οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το δυναμικό «ράπισμα» της Δευτέρας (-4%), κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο +1,00% και τις 1.371 μονάδες.
Η μετοχή της Πειραιώς, η οποία «πρωταγωνιστεί» στα σενάρια για την Εθνική Ασφαλιστική, διευρύνθηκε στο +2,58% και τα 4,262 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολούθησε στο +1,00% και το 1,71 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύτηκε στο +0,64% και τα 8,20 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank κινήθηκε στο +0,30% και τα 2,326 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,92% και 3.703 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola σκαρφάλωσε στο +1,1% και τα 34,4 ευρώ, ισοφαρίζοντας τα περσινά υψηλά 5,5 ετών. Δυναμική άνοδο κατέγραψαν και οι μετοχές των Jumbo – ΔΑΑ, οι οποίες διευρύνθηκαν κατά +2,1% και +1,8%, αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Helleniq Energy έκλεισαν με αύξηση άνω του +1%. Οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Viohalco, οι οποίες χθες υπέστησαν εκτεταμένη «ζημιά», ανέκαμψαν με φειδώ κατά +0,1% και +0,8% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναδιπλώθηκε κατά -0,6%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,95% και 2.407 μονάδες), τα πακέτα της Fourlis στην Trade Estates, παρά το discount, έδωσαν ώθηση στις μετοχές των δύο εισηγμένων, οι οποίες ξεχώρισαν στο +2,8% και στο +0,8% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Austriacard και Intralot ανέκαμψαν πέριξ του +2%, ενώ άνοδο άνω του 1% παρουσίασαν οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, ΟΛΠ, Quest, Lavipharm, Ideal και Dimand. Αντίθετα, η μετοχή της Aktor υποχώρησε στο -0,6% και τα 5 ευρώ, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών από την ΑΜΚ. Κρι Κρι και Noval περιορίστηκαν κατά τουλάχιστον -1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 73 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 27 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 23 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 106,9 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Το διττό πρόσημο του Φεβρουαρίου – Τι μας δείχνει η προϊστορία
Η αντίδραση και η ανησυχία
Μπορεί η σημερινή άνοδος να είναι καλοδεχούμενη και να στέλνει… μήνυμα ανασύνταξης, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Αύγουστο, εγκαταλείποντας άρον – άρον τις «κορυφές» των 1.550 μονάδων.
Οι αμερικανικοί δασμοί σε Κίνα, Καναδά και Μεξικό εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό, δεδομένου ότι ένας διευρυμένος εμπορικός πόλεμος είναι ικανός να επαναφέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα του πληθωρισμού και άρα, να ανακόψει την πορεία μείωσης των επιτοκίων.
Όμως, πέραν των διεθνών προκλήσεων, υπάρχουν και εγχώριες εξελίξεις, οι οποίες βάζουν το… χεράκι τους στη διαμόρφωση του επισφαλούς κλίματος. Σίγουρα, η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες δεν βοηθά στις προκρατήσεις των τουριστών για το φετινό καλοκαίρι, ενώ το ζήτημα των Τεμπών έχει δημιουργήσει ρωγμές στην εικόνα σταθερότητας της κυβέρνησης.
Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, αναγκάζουν τους επενδυτές να ανακόψουν το αδιάκοπο ράλι των τελευταίων εβδομάδων και να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις. Άλλωστε, σε τέτοιες… περίεργες συνθήκες, η ρευστότητα είναι το άλφα και το ωμέγα για τους traders.
Βέβαια, το πρόσημο του έτους παραμένει θετικό (Γενικός Δείκτης +3,2% και Τραπεζικός Δείκτης +6,5%), ενόσω η ελληνική αγορά δεν διατίθεται να εγκαταλείψει αμαχητί τη ζώνη των 1.480 – 1.500 μονάδων, έχοντας ως βασικό όπλο την ανθεκτική κερδοφορία, τα υψηλά μερίσματα αλλά και τα διαδοχικά εταιρικά deals.
Ο (επόμενος) Έλληνας CEO που θα χτυπήσει το καμπανάκι της Wall
Στασιμότητα υπό την απειλή… πολέμου
Στο εξωτερικό, τώρα, αν και το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει επισφαλές, με την προβλεψιμότητα να έχει μειωθεί αισθητά, το βήμα… πίσω του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι σε Μεξικό & Καναδά («πάγωμα» δασμών για έναν μήνα) φαίνεται να βελτιώνει κάπως την επενδυτική ψυχολογία, γεννώντας προσδοκίες για μια «ειρηνική» επίλυση του εμπορικού ζητήματος.
Από την άλλη πλευρά, όμως, το μέτωπο με την Κίνα είναι «ανοιχτό», με το Πεκίνο να απαντά στον Λευκό Οίκο και να επιβάλλει δασμούς 15% σε επιλεγμένες εισαγωγές από την ΗΠΑ. Συγχρόνως, εκκρεμεί και το ζήτημα της Ευρώπης, η οποία περιμένει την Ουάσιγκτον να κάνει το πρώτο βήμα, προκειμένου να αποφασίσει την αντίδρασή της.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,13% και τις 535 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει +0,29% και τον γαλλικό CAC 40 να διευρύνεται κατά +0,62%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενόσω συντηρείται η αβεβαιότητα για τους δασμούς, ο Dow Jones είναι αμετάβλητος στις 44.500 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βελτιώνεται ελαφρώς κατά +0,32%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)