Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Βόμβα» από τους αμερικανικούς δασμούς – Βουτιά (και) στην Αθήνα

Απώλειες κοντά στο -2% για τον Γενικό Δείκτη

Σε πορεία αναδίπλωσης από τις «κορυφές» των 1.550 μονάδων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αμερικανικούς δασμούς να ανατρέπουν το θετικό κλίμα των πρώτων εβδομάδων του 2025.

Η ελληνική αγορά, δίχως να προβάλλει σημαντικές αντιστάσεις, παρασέρνεται από το κύμα ρευστοποιήσεων που παρατηρείται από το πρωί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές: -2,6% ο ιαπωνικός Nikkei, -1,6% ο γερμανικός DAX, -1,7% ο γαλλικός CAC 40 και -1,4% ο S&P 500 (pre-market).

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να πατήσει το… κουμπί των δασμών, στοχεύοντας τις Κίνα, Μεξικό και Καναδά, έχει φέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των επιτοκίων της Federal Reserve.

Κάπως έτσι, οι επενδυτές σπεύδουν αποτιμήσουν όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού της επί μακρόν διατήρησης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (υψηλά επιτόκια), κάτι το οποίο φυσικά επ’ ουδενί αρέσει στις διεθνείς αγορές.

Ανησυχία επικρατεί και για το ενδεχόμενο επέκτασης των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές από την Ευρώπη, η οποία ήδη αντιμετωπίζει τα δικά της επίμονα προβλήματα στο κομμάτι της ασθμαίνουσας οικονομικής ανάπτυξης -και όχι μόνο.

Αναδίπλωση στην Αθήνα

Σ’ αυτό το περιβάλλον, η Αθήνα δυσκολεύεται προς στιγμήν να βρει τα πατήματά της, παρά το γεγονός ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα (ανθεκτική κερδοφορία, υψηλά μερίσματα, ελκυστικές αποτιμήσεις, διαδοχικά deals), προκειμένου να συνεχίσει την αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου μήνα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη πτώση κατά -1,92% και διαμορφώνεται στις 1.519,49 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 30 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.549,32 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.518,83 έως 1.530,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 71 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, σχεδόν όλες οι τράπεζες υποχωρούν κατά τουλάχιστον -2%, συμπεριλαμβανομένης και της Πειραιώς, η οποία ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Από εκεί πέρα, ισχυρές πιέσεις έως -4% παρατηρούνται στις Metlen, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Cenergy, Viohalco και Titan Cement.  

Βουτιά στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος «έτρεξε» με ρυθμό σχεδόν +10% μέσα στον Ιανουάριο, μπαίνει με το… αριστερό στον Φεβρουάριο, καθώς διολισθαίνει στο -2,74% και τις 1.388 μονάδες, επηρεαζόμενος από το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό και αγνοώντας την αναβάθμιση από τον S&P.

Η μετοχή της Alpha κατρακυλά στο -3,56% και το 1,7205 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -2,93% και τα 2,352 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -2,51% και τα 4,271 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -2,03% και τα 8,21 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,01% και 3.701 μονάδες), οι μετοχές του Ομίλου Στασινόπουλου δέχονται τις εντονότερες πιέσεις, καθώς οι αναλυτές φοβούνται ενδεχόμενους δασμούς εκ μέρους των ΗΠΑ, δεδομένου ότι το ίδιο είχε συμβεί και στην πρώτη θητεία του Τραμπ. Έτσι, βλέπουμε τη Viohalco να κατακρημνίζεται στο -4,4%, τη Cenergy να χάνει τουλάχιστον 3% και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να πέφτει στο -4,5% και τα 2 ευρώ. Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του -3% παρουσιάζουν οι μετοχές των Metlen, Titan Cement και Aegean, με τις μετοχές των Lamda, ΔΕΗ, ΔΑΑ και Motor Oil να έπονται στο -2%. Της καθοδικής τάσης διαφεύγει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύεται στο +1,1% και τα 33,7 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-2,32% και 2.090 μονάδες), η μετοχή της Lavipharm ξεχωρίζει αρνητικά στο -5,2% και το 0,82 ευρώ, απομακρυνόμενη από τον στόχο του 1,00 ευρώ. Κάμψη άνω του -3% παρουσιάζουν, επιπλέον, οι μετοχές των Fourlis, Profile, ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ και Intracom, ενώ οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Πλαστικά Θράκης, Noval, Intralot, Quest και Aktor Group διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Κρι Κρι «κρατά» στο +0,9% και τα ρεκόρ των 16,2 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή του ΟΛΘ, η οποία βελτιώνεται στο +2,2% και τα 27,9 ευρώ, μετά την αιτιολογημένη γνώμη της διοίκησης για την εν εξελίξει δημόσια πρόταση της Leonidsport (27 ευρώ/μετοχή), η οποία θέτει το προτεινόμενο εύρος αποτίμησης στα 38,88 έως 44,08 ευρώ/μετοχή.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 99 μετοχές καταγράφουν πτώση, 12 μετοχές κινούνται ανοδικά, ενώ 10 μετοχές είναι αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 106,6 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Οι μεγάλοι «πρωταγωνιστές» του Ιανουαρίου – Με κέρδη έως και +168%

Αναδίπλωση από τα υψηλά 14ετίας

Σε δοκιμασία βρίσκονται τα υψηλά 14ετίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενόσω ο Γενικός Δείκτης αφήνει πίσω τον τέταρτο διαδοχικό κερδοφόρο Ιανουάριο (+5,4%) και κάνει ποδαρικό στον γεμάτο εξελίξεις και συγκινήσεις Φεβρουάριο.

Ένας μήνας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα καθορίσει κατά πόσο η ελληνική αγορά έχει αναπτύξει άμυνες και αντισώματα σε τέτοιον βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να διαφοροποιείται από το διεθνές περιβάλλον και να χαράζει τη δική της πορεία.

Ομολογουμένως τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις, με τον Γενικό Δείκτη, για παράδειγμα, να μην… τσιμπάει από το sell off στις τεχνολογικές μετοχές της Wall Street κι από την όλη συζήτηση περί αμφισβήτησης της «αυθεντίας» της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία ξεκίνησε με αφετηρία την κινεζική DeepSeek.

Το σίγουρο είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι αν το ελληνική χρηματιστήριο επιθυμεί πράγματι να γεφυρώσει το discount σε σχέση με το εξωτερικό, θα πρέπει να μάθει να συνηθίζει όλες αυτές τις άβολες καταστάσεις, πορευόμενο παρέα με τη διεθνή μεταβλητότητα και το πλήθος των προκλήσεων που τη συνοδεύουν.

Μπορεί να το κάνει; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ξεκάθαρη βεβαιότητα, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τον υψηλό βαθμό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στις ημερήσιες συναλλαγές της Λεωφόρου Αθηνών (>60%).

Όμως, οι πιθανότητες για μια θετική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι αρκετά περισσότερες σήμερα σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν μερικά χρόνια. Κι αυτό αποτελεί απότοκο των αισιόδοξων εξελίξεων που διατρέχουν οριζόντια την ελληνική κοινότητα των εισηγμένων.

Χρηματιστήριο – Τράπεζες: «Έπιασε» το 30άρι η αξία των 5+2 εισηγμένων

Ο Φεβρουάριος, κατά πολλούς αναλυτές, θα μπορούσε να είναι ο μήνας «τεσταρίσματος» όλων των παραπάνω. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η ροή δημοσίευσης των εταιρικών μεγεθών του προηγούμενου 12μηνου, με «παίχτες», όπως οι Coca Cola, Metlen, ΟΤΕ, Helleniq Energy, Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Τρ. Κύπρου, Ideal κ.α., να ενημερώνουν το επενδυτικό κοινό για τις περσινές επιδόσεις και πιθανώς να γνωστοποιούν το ύψος της φετινής πολυαναμενόμενης επιβράβευσης.

Την ίδια στιγμή, η αγορά περιμένει τα επόμενα deals, τα οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να… ξυπνήσουν ακόμη περισσότερες μετοχές απ’ αυτές που παραμένουν εν μέρει ξεχασμένες στην άκρη του ταμπλό. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης απαιτείται η συμμετοχή κι άλλων «παιχτών», καθώς σε διαφορετική περίπτωση η εύλογη επιθυμία για κατοχύρωση των ικανοποιητικών κερδών της τελευταίας περιόδου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή των αγοραστών στη θέση του οδηγού.

Αποστολόπουλος – Ιατρικό Αθηνών: Η… υγεία πάνω απ’ όλα, η ώθηση από τους Άραβες και ο γρίφος του free float

Ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές

Η παγκόσμια ανησυχία για τον αντίκτυπο των νέων αμερικανικών δασμών σε Μεξικό, Καναδά και Κίνα έρχεται να επισκιάσει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ξεκινά την εβδομάδα με απώλειες άνω του -1,2% και να αναδιπλώνεται στις 532 μονάδες. Βουτιά κατά τουλάχιστον -1,5% καταγράφουν και οι δείκτες DAX – Cac 40 σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, αντίστοιχα.

Νωρίτερα στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά -2,6%, ενώ ο δείκτης ASX 200 στην Αυστραλία περιορίστηκε κατά 1,7%. Στις ΗΠΑ, η οποία ανησυχεί για τις επιπτώσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων, τα futures της Wall Street δείχνουν κάμψη έως 550 μονάδων για τον Dow Jones (-1,2%) και 350 μονάδων για τον Nasdaq (-1,6%).

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)