Skip to main content

Γιατί οι δασμοί του Τραμπ «βυθίζουν» το Bitcoin

Το Bitcoin έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5% το τελευταίο 24ωρο

Αρκετά κάτω από το ψυχολογικά σημαντικό όριο των 100.000 δολαρίων υποχωρεί το Bitcoin, καθώς διαπραγματεύεται σήμερα κοντά στα 95.000 δολάρια, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο, σε σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Το Bitcoin έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5% το τελευταίο 24ωρο, αλλά και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα καταγράφουν επίσης μεγάλες απώλειες ,με αποτέλεσμα ρευστοποιήσεις αξίας άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ethereum έχασε 17,3% και υποχώρησε στα 2.560 δολάρια%, ενώ τα  Altcoins όπως το Dogecoin, το Chainlink ή το Avalanche χάνουν ακόμη και περισσότερο από 15%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων συρρικνώθηκε κατά 10,9% τις τελευταίες 24 ώρες και τώρα ανέρχεται στα 3,19 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.

Τι κρύβεται όμως πίσω από την κατάρρευση; κρυπτογράφησης; Το έναυσμα ήταν η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από Μεξικό, Καναδά και Κίνα, εξηγούν οι ειδικοί.

« Η κίνηση  αυτή έχει ταράξει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι εντάσεις που προκύπτουν από αυτήν την απόφαση οδήγησαν  τους επενδυτές σε φυγή προς περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλέστερα, όπως το  αμερικανικό δολάριο και τα κρατικά ομόλογα, σε βάρος περιουσιακών στοιχείων με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως το Bitcoin» εξηγούν παράγοντες της αγοράς στη Ναυτεμπορική.

«Αυτή η αντίδραση αντανακλά μια μακροχρόνια τάση στις αγορές: σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, οι επενδυτές τείνουν να μειώνουν την έκθεσή τους σε ευμετάβλητα περιουσιακά στοιχεία. Το Bitcoin, παρά την αυξανόμενη υιοθέτησή του, εξακολουθεί να θεωρείται ως επένδυση υψηλού κινδύνου , καθιστώντας το ευάλωτο σε περιόδους παγκόσμιας αστάθειας», προσθέτουν οι ίδιες πηγές .

Σημάδια «bear market»

Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν σημάδια μιας πιθανής φάσης «bear market»,που  θα είναι όμως προσωρινή και θα ακολουθήσει μια πολύ μεγαλύτερη ανοδική πορεία των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η στήριξη στα 95.000 δολάρια, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα σημείο ανάκαμψης για την τιμή του Bitcoin.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές προειδοποιούν για την υπερβολική αισιοδοξία. Η αστάθεια του Bitcoin καθιστά δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη των κινήσεων της αγοράς και οι τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες δεν ευνοούν την άμεση ανάκαμψη.

«Η επιβολή των δασμών και τα πιθανά αντίποινα από τις πληγείσες χώρες, έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους για τον πληθωρισμό καθώς οι θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις τιμές και να επιβαρύνουν έτσι  τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων», εξηγεί ο Ράιαν Huang. «Οι  επενδυτές φοβούνται τώρα ότι ο πληθωρισμός που προκαλείται από τη δασμολογική πολιτική θα μπορούσε να αναγκάσει την Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για περισσότερο από το αναμενόμενο», προσθέτει.

Όχι πανικός

Ο Μάικλ φαν ντε Πόπε , ειδικός στα κρυπτονομίσματα επίσης, εξηγεί σε μια ανάρτησή του στο X ότι « σε περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας, έμπειροι συμμετέχοντες στην αγορά, και μεγάλοι επενδυτές, αποκτούν συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία από ιδιώτες επενδυτές. Ενώ οι μικροεπενδυτές πωλούν πανικόβλητοι, οι θεσμικοί επενδυτές εκμεταλλεύονται την πτώση για να αγοράσουν φθηνά. Αυτή η δυναμική είναι χαρακτηριστική των ταραγμένων φάσεων της αγοράς στις οποίες οι επαγγελματίες φορείς ενεργούν στρατηγικά.»

Ο φαν ντε Πόπε συμβουλεύει μάλιστα τους ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν Bitcoin και altcoins και να τα κρατήσουν μακροπρόθεσμα. «Αυτό σας επιτρέπει να επωφεληθείτε από μια μεταγενέστερη ανάκαμψη της αγοράς. Οι ιδιώτες επενδυτές δεν πρέπει να επιτρέψουν να επηρεαστούν από συναισθήματα», προσθέτει.

«Λειτουργία αποστροφής κινδύνου»

«Οι αγορές περνούν σε λειτουργία αποστροφής κινδύνου», υπογραμμίζει ο Στίβεν Ινς, αναλυτής της SPI Asset Management, βλέποντας μια γενική υποχώρηση των κρυπτονομισμάτων. «Πάνω απ` όλα, στη βιασύνη να βρουν ρευστότητα, οι φορείς εκμετάλλευσης απαλλάσσονται από κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία για να προετοιμαστούν για ένα παλιρροϊκό κύμα στα χρηματιστήρια και στην αγορά συναλλάγματος, αποκρυπτογραφεί. Τα οποία βιώνουν καταρρεύσεις αναγκάζοντας τους επενδυτές να καλύψουν τις ζημιές τους.