Σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών -ή αν προτιμάτε, των τελευταίων 165 μηνών- βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω ο Γενικός Δείκτης αφήνει πίσω τον τέταρτο διαδοχικό κερδοφόρο Ιανουάριο και κάνει ποδαρικό στον γεμάτο εξελίξεις και συγκινήσεις Φεβρουάριο.
Ένας μήνας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα καθορίσει κατά πόσο η ελληνική αγορά έχει αναπτύξει άμυνες και αντισώματα σε τέτοιον βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να διαφοροποιείται από το διεθνές περιβάλλον και να χαράζει τη δική της πορεία.
Ομολογουμένως τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις, με τον Γενικό Δείκτη, για παράδειγμα, να μην… τσιμπάει από το sell off στις τεχνολογικές μετοχές της Wall Street κι από την όλη συζήτηση περί αμφισβήτησης της «αυθεντίας» της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία ξεκίνησε με αφετηρία την κινεζική DeepSeek.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Οι μεγάλοι «πρωταγωνιστές» του Ιανουαρίου – Με κέρδη έως και +168%
Το σίγουρο είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι αν το ελληνική χρηματιστήριο επιθυμεί πράγματι να γεφυρώσει το discount σε σχέση με το εξωτερικό, θα πρέπει να μάθει να συνηθίζει όλες αυτές τις άβολες καταστάσεις, πορευόμενο παρέα με τη διεθνή μεταβλητότητα και το πλήθος των προκλήσεων που τη συνοδεύουν.
Μπορεί να το κάνει; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ξεκάθαρη βεβαιότητα, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τον υψηλό βαθμό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στις ημερήσιες συναλλαγές της Λεωφόρου Αθηνών (>60%).
Όμως, οι πιθανότητες για μια θετική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι αρκετά περισσότερες σήμερα σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν μερικά χρόνια. Κι αυτό αποτελεί απότοκο των αισιόδοξων εξελίξεων που διατρέχουν οριζόντια την ελληνική κοινότητα των εισηγμένων.
Η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να παραμείνει σταθερά άνω του +2% και το 2025, η εταιρική κερδοφορία παρουσιάζει σημάδια υψηλής ανθεκτικότητας και προσεγγίζει ολοταχώς το ρεκόρ του 2007 (>11 δισ. ευρώ), οι διοικήσεις ετοιμάζονται φέτος να μοιράσουν μερίσματα της τάξης των 5 δισ. ευρώ και το χρήμα μοιάζει να κινείται… ασταμάτητα, με τον αριθμό των επιχειρηματικών deals να διευρύνεται και να δίνει σημαντικό «μπουστάρισμα» στις τρέχουσες αποτιμήσεις. Σε όλα αυτά έρχεται να «κουμπώσει» το δεδομένο discount των ελληνικών μετοχών έναντι των ομοειδών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Χρηματιστήριο – Τράπεζες: «Έπιασε» το 30άρι η αξία των 5+2 εισηγμένων
Reality Check τον Φεβρουάριο
Ο Φεβρουάριος, κατά πολλούς αναλυτές, θα μπορούσε να είναι ο μήνας επιβεβαίωσης των παραπάνω ευοίωνων εκτιμήσεων. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η ροή δημοσίευσης των εταιρικών μεγεθών του προηγούμενου 12μηνου, με «παίχτες», όπως οι Coca Cola, Metlen, ΟΤΕ, Helleniq Energy, Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Τρ. Κύπρου, Ideal κ.α., να ενημερώνουν το επενδυτικό κοινό για τις περσινές επιδόσεις και πιθανώς να γνωστοποιούν το ύψος της φετινής πολυαναμενόμενης επιβράβευσης.
Την ίδια στιγμή, η αγορά περιμένει τα επόμενα deals, τα οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να… ξυπνήσουν ακόμη περισσότερες μετοχές απ’ αυτές που παραμένουν εν μέρει ξεχασμένες στην άκρη του ταμπλό. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης απαιτείται η συμμετοχή κι άλλων «παιχτών», καθώς σε διαφορετική περίπτωση η εύλογη επιθυμία για κατοχύρωση των ικανοποιητικών κερδών της τελευταίας περιόδου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή των αγοραστών στη θέση του οδηγού.
«Τα ελληνικά χαρτοφυλάκια καλούνται να ψάξουν λίγο βαθύτερα, προκειμένου να ανακαλύψουν τους μετοχικούς τίτλους που έχουν τα θεμελιώδη και διαγραμματικά φόντα για να πρωταγωνιστήσουν στη διάρκεια της χρονιάς. Καθώς και προφανώς δεν παρατηρούμε φαινόμενα “παλλαϊκής” ή ξέφρενης συμμετοχής στο Χ.Α., ίσως πλησιάζει η ώρα μιας γενικότερης βελτίωσης της ψυχολογίας και του συναλλακτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική Αγορά, προαπαιτούμενα δηλαδή για τη διάχυση του ράλι σε όλα τα “στρώματα” του ταμπλό» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.
Για όσο χρονικό διάστημα η πολιτική/οικονομική σταθερότητα είναι εξασφαλισμένη, η Λεωφόρος Αθηνών είναι σε θέση να ανησυχεί σχεδόν αποκλειστικά για τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος είναι σαφές ότι έχει την ικανότητα να ανατρέψει όλα τα παραπάνω -το έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν. Μπορεί η κατοχύρωση και η αφομοίωση να συνιστούν μέρος του παιχνιδιού, αλλά η ελληνική αγορά ενδεχομένως έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία: Να αποδείξει ότι μπορεί πλέον να πορευτεί ως ένας μοναχικός… ταύρος, αξιοποιώντας φυσικά τα δυνατά «κέρατα» που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια.
Η ατζέντα της ημέρας
Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, αναμφίβολα οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών και στην Ευρώπη (μετά τις Κίνα, Μεξικό και Καναδά), έρχονται να ανατρέψουν το μέχρι πρότινος θετικό κλίμα, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να ετοιμάζονται για μια εξόχως αρνητική συνεδρίαση, όπως δείχνουν και τα futures.
Στην Ελλάδα, τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο κυοφορούμενο deal της Τρ. Πειραιώς με την Εθνική Ασφαλιστική, με την αγορά να πλημμυρίζεται από φήμες και σενάρια για πιθανή εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Κι όλα αυτά στη σκιά μια σειράς επιχειρηματιών συμφωνιών, οι οποίες έχουν προσδώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Λεωφόρο Αθηνών.
Από εκεί και πέρα, σήμερα αναμένεται η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ideal Holding για την επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ/μετοχή προς τους μετόχους. Παράλληλα, στο Λονδίνο θα διεξαχθεί το roadshow της Attica Group, το οποίο εντάσσεται στην προσπάθεια διάθεσης ενός ικανού ποσοστού μετοχών σε νέους επενδυτές.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)