Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενο «πισωγύρισμα» με εισαγόμενες πιέσεις

Πρεμιέρα για τη μετοχή της Alter Ego

«Φρένο» στα διαδοχικά υψηλά 14ετίας βάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ελέγχουν πλήρως το ταμπλό, σε μια προσπάθεια αφομοίωσης των κεκτημένων.

Ενόσω το κλίμα στο εξωτερικό έχει εκ νέου «χαλάσει» και οι επενδυτές περιμένουν αφενός τις αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων, αφετέρου τα μεγέθη των τεχνολογικών κολοσσών, η ελληνική αγορά σπεύδει να ρευστοποιήσει ένα μέρος των ισχυρών κερδών του Ιανουαρίου (+5%).

Βέβαια, αυτό δεν αλλάζει (τουλάχιστον προς ώρας) τη θετική βραχυπρόθεσμη τάση. Η Αθήνα, εξάλλου, παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 165 μηνών (>1.500 μονάδες), μην απομακρυνόμενη από τον επόμενο στόχο των 1.550 μονάδων.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη κάμψη κατά -0,76% και διαμορφώνεται στις 1.532,72 μονάδες, χάνοντας περίπου 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.544,13 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.531,54 έως 1.538,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική υποχωρεί κατά τουλάχιστον -2%, με τις Eurobank, Πειραιώς, Alpha και Metlen να έπονται στο -1%. Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα παρέχει η Coca Cola, ενώ η Alter Ego κάνει εντυπωσιακή πρεμιέρα, καθώς εκτοξεύεται στο +8,7% και τα 4,3 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ράλι με το… καλημέρα για την Alter Ego Media

Απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος από τις σημερινές απώλειες, καθώς βρίσκεται στο -1,38% και τις 1.398 μονάδες, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας.

Η μετοχή της Εθνικής διολισθαίνει στο -2,04% και τα 8,34 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς έπεται στο -1,27% και τα 4,37 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -1,12% και το 1,7245 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -1,86% και τα 2,38 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,88% και 3.729 μονάδες), η μετοχή της Cenergy συρρικνώνεται στο -2,4% και τα 9,6 ευρώ, με τις μετοχές των Metlen, Titan Cement, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Motor Oil να διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον -1%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΔΕΗ, μετά τα υψηλά 15ετίας των 13 ευρώ, αναδιπλώνεται ελεγχόμενα στο -0,9% και τα 12,8 ευρώ. Από το πτωτικό κλίμα ξεφεύγει μόνο η μετοχή της Coca Cola, η οποία ενισχύεται κατά 0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,66% και 2.463 μονάδες), οι μετοχές των Intracom και Profile ξεχωρίζουν αρνητικά στο -1,8%, ενώ οι μετοχές των Noval, Quest και Lavipharm περιορίζονται άνω του -1%. Η μετοχή της Aktor, μετά την υπερκάλυψη της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ, κινείται στο -0,3% και τα 5,2 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Alter Ego, η οποία αναρριχάται στο +8,7% και τα 4,3 ευρώ, έχοντας τζίρο σχεδόν 4 εκατ. ευρώ στο πρώτο 40λεπτο και κάνοντας εντυπωσιακό «ντεμπούτο» στο Χ.Α.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 27 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 107,9 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο: Η χειμωνιάτικη «άνθιση» των τουριστικών μετοχών – Τα ράλι σε Aegean, ΔΑΑ και Autohellas

Σταθερά στα υψηλά 165 μηνών

Μπορεί οι πωλητές να ελέγχουν τη σημερινή συνεδρίαση, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 165 μηνών (!), αγνοώντας την… υψοφοβία αλλά και την κόπωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης χρειάστηκε μόλις 13 συνεδριάσεις προκειμένου να φθάσει από τις 1.500 μονάδες (7/1) στις παρυφές των 1.550 μονάδων (24/1), με την κεφαλαιοποίηση ήδη να φλερτάρει με το ορόσημο των 110 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο έχει να συμβεί από την προ κρίσης εποχή.

Το κατά πόσο, βέβαια, θα κρατήσουν τα υπάρχοντα «καύσιμα» είναι κάτι, το οποίο φυσικά ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια, δεδομένου ότι πολλά εξαρτώνται κι από τη διεθνή ειδησεογραφία. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Αθήνα εξακολουθεί να «χτίζει» σε σταθερές βάσεις, αν αναλογιστούμε το αισιόδοξο μακροοικονομικό πλαίσιο της χώρας, τα ανθεκτικά μεγέθη των εισηγμένων, αλλά και τις προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα.

Αυτήν τη στιγμή είναι σημαντικό ότι η ελληνική αγορά δεν δυσκολεύεται να βρει αγοραστές σε τιμές, οι οποίες αγνοούνταν από τον Απρίλιο του 2011, δηλαδή άνω των 1.500 μονάδων. Άλλωστε, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τουλάχιστον όσον αφορά τις παραμέτρους που μπορούμε να ελέγξουμε, είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξη.

Οι τιμές – στόχοι των ξένων αναλυτών διαμορφώνουν υψηλά περιθώρια ανόδου για τα «βαριά χαρτιά» της κεφαλαιαγοράς, τα επιχειρηματικά deals βελτιώνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον και οι μέχρι στιγμής συναλλαγές στο Χ.Α. αποδεικνύονται υψηλότερες κατά τουλάχιστον +35% σε σχέση με τις αντίστοιχες του περσινού Ιανουαρίου.

Ο Ινδός μεγιστάνας που ξεκίνησε με… 8 δολάρια και σήμερα ελέγχει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, το rotation φαίνεται ότι έχει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτές τις πρώτες εβδομάδες του 2025, καθώς το αγοραστικό κύμα παρασέρνει κι άλλες μετοχές πέραν των τραπεζών ή των υπόλοιπων blue chips, οι οποίες συνήθως «πρωταγωνιστούν» στα ράλι. Εξάλλου, στο ταμπλό ο επενδυτής μπορεί να βρει μια σειρά εισηγμένων, οι οποίες διαθέτουν αξιοσημείωτα θεμελιώδη αλλά χαμηλές αποτιμήσεις.

Βέβαια, η σταθερά ανοδική κίνηση είναι εύλογο ότι δημιουργεί συνθήκες κατοχύρωσης και αφομοίωσης των κεκτημένων. Επιπλέον, τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό δεν μπορούν παρά να κρατούν σε εγρήγορση τους επενδυτές, με τη διεθνή προβλεψιμότητα να έχει μειωθεί αισθητά. Εάν και τα πρώτα δείγματα γραφής του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο ανέμεναν οι αναλυτές, ιδίως στο πεδίο των εμπορικών δασμών, εντούτοις καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι για τη συνέχεια.

Η ατζέντα της εβδομάδας

Το καλεντάρι της τρέχουσας εβδομάδας είναι αρκετά «γεμάτο», γεγονός το οποίο επιφυλάσσει αρκετές… συγκινήσεις για τους επενδυτές.

Σήμερα, ενδεικτικά, πρεμιέρα στο ταμπλό κάνουν οι 56,9 εκατ. μετοχές της Alter Ego Media, οι οποίες ξεκινούν το χρηματιστηριακό ταξίδι από την τιμή των 4 ευρώ. Κι αν λάβουμε υπόψη την υψηλή κάλυψη που επιτεύχθηκε στην πρόσφατη IPO (κατά 11,9 φορές), τότε δεν αποκλείεται να δούμε σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα μια σαφώς υψηλότερη αποτίμηση σε σχέση με την τρέχουσα (227 εκατ. ευρώ).

Από εκεί και πέρα, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ, με κύριο θέμα συζήτησης την επιστροφή κεφαλαίου 0,85/μετοχή προς τους μετόχους, ενώ αύριο αναμένεται η πιστοποίηση της καταβολής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Aktor Group, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με το επίσημο αποτέλεσμα της διαδικασίας να γίνεται γνωστό την Τετάρτη.

Απώλειες στην Ευρώπη, ανησυχία στις ΗΠΑ

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες είναι οι πρώτες για το 2025. Στις ΗΠΑ, οι αναλυτές εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, υπό τον φόβο της αναζωπύρωσης του πληθωριστικού φαινομένου.

Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη υπάρχει η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα κάνει ακόμη ένα βήμα «χαλάρωσης», με στόχο την επαναφορά των επιτοκίων στο ουδέτερο επίπεδο του 2% έως το τέλος του 2025. Μάλιστα, τα στοιχήματα των traders δείχνουν έως και τέσσερις γύρους μειώσεων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, η επιτυχία της κινεζικής DeepSeek να παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο απαιτεί μικρότερο προϋπολογισμό και λιγότερα κεφάλαια, έρχεται να βάλει «φωτιά» στον ανταγωνισμό και να πλήξει την «αυθεντία» των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.

Έχοντας όλα αυτά στα υπόψη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ξεκινά τη νέα εβδομάδα από το -0,70% και τις 526 μονάδες, ενόσω ο γερμανικός DAX χάνει περισσότερο από 1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street καταγράφουν βουτιά άνω του -1%, με τα προσυμβόλαια του Nasdaq να κατακρημνίζονται στο -3% εν αναμονή των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου.

Τα μεγάλα deals του Παπακωνσταντίνου και τα μερίσματα της Ideal

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)