Την τιμητική του έχει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, ο οποίος βλέπει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία ηλεκτρισμού να αυξάνεται αισθητά, αποτελώντας για πολλούς το επόμενο… hot «χαρτί» του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Αυτό πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο τον CEO του Ομίλου, ο οποίος έχει φέρει στο προσκήνιο ένα αρκετά φιλόδοξο και ενδιαφέρον επιχειρηματικό story. Και όπως είναι γνωστό, στην αγορά αρέσουν τα… stories.
Έχοντας αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου σε μια δύσκολη συγκυρία (2019), κατά την οποία η ΔΕΗ βρισκόταν με το ένα πόδι πριν τη χρεοκοπία (ζημιές 1,6 δισ. ευρώ), ο Γιώργος Στάσσης έχει αναμορφώσει πλήρως τον Όμιλο, ο οποίος όχι μόνο βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων του 2024 (EBITDA 1,8 δισ. ευρώ), αλλά θέτει τον πήχη ακόμη υψηλότερα για την περίοδο 2025 – 2027.
Μην ξεχνάμε ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ έχει δώσει guidance έως το 2027 για επενδύσεις 10,1 δισ. ευρώ, για εγκατεστημένη ισχύ 11,8 GW σε ΑΠΕ, για κέρδη EBITDA 2,7 δισ. ευρώ, αλλά και για μέρισμα 1 ευρώ/μετοχή, το οποίο είναι τετραπλάσιο της περσινής διανομής (0,25 ευρώ/μετοχή).
«Trust the process»
Το σημαντικότερο απ’ όλα, όμως, είναι ότι η αγορά, παρά τον φιλόδοξο χαρακτήρα των παραπάνω, δείχνει να εμπιστεύεται την αποτελεσματικότητα της διοίκησης Στάσσης, ο οποίος έχει δημιουργήσει έναν καθετοποιημένο και διαφοροποιημένο όμιλο ενέργειας.
Γι’ αυτό, άλλωστε, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ένα μπαράζ θετικών αναλύσεων από εγχώριους και ξένους οίκους, οι οποίοι σπεύδουν να ανεβάσουν την τιμή – στόχο της μετοχής (μέρος όρος τα 17,5 ευρώ).
Σήμερα, η εισηγμένη διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2011 (>12,8 ευρώ), με την τρέχουσα αποτίμηση των 4,7 δισ. ευρώ να αντανακλά δείκτη αποτίμησης P/E (price to earnings) στο 12,3x.
Πετρόπουλος: Η στροφή στο eco-scooter, τα made-in-GR προϊόντα και η «φθηνή» μετοχή
Την ίδια στιγμή, το επιτυχημένο management του Γιώργου Στάσση, ο οποίος έχε επεκτείνει τη ΔΕΗ και σε κλάδους όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι τηλεπικοινωνίες, η ηλεκτροκίνηση και ευρύτερα οι προηγμένες τεχνολογίες, έχει καταστεί πόλος έλξης για πολλούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και πιο δυνατά ακούγονται οι «ψίθυροι» περί επικείμενων εξελίξεων στο μετοχολόγιο της εισηγμένης, η οποία αυτήν τη στιγμή έχει ως βασικούς μετόχους το ελληνικό δημόσιο (34,12%), το CVC (10,34%) και το Helikon (6,97%).
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)