Οι πρόεδροι έχουν απίστευτη δύναμη, αλλά ένα πράγμα που είναι πέρα από τον έλεγχό τους είναι η εικόνα του χρηματιστηρίου, που παραλαμβάνουν. Ο πρόεδρος Τραμπ γράφει ιστορία κληρονομώντας μία αγορά πιο καυτή και από ό,τι ο Χούβερ λίγους μήνες πριν από τη Μαύρη Τρίτη.
Μια ιστορική συντριβή στη Wall Street είναι απίθανη, σημειώνει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal, αλλά προσθέτει: «Ακόμα κι έτσι, ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για τις αποδόσεις των χρηματιστηρίων μεσοπρόθεσμα είναι το πόσο ακριβές είναι σήμερα, επομένως οι προοπτικές του Τραμπ δεν είναι εξαιρετικές».
Από όλες τις μετρήσεις για τις αποτιμήσεις των μετοχών, μεταξύ των πιο αξιόπιστων είναι η κυκλικά προσαρμοσμένη αναλογία τιμής/κέρδους που αναπτύχθηκε από τον οικονομολόγο του πανεπιστημίου Yale, Ρόμπερτ Σίλερ, καθώς κοιτάζει μια δεκαετία πίσω και προσαρμόζεται στον πληθωρισμό.
Σε αυτή τη βάση, οι αμερικανικές μετοχές είναι 83% πιο ακριβές από όταν ο Μπιλ Κλίντον ορκίστηκε για πρώτη φορά, 145% πιο ακριβές από όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε για πρώτη φορά και τέσσερις φορές το σημείο εκκίνησης του Ρόναλντ Ρίγκαν. Είναι μάλιστα κατά σχεδόν 35% πιο ακριβές από ό,τι στην αρχή της πρώτης θητείας του Τραμπ.
Δεδομένου ότι η άλλη πλευρά της αποτίμησης είναι τα αναμενόμενα κέρδη, τα φρέσκα χρήματα που επενδύονται στους πιο δημοφιλείς δείκτες σήμερα θα μπορούσαν κάλλιστα να χάσουν την αξία τους σε πραγματικούς όρους, εάν δεν διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων GMO προέβλεψε πρόσφατα ότι η απόδοση των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ θα είναι αρνητική κατά 5,2% ετησίως τα επόμενα επτά χρόνια (σε βάση προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό). Θα ήταν σαν να βάζατε χρήματα σε μία θυρίδα σήμερα και να έχετε σχεδόν το 1/3 από αυτά το 2032.
Η πτώση πιθανό σενάριο
Εάν το μέλλον μοιάζει με το παρελθόν, ωστόσο, τότε είναι πιθανό να μειωθούν οι τιμές. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι μετοχές σε ύφεση, τόσο καλύτερα θα ήταν για όσους εξακολουθούν να παραμερίζουν μέρος των μισθών τους κάθε μήνα. Υπάρχει τρόπος να επενδύσεις με καλύτερες προοπτικές σήμερα αναζητώντας αξία στο εσωτερικό και ειδικά στο εξωτερικό.
Η διαφορά μεταξύ αμερικανικών και ξένων μετοχών δεν ήταν σχεδόν ποτέ τόσο μεγάλη. Ένας δείκτης μετοχών εκτός των ανεπτυγμένων αγορών των ΗΠΑ που παρακολουθείται από τον MSCI κερδίζει λιγότερο από τα δύο τρίτα του P/E και μόλις το ένα τρίτο της αξίας προς τη λογιστική αξία των αντίστοιχων στις ΗΠΑ. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είναι ακόμη φθηνότερες με μόλις το ήμισυ των πολλαπλάσιων κερδών της Αμερικής.
Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ φαίνεται ασυναγώνιστη αυτή τη στιγμή, αλλά το δολάριο σπάνια ήταν τόσο ακριβό σε σχέση με τα ξένα νομίσματα.
Οι επενδυτές συχνά κάνουν ένα λάθος που ονομάζεται «προκατάληψη της χώρας καταγωγής» – αποτυγχάνοντας να κατέχουν αρκετές ξένες μετοχές. Αυτός είναι μικρότερος κίνδυνος για τους Αμερικανούς των οποίων οι εγχώριες εταιρείες είναι τόσο μεγάλες και παγκόσμιες. Ωστόσο, ακόμη και οι αμερικανοί επενδυτές σε υποτιθέμενα διαφοροποιημένα αμοιβαία κεφάλαια με ημερομηνία-στόχο ενδέχεται να κάνουν άθελά τους αυτό το λάθος, καθώς οι αμερικανικές μετοχές αποτελούν ένα άνευ προηγουμένου μερίδιο των παγκόσμιων δεικτών.