Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αφομοιώνει τα νέα υψηλά 14ετίας, με το βλέμμα στην «εποχή» Τραμπ

Στάσιμος ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 1.530 μονάδων

Σε αφομοίωση των νέων υψηλών 14ετίας προχωρά σήμερα (21/1) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιφυλακτικές κινήσεις.

Ακολουθώντας το κλίμα στην Ευρώπη, όπου τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Ντόναλντ Τραμπ και στα σενάρια για τους εμπορικούς δασμούς, η ελληνική αφορά δείχνει πρόθυμη να κατέβει από το… τρένο της ανόδου, έπειτα από πέντε συνεχόμενα κερδοφόρα κλεισίματα.

Ωστόσο, αυτό επ’ ουδενί ανατρέπει την αγοραστική ευφορία, η οποία έχει φέρει την Αθήνα έως τις 1.530 μονάδες και τα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων 165 μηνών (!), με τη μέχρι στιγμής μέση απόδοση του 2025 να υπερβαίνει το απολύτως ικανοποιητικό +4,1%.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά -0,03% και διαμορφώνεται στις 1.530,46 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.530,87 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.529,29 έως 1.531,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο. 

Στο ταμπλό, τώρα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια μετοχή που να ξεχωρίζει ιδιαίτερα, με τις τράπεζες να εμφανίζουν οριακές μεταβολές και τη Metlen να επιχειρεί την υπέρβαση των 34 ευρώ. Στα 12,7 ευρώ συνεχίζει και η ΔΕΗ, ενώ η Titan Cement σκαρφαλώνει σε νέα ρεκόρ.

Αφομοίωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διευρύνεται άνω του +10,3% από τις αρχές του έτους, αφομοιώνει τα υψηλά 9ετίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,10% και τις 1.417 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -0,34% και τα 4,355 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο -0,12% και τα 8,47 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -0,37% και το 1,7585 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,20% και τα 2,455 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,10% και 3.734 μονάδες), η μετοχή της Metlen, μετά τη χθεσινή αφύπνιση, συνεχίζει ήπια ανοδικά στο +0,41% και τα 34 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει στις «κορυφές» των 12,7 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά +0,3%. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Titan Cement αναρριχάται περαιτέρω στο +0,5% και στα ρεκόρ των 43,3 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Optima χάνουν από -0,4% έως -0,6%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,13% και 2.403 μονάδες), η μετοχή της Aktor Group περιορίζεται στο -0,8% και τα 4,7 ευρώ, ενόσω σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ. Austriacard, Quest και Intracom υποχωρούν πέριξ του -1%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ και Trade Estates κερδίζουν από +0,5%, με τις μετοχές των Autohellas και Dimand να ενισχύονται κατά +1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 30 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 107,2 δισ. ευρώ. 

Εισηγμένες: Μικρές με… μεγάλο ράλι

Σταθερά στα υψηλά 14ετίας

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το συνεχές rotation «συντηρεί» την ελληνική αγορά στα υψηλότερα επίπεδα της 14ετίας.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σταθερά άνω των 1.500 μονάδων, ενώ χθες έκλεισε στις 1.530 μονάδες, κάτι το οποίο είχε να συμβεί εδώ και 165 μήνες (!) ή αλλιώς από τον Απρίλιο του 2011, ανεβάζοντας στο +4,1% την αθροιστική μεταβολή του 2025.

Ο κλάδος των τραπεζών συνιστά τον βασικό στυλοβάτη, καθώς φιγουράρει στις «κορυφές» 9ετίας (>1.400 μονάδες), μετρώντας κέρδη άνω του +10,3% από τις αρχές του έτους. Δεν είναι τυχαίο ότι η φετινή απόδοση του κλάδου είναι υπερδιπλάσια του Γενικού Δείκτη.

Το θετικό για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι ότι η αγοραστική διάθεση δειλά – δειλά διαχέεται και προς το υπόλοιπο ταμπλό, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από το διαρκές rotation, με αρκετές μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης να… παίρνουν τα πάνω τους.

Άλλωστε, το τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει ενθαρρυντικό, με τις εκτιμήσεις για τα φετινά μερίσματα να φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ, την κερδοφορία να διατηρείται σε σταθερά υψηλά επίπεδα και τις «μηχανές» των deals να έχουν πάρει μπροστά.

Πέραν τούτου, βέβαια, αυτήν την περίοδο η «εικόνα» της Αθήνας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στο εξωτερικό, όπου όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Ντόναλντ Τραμπ και στις πολιτικές του 47ου προέδρου των ΗΠΑ.

Το ζήτημα των εμπορικών δασμών είναι κάτι, το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα όχι μόνο την Αθήνα αλλά όλη την Ευρώπη, ενόσω οι αναλυτές δηλώνουν δυσοίωνοι για τις επιπτώσεις των trump-economics τόσο στην οικονομία όσο και στις διατλαντικές σχέσεις.

Πετρόπουλος: Η στροφή στο eco-scooter, τα made-in-GR προϊόντα και η «φθηνή» μετοχή

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, η Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της Alter Ego «τρέχει» για δεύτερη διαδοχική ημέρα (εύρος τιμών 3,7 έως 4 ευρώ), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η προσφορά των 14,2 εκατ. μετοχών έχει ήδη καλυφθεί κατά αρκετές φορές.

Σήμερα, επίσης, ολοκληρώνεται η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Aktor Group, ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία άσκησης και προεγγραφής.

Επιφυλακτικότητα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές διατηρούν το βλέμμα στις ΗΠΑ, όπου χθες ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα προέδρου, υπογράφοντας τα πρώτα διατάγματα. Βέβαια, η προσοχή όλων εστιάζει στους εμπορικούς δασμούς, με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου ήδη να προλειαίνει το έδαφος για την επιβολή μέτρων απέναντι στον Καναδά και το Μεξικό.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στο +0,05% και τις 524 μονάδες, ενόσω ο γερμανικός DAX χάνει -0,13% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά -0,03%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street ετοιμάζονται για ένα επιφυλακτικά ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)