Χωρίς διάθεση να διεκδικήσει ένα νέο υψηλό 14ετίας (1.510 μονάδες) κινείται σήμερα (16/1) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη στασιμότητα να κερδίζει διαρκώς έδαφος.
Παρά το θετικό ξεκίνημα, η ελληνική αγορά αδυνατεί να ακολουθήσει το εύφορο κλίμα στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να… αναβάλλει την προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων των 1.510 μονάδων, οι οποίες μέχρι στιγμής αποτελούν την «κορυφή» του 2025 αλλά και το καλύτερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αθήνα εξακολουθεί να διατηρεί το θετικό πρόσημο μέσα στον Ιανουάριο (+2,2%), με τις αποτιμήσεις των εισηγμένων να παραμένουν ελκυστικές (μονοψήφιο P/E), κάτι το οποίο δεν αποκλείει μια νέα ανοδική κίνηση στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, στην τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά -0,01% και διαμορφώνεται στις 1.502,97 μονάδες, μένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.503,18 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.501,82 έως 1.509,62 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Τρ. Κύπρου συνεχίζει σταθερά άνω της τιμής εισαγωγής του Σεπτεμβρίου (4,78 ευρώ), με τις Εθνική και Eurobank να κερδίζουν πέριξ του +0,5%. Αντίθετα, Cenergy και Aegean χάνουν τουλάχιστον 1%.
Συσσώρευση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος είναι ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» του Ιανουαρίου, συνεχίζει τη συσσώρευση στα υψηλά 9ετίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,30% και τις 1.370 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +0,66% και τα 8,182 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,47% και τα 2,351 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο +0,29% και το 1,735 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,33% και τα 4,184 ευρώ.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Τράπεζα Κύπρου, η μετοχή της οποίας αυξάνεται κατά 1,25% και υπερβαίνει τα 4,8 ευρώ, σε μια προσπάθεια προσέγγισης των ιστορικών υψηλών των 5 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,04% και 3.657 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola προσπαθεί να κινηθεί προς τα 32,5 ευρώ, καθώς διευρύνεται επιφυλακτικά κατά 0,7%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Metlen μένει σχεδόν αμετάβλητη στα 33 ευρώ, παρά την ανακοίνωση της mega επένδυσης στη Βοιωτία. Aegean, Cenergy, Sarantis και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ περιορίζονται κατά τουλάχιστον 1%, ενώ οι μετοχές των Helleniq Energy, Lamda και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ακολουθούν στο -0,7%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,44% και 2.412 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ διορθώνει από τα χθεσινά υψηλά (2,83 ευρώ), με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -1,2% και τα 2,79 ευρώ. ΑΒΑΞ, Κρι Κρι, Intralot, Quest και Austriacard χάνουν πέριξ του -1%, ενώ η μετοχή της Ideal περιορίζεται στο -1,8% και τα 5,9 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Fourlis επιχειρεί να ανακτήσει τα 4 ευρώ, κερδίζοντας +1,2%. Στο +0,8% έπεται η μετοχή της Dimand.
Στην περίπτωση του ΟΛΘ, η μετοχή συνεχίζει την αναρρίχηση προς τα 28,5 ευρώ, ενισχυόμενη κατά τουλάχιστον +1% και αφήνοντας αισθητά πίσω τα 27 ευρώ της δημόσιας πρότασης από τη Leonidsport.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 69 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 105,5 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο – IPOs: Οι 8+1 εισαγωγές εταιρειών την τελευταία 2ετία
Συσσώρευση στις «κορυφές» της 14ετίας
Πέριξ των 1.500 μονάδων συνεχίζει να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει ότι ούτε υπερ-απογοητεύεται, αλλά και ούτε υπερ-ενθουσιάζεται από τις συνεχείς εναλλαγές διάθεσης στο εξωτερικό.
Εδώ και επτά συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης «παίζει» σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, το οποίο εκτείνεται μέσα σε λίγες μονάδες, δηλαδή από τις 1.490 έως τις 1.510 μονάδες, οι οποίες αποτελούν και το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 14ετίας.
Η μέχρι στιγμής απόδοση της Αθήνας στο 2025 ανέρχεται στο απολύτως ικανοποιητικό +2,2%, με τις τράπεζες να αποτελούν τον βασικό game changer, έχοντας σκαρφαλώσει κατά τουλάχιστον +6,2% στις πρώτες ημέρες του νέου έτους.
Το βασικό ερώτημα, φυσικά, αφορά το κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει και συνέχεια. Εάν λάβουμε υπόψη τις ελκυστικές αποτιμήσεις, την ανθεκτική κερδοφορία, τα γενναιόδωρα μερίσματα και το σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο, τότε οι αγοραστές έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν.
Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει και ο παράγοντας… εξωτερικό, όπου οι διαθέσεις των επενδυτών δεν είναι και οι πλέον σταθερές το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχοντας σαφή επίδραση στην «ψυχολογία» των μετοχών.
Μπορεί τα χθεσινά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό να αποδείχθηκαν ενθαρρυντικά, αλλά αυτό πολύ δύσκολα θα αλλάξει την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στις συναντήσεις του Ιανουαρίου και του Μαρτίου. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις παγκόσμιες αγορές.
Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, η προσοχή παραμένει στραμμένη στον ΟΛΘ, όπου χθες ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η Belterra του Ιβάν Σαββίδη (ελέγχει 72,5%), προέβη σε αγορές 8.700 μετοχών σε τιμές οριακά άνω των 27 ευρώ (27,1 ευρώ και 27,16 ευρώ), στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στη Leonidsport, η οποία προσπαθεί να αποκτήσει το 21% του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή των 27 ευρώ/μετοχή.
Νωρίς το πρωί, επίσης, η Metlen ανακοίνωσε μια νέα μεγάλη επένδυση στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ύψους 295,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου, δηλαδή μετάλλων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Κρίσιμων Πρώτων Υλών της Ε.Ε. Κι όλα αυτά, λίγο πριν την παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο.
Ποια είναι η billionaire… χήρα του ΟΛΘ – Από το Λένινγκραντ του ’60 στη… λίστα του Forbes
Κέρδη στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, τα αισιόδοξα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό (κατώτερος των εκτιμήσεων για τον Δεκέμβριο του ‘24) αλλά και οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών στο δ’ τρίμηνο έχουν βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία, κάτι το οποίο έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό στη χθεσινή συνεδρίαση.
Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 συνεχίζει στο +0,70% και τις 518 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει +0,22% και τον γαλλικό CAC 40 να βελτιώνεται κατά +2,01%, χάρη στο ράλι των εταιρειών luxury. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα μικτό άνοιγμα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)