Skip to main content

Θα αξίζει το ευρώ λιγότερο από ένα δολάριο;

Οι γεωπολιτικές εντάσεις προσθέτουν άλλο ένα επίπεδο ευπάθειας στο ευρώ

Ανακάμπτει ελαφρά σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ενιαίο νόμισμα ενισχύεται κατά 0,15% στα 1,026  δολάρια, αφού τις τελευταίες ημέρες κύλησε στο πιο αδύναμο επίπεδό του  από τον Νοέμβριο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, το ευρώ  παραμένει επικίνδυνα κοντά στην ισοτιμία με το δολάριο, κάνοντας πολλούς αναλυτές να βλέπουν ακόμη τον …Σεπτέμβριο του 2022, όταν το ευρώ  βυθίστηκε στα 0,95 δολάρια.

Υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσει και πάλι το ευρώ κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο τους επόμενους μήνες; « Εκείνη την εποχή, η επιθετική έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η καθυστερημένη απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. δημιούργησαν μια τέλεια καταιγίδα για το ενιαίο νόμισμα», τονίζουν παράγοντες της αγοράς στη Ναυτεμπορική και εξηγούν:  «Σήμερα, η υποχώρηση του ευρώ συνδέεται με τους αυξανόμενους κινδύνους από τα δασμολογικά σχέδια του Τραμπ, τις αποκλίνουσες πολιτικές της Fed και της ΕΚΤ και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Το ευρώ έπεσε κάτω από το 1,03 στις 10 Ιανουαρίου, αγγίζοντας τα χαμηλά που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2022, ενώ η ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο στήριξε το δολάριο, παρά τις εκτιμήσεις για περιοριστικές πολιτικές της Federal Reserve. « Το ευρώ είναι επομένως επικίνδυνα κοντά στην ισοτιμία, ένα ψυχολογικά σημαντικό όριο», τονίζουν οι ίδιες πηγές..

Οι αυξήσεις στους  δασμούς

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του  προέδρου Τραμπ, που αναλαμβάνει στις 20 Ιανουαρίου επισήμως τα καθήκοντά του, είναι οι ριζικές αυξήσεις των δασμών -έως 60% σε κινεζικά προϊόντα και 10-20% στις εισαγωγές από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης- που συνοδεύονται από φορολογικές περικοπές για επιχειρήσεις και ιδιώτες των ΗΠΑ. Η αύξηση των δασμών στα ευρωπαϊκά αγαθά, ιδίως τα αυτοκίνητα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2023 η ΕΕ εξήγαγε αγαθά αξίας 502,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες , ίσο με το 20% των συνολικών εξαγωγών της εκτός ΕΕ.» Η αύξηση των δασμών θα μπορούσε να κάνει τα ευρωπαϊκά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά στην αγορά των ΗΠΑ, μειώνοντας τη ζήτηση για ευρώ. Αν και αυτή η προσαρμογή απαιτεί χρόνο, θα μπορούσε να ασκήσει παρατεταμένη πτωτική πίεση στο ενιαίο νόμισμα», εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Απόκλιση ΕΚΤ και Fed

Η εμπορική πολιτική  του προέδρου Τραμπ δεν είναι ο μόνος παράγοντας που ασκεί πίεση στο ευρώ. Οι δασμοί και οι φορολογικές περικοπές είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ενώ η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα συγκρατηθεί, οδηγώντας σε αποκλίνουσες οδούς στην νομισματική πολιτική των δύο κεντρικών τραπεζών.

Αύξηση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να ωθήσει την Fed  να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ η χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη ωθεί ήδη τη ΕΚΤ  να χαλαρώσει την  νομισματική πολιτική , με  έως και πέντε μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τη φορά, για να τονώσει τη ζήτηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, «η απόκλιση των πολιτικών θέσεων θα μπορούσε να ωθήσει το ευρώ προς τα κάτω κατά 3% σε ένα βασικό σενάριο, αλλά η πτώση θα μπορούσε να φτάσει το 10% εάν εφαρμοστούν πλήρως οι δασμοί και οι φορολογικές περικοπές»

Γεωπολιτική και ενεργειακή αβεβαιότητα

Οι γεωπολιτικές εντάσεις προσθέτουν επίσης άλλο ένα επίπεδο ευπάθειας στο ευρώ. Οι πιέσεις του  προέδρου Τραμπ για αύξηση των δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ , σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, έχουν επιδεινώσει τις διατλαντικές σχέσεις.

Η ενέργεια παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα. Η κρίση φυσικού αερίου της Ευρώπης το 2022 ανάγκασε το μπλοκ να εισάγει ακριβό LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες , αυξάνοντας το κόστος και τη ζήτηση για δολάρια. Η επανάληψη αυτής της δυναμικής, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, θα μπορούσε να βαρύνει και πάλι το ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι τάσεις οδηγούν το  ευρώ σε ευάλωτη κατάσταση  και η πιθανότητα το ευρώ να αξίζει όσο ένα δολάριο ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2025, παραμένει ρεαλιστική.