«Φρένο» στο διήμερο πτωτικό σερί προσπαθεί να βάλει σήμερα (14/1) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανακτούν τα «ηνία» και να προσεγγίζουν ξανά τις 1.500 μονάδες
Ενόσω το κλίμα στο εξωτερικό καταγράφει μικρή βελτίωση μετά την πρόσφατη αναταραχή, η οποία αποτέλεσε απόρροια της ανατροπής των εκτιμήσεων για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, η ελληνική αγορά επιχειρεί να «γυρίσει» σε θετικό έδαφος, υπερασπιζόμενη τα κεκτημένα του Ιανουαρίου.
Βέβαια, η επιφυλακτικότητα παραμένει κυρίαρχη, κάτι το οποίο αποτυπώνεται κυρίως στη διατήρηση των υψηλών ομολογιακών αποδόσεων. Μην ξεχνάμε, μάλιστα, ότι σ’ αυτές τις συνθήκες το πρωί ξεκίνησε η δημοπρασία του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου.
Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει «μετρημένη» αύξηση κατά +0,52% και διαμορφώνεται στις 1.497,94 μονάδες, κερδίζοντας περίπου οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.490,22 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.494,44 έως 1.497,94 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ περίπου στο πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η Eurobank, έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα, επιστρέφει άνω των 2,3 ευρώ, με τη ΔΕΗ να αυξάνεται κατά 1% και να προσεγγίζει τα 12,5 ευρώ. Άνοδο άνω του 1% εμφανίζει και ο Titan Cement, ο οποίος οδεύει προς νέο ρεκόρ, στον απόηχο της δήλωση εγγραφής της αμερικανικής θυγατρικής για προτεινόμενη IPO στη Wall Street.
Θετικό πρόσημο στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τη διήμερη κατοχύρωση των σημαντικών κερδών του 2025, διευρύνεται στο +0,78% και τις 1.352 μονάδες, επιστρέφοντας στα πρόσφατα υψηλά 9ετίας.
Η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +1,27% και τα 2,315 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +0,70% και τα 4,15 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο +0,82% και το 1,713 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής αυξάνεται στο +0,22% και τα 8,038 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,60% και 3.641 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται στο +1,1% και τα 12,4 ευρώ, γεφυρώνοντας την απόσταση από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά (12,7 ευρώ). Viohalco, Ελλάκτωρ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολουθούν στο +1%, ενώ η μετοχή της Titan Cement, η οποία έκανε το επόμενο βήμα στη διαδικασία εισαγωγής της αμερικανικής θυγατρικής στη Wall Street (δήλωση εγγραφής για επικείμενη IPO), οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό (+1,2% και 40,6 ευρώ).
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,47% και 2.423 μονάδες), η μετοχή του ΑΒΑΞ, μετά το τριήμερο διορθωτικό σερί, εκτοξεύεται στο +3,2% και το 1,73 ευρώ. Autohellas, Noval και Πλαστικά Θράκης αυξάνονται πέριξ του +1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον ΟΛΘ, όπου ο τζίρος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, χάρη στην εν εξελίξει δημόσια πρόταση της Leonidsport, η οποία από χθες κατέχει το 2,1% του μετοχικού κεφαλαίου.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 62 μετοχές κινούνται ανοδικά, εννέα μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 105,3 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Όλα τα deals που περιμένει η αγορά – Σε φουλ ρυθμούς οι εισηγμένες
Ψάχνει την… αντίδραση
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ψάχνει την… αντίδραση, μετά τις δύο συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, ενόσω το «ψαλίδισμα» της διεθνούς διάθεσης για ρίσκο να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών.
Εάν και την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε έως τις «κορυφές» των 1.510 μονάδων (υψηλό 14ετίας), από την Παρασκευή παρατηρείται μια γενικευμένη επιδείνωση των συνθηκών, η οποία έχει εμφανή επίπτωση στην επενδυτική ψυχολογία.
Η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τα σημάδια αναθέρμανσης του πληθωρισμού, έχουν σχεδόν μηδενίσει τις πιθανότητες νέας μείωσης των επιτοκίων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Federal Reserve (Ιανουάριος – Μάρτιος), ανατρέποντας τις πρότερες προσδοκίες για «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής.
Αυτό αυτομάτως εκτοξεύει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε πολύμηνα υψηλά, κάτι το οποίο υπονομεύει τη διάθεση των επενδυτών να «κυνηγήσουν» περισσότερο ρίσκο μέσω των μετοχών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα γενικευμένο κύμα πωλήσεων στις διεθνείς αγορές.
Η παραπάνω κατάσταση, όπως είναι εύκολα κατανοητό, επηρεάζει και την Αθήνα, η οποία μέσα στο τελευταίο διήμερο έχει απολέσει -1,3%, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων. Βέβαια, ο Γενικός Δείκτης έχει αποκτήσει επαρκές… λίπος, χάρη στις «αλκυονίδες ημέρες» των προηγούμενων εβδομάδων, οι οποίες είχαν προσφέρει μια άκρως ικανοποιητική εκκίνηση στον Ιανουάριο.
Κάπως έτσι, κόντρα τις πρόσφατες απώλειες, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εξακολουθεί να κερδίζει +1,4% μέσα στο 2025, με τις τράπεζες να αποτελούν τον βασικό πυλώνα με άνοδο +4,3% και τη μακροπρόθεσμη τάση να παραμένει θετική, χάρη στις ελκυστικές αποτιμήσεις, στην ανθεκτική κερδοφορία, στα γενναιόδωρα μερίσματα και στη σταθερή ανάπτυξη.
Όσον αφορά το ταμπλό, η προσοχή παραμένει στραμμένη στη δημόσια πρόταση της Leonidsport για την απόκτηση του 21% του ΟΛΘ. Στο επίκεντρο τίθεται και η μετοχή της Ideal Holdings, μετά την απόφαση της διοίκησης για έκτακτη επιστροφή κεφαλαίου, η οποία θα αποφασιστεί και επισήμως στις 3 Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, η Alter Ego έλαβε το «πράσινο φως» για την εισαγωγή στο Χ.Α. υπό την αίρεση της επίτευξης επαρκούς διασποράς, ενώ ταυτόχρονα η Titan America, θυγατρική της Titan Cement στις ΗΠΑ, έκανε το επόμενο βήμα για την ένταξη στη Wall Street, υποβάλλοντας δήλωση εγγραφής για την προτεινόμενη IPO.
Τα turn-around-stories του Χρηματιστηρίου: Από την κόλαση στον… παράδεισο
Θετική αντίδραση στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές εξακολουθούν να αποτιμούν τις εξελίξεις στο μέτωπο των αμερικανικών επιτοκίων, ενόσω από αύριο ξεκινά η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων της Wall Street. Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, η υγεία της οικονομίας συνεχίζει να συνιστά τη Νο.1 πρόκληση.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανακάμπτει στο +0,52% και τις 511 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει 0,55% και τον γαλλικό CAC 40 να διευρύνεται κατά 0,95%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones δείχνουν ένα θετικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)