Skip to main content

Πετρέλαιο: Πώς σκαρφάλωσαν σε υψηλά 5 μηνών οι τιμές – Και γιατί θα ανέβουν κι άλλο

REUTERS/Turar Kazangapov

Οι ΗΠΑ επέβαλαν πολύ ευρύτερες του αναμενομένου κυρώσεις στη Ρωσία, στοχεύοντας τον σκιώδη στόλο - Και ο Τραμπ σχεδιάζει να «χτυπήσει» με κυρώσεις το Ιράν

Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι κινούνται πλέον οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, στον απόηχο των πιο επιθετικών έως τώρα κυρώσεων των ΗΠΑ στον ρωσικό πετρελαϊκό κλάδο.

Η τιμή του μπρεντ, μετά το άλμα της κατά 4% την Παρασκευή, εξακολουθεί να καταγράφει άνοδο σήμερα, Δευτέρα, υπερβαίνοντας έτσι τα 81 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πέντε μήνες. Οι αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν μεγάλους εξαγωγείς, ασφαλιστικές εταιρείες και περισσότερα από 150 τάνκερς που μεταφέρουν αργό.

Η κίνηση του Μπάιντεν, που έρχεται λιγότερο δύο εβδομάδες πριν αναλάβει επισήμως καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ, στρέφει την προσοχή στην Ινδία και την Κίνα, των οποίων τα μεγάλα διυλιστήρια ενδέχεται να αναγκαστούν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές.

Οι κινήσεις Ινδίας και Κίνας

Η Ινδία είχε αναδειχθεί σε ζωτικής σημασίας αγοραστή ρωσικού αργού μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

«Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία ήταν πιο σκληρές από ό,τι αναμενόταν» έγραψαν αναλυτές της Morgan Stanley. «Θα χρειαστεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να “χωνέψει” η αγορά αυτά τα μέτρα, αλλά αυτό δημιουργεί κινδύνους για την προσφορά, τουλάχιστον για μία περίοδο».

Στην Κίνα ανεξάρτητα διυλιστήρια στην Σαντόνγκ συγκάλεσαν εκτάκτως συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων τους προκειμένου να συζητήσουν εναλλακτικές, όταν ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. Στην Ινδία στελέχη της αγοράς είπαν ότι ετοιμάζονται για αναταράξεις που μπορεί να διαρκέσουν έως και 6 μήνες.

Η πρόσθετη απειλή για την προσφορά

Το αργό είχε ένα δυναμικό ξεκίνημα το 2025, με τα κέρδη του να οφείλονται εν μέρει στον ψυχρό καιρό, τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων, αλλά και τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα θελήσει να περιορίσει τις ροές από το Ιράν μέσα στους επόμενους μήνες. Η άνοδος των τιμών συνιστά ακόμη μία πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες, αφού συντηρεί τις πληθωριστικές πιέσεις και ανατρέπει πιθανά σχέδια για μείωση των επιτοκίων.

Αν και παραμένει ασαφές το πώς οι κυρώσεις θα επηρεάσουν παραγωγούς, ναυτιλιακές, traders και καταναλωτές, ήδη υπήρξαν κάποιες ενδείξεις. Τρία τάνκερ που μετέφεραν πάνω από 2 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού έμειναν να πλέουν ανοιχτά των ακτών της Κίνας, αφότου ήρθαν αντιμέτωπα με κυρώσεις.

Η Citigroup υπολογίζει ότι έως και το 30% του σκιώδους στόλου των τάνκερ θα επηρεαστεί, με την απειλούμενη ποσότητα να φτάνει τα 800.000 βαρέλια ημερησίως. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν αποκλείεται να δούμε τις τιμές να φτάνουν και στα 90 δολάρια το βαρέλι.